Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у США – 2004: Говард Дін стає фаворитом у боротьбі за президентську номінацію від демократичної партії.


Сергій Куделя Вибори у США – 2004: Говард Дін стає фаворитом у боротьбі за президентську номінацію від демократичної партії.

Вашингтон, 10 грудня 2003 - Сенсацією останнього політичного дня Сполучених Штатів стала офіційна підтримка колишнім віце-президентом Альбертом Гором кандидатури губернатора штату Вермонт Говарда Діна на посаду президента США. У своєму вчорашньому виступі у Нью-Йорку Гор, зокрема, сказав:

“Говард Дін насправді є єдиним кандидатом, якому вдалося викликати на громадському рівні по всій країні ентузіазм та стремління до таких змін та трансформації Америки, яких вона зараз потребує.”

Найбільш несподіваною ця заява стала для іншого претендента на посаду президента США від демократичної партії сенатора Джозефа Лібермана. Адже під час президентської кампані 2000 року Ліберман був обраний Гором в якості потенційного віце-президента і зараз очікував, що Гор не забуде його лояльність. Тому дехто з демократів, як наприклад сенатор Керрі, вже назвав підтримку Гором іншого кандидата зрадою. Однак, сам Гор пояснив, що вирішальним для нього стала жорстка критика Діна війни в Іраку, проти початку якої виступав і колишній віце-президент. Які ж шанси має Говард Дін здобути президентську номінацію демократичної партії? Про думки американських експертів розповідає наш кореспондент у Вашингтоні Сергій Куделя.

До весни цього року ім’я Говарда Діна залишалося незнайомим широкому американському загалу, а його шанси бути обраним єдиним президентським кандидатом від демократів ніхто не розцінював серйозно. Упродовж одинадцяти років Дін був губернатором одного з найменших штатів в Америці – Вермонту із населенням трохи більше 600 тисяч. Серед усіх теперішніх претендентів на Білий Дім, він розглядався як найменш досвідчений у питаннях внутрішньої та зовнішьої політики. Однак, війна в Іраку кардинально змінила політичні перспективи маловідомого губернатора. У той час, коли переважна більшість демократів у Конгресі підтримала односторонні дії Буша щодо Іраку, Дін жорстко засудив початок воєнної кампанії. І продовжує критикувати адміністрацію Буша і зараз:

“Президенту вдалося переконати нас, що Аль-Каїда і Саддам це одне і те саме. Що Саддам якось пов’язаний із терактом 11 вересня. Потім він визнав, що це не правда. Згодом він казав, що Ірак купує уран в Африці, і це теж вивявилося неправдою. Міністр оборони казав нам, що він знає де знаходиться зброя масового знищення – в районі Тікріта і Багдада – це також була неправда.”

Такі настрої Діна відповідали настроям багатьох невдоволених Бушем пересічних демократів. Лище за три місяці псля початку війни в Іраку Діну вдалося зібрати понад 7 мільйонів доларів внесків на його президентську кампані. Це виявилося більше, ніж за такий же час зібрали усі інші демократичні претенденти разом. Однак, головною новацією Діна стало використання інтернету для мобілізації підтримки. На його офіційному сайті йде майже щогодинний звіт про пересування кандаидата та його зустрічі із виборцями. Ба більше, усі, з ким він зустрівся, можуть поділитися враженнями про Діна прямо на веб-сайті кандидата. В результаті, за час кампанії вже виникло понад 40 нових інтернет сторінок, створених прихильниками кандидата. Тому сама кампанія вже почала поступово нагадувати широкий громадський рух. На думку спостерігачів, цей рух об’єднаний не лише невдоволенням пересічних демократів політикою республіканця Буша, але й конформістською позицією істеблішменту самої демократичної партії. До пов’язують більшість інших кандидатів на посаду президента.

Однак, хоча в останні місяці Говард Дін помітно випереджав своїх конкурентів в усіх опитуваннях громадської думки, аналітики вважали, що для здобуття офіційної номінації йому бракує підтримки когось з важковаговиків партії. Заява Гора вирішила для Діна і цю проблему. Тепер колишній лікар перетворився на беззаперечного фаворита у боротьбі за право представляти демократичну партію на президентських виборах наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG