Доступність посилання

ТОП новини

20-ліття нагородження Валенси Нобелівською премією миру.


Володимир Павлів 20-ліття нагородження Валенси Нобелівською премією миру.

Варшава, 11 грудня 2003 року.

11-го грудня виповнилося 20 років з того моменту, як дружина Леха Валенси, легендарного лідера польського анти-комуністичного руху “Солідарність”, отримала від його імені Нобелівську премію миру. З того моменту Лех Валенса отримав ще десятки різних престижних нагород у різних країнах світу, а також встиг побувати і президентом Польщі і лідером Християнсько-демократичної партії, яка втім не здобула особливої підтримки у польському суспільстві. Хто б міг подумати, що минуло вже 20 років, сказав Валенса, коли журналісти з радіо “Зет” нагадали йому про цю дату.

Через багато років після присудження Лехові Валенсі Нобелівської премії миру у 1983-му році польська преса дізналася, що його кандидатуру висували ще за два роки до того, але Нобелівський комітет мав сумніви, оскільки служба безпеки Польської Народної Республіки поширила фальшиву інформацію про те, що Валенса співпрацює з комуністичними спец-службами. І лише після спростування цієї інформації було вирішено остаточно вручити цю престижну відзнаку лідерові антикомуністичного руху із комуністичної ще тоді Польщі. Сам Лех Валенса твердить нині, що тоді він майже не сумнівався у тому, що “Солідарність” в його особі отримає цю нагороду рано чи пізно:

Говорить Лех Валенса: Двадцять років?..Ну так, як дивлюся в дзеркало, то таким сивим я не був. І ще кілька інших речей мені нагадують, що це вже минуло 20 років. Я припускав, що цей Рух, яким я мав честь керувати, заслуговував на цю нагороду і питанням було лише – коли?

Володимир Павлів: Багато інших подробиць з того часу пам’ять Леха Валенси все ж не зберегла. Перший некомуністичний президент Польщі, наприклад, не пам’ятає, куди він поїхав, дізнавшись про присвоєння йому нагороди – рибалити чи по гриби. Натомість він добре запам’ятав, як твердить, той момент, коли його дружина Данута отримувала замість нього нагороду в Осло. Сам Лех Валенса відмовився виїхати закордон, бо боявся, що комуністична влада заборонить йому повернутись на батьківщину.

“Коли я слухав по радіо, - говорить Лех Валенса ,- як дружина читала мою промову, то закохався у неї вдруге”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG