Доступність посилання

ТОП новини

Після виборів до Думи спроби Москви вплинути на українську політику посиляться - американський політолог.


Сергій Куделя Після виборів до Думи спроби Москви вплинути на українську політику посиляться - американський політолог.

Вашингтон, 12 грудня 2003 року - Найбільш шокуючим результатом виборів у Росії професор політології Стенфордського університету Майкл Макфол вважає перемогу партій із радикально націоналістичною риторикою. Такий агресивний різновид націоналізму існував у російському суспільстві і упродовж 90-х років, однак саме зараз він вийшов на поверхню, стверджує доктор Макфол.

Парадоксом останньої виборчої кампанії в Думу, зі слів професора Макфола, можна вважати слабке зацікавлення пересічного російського виборця проблемами зовнішньої політики і разом з тим високу популярність тих сил, які виступають за агресивну політику стосовно до пострадянських республік. Адже “Родіна” виникла з нуля, а підтримка ЛДПР Жириновського збільшилася майже вдвічі, порівняно із попередніми виборами.

“Пан Рогозін висловлює більше емоцій стосовно питання Тузли, ніж пересічний російський виборець, якого радше обходять побутові проблеми щоденного виживання. Але йому вдалося спрямувати цей протестний електорат на підтримку націоналістичних гасел, а не комуністичних. І довгострокові наслідки цього можуть бути дуже серйозними, особливо для таких країн,як Україна та Грузія”.

На думку професора Макфола, нова Державна Дума не матиме прямого впливу на зовнішньополітичний курс. Хоча, він не виключає можливості призначення одного з лідерів блоку “Родина” Дмітрія Рогозіна новим міністром закордонних справ. Разом з тим, Макфол зазначає, що одним з наслідків парламентської кампанії стала поява в Росії низки політиків, які активно пропагують новий інтеграційний проект на теренах колишнього Радянського Союзу. Це, на його думку, в Україні зможуть відчути вже наступного року.

“Вони спробують вплинути на хід президентської кампанії в Україні, так само, як це було і під час минулорічних парламентських виборів. Інше питання, чи вдасться їм чогось досягнути і чи вони самі знають, що вони можуть зробити. Тут поки відповіді немає. Але в мене немає сумнівів, що вони спробують вплинути на результат президентських виборів, які розглядають ,як надзвичайно важливі. Кремль не хоче бачити Віктора Ющенка президентом України. І багато представників політичної еліти Росії також не хочуть, щоб він став президентом. Оскільки вони вважають, що у такому випадку російський вплив на Україну послабиться”.

Майкл Макфол стверджує, що російська влада, підсилена результатами парламентских виборів, використає усі ресурси, щоб перешкодити обранню Віктора Ющенка наступним президентом. А про те, які саме ресурси, він говорить із багатозначною усмішкою:

“Гроші... , а також різні способи мобілізації етнічних росіян в Україні. Пан Путін має високу популярність у Східній Україні, як ви знаєте, а тому він може мати значний вплив на вибір етнічних росіян в Україні”.

Водночас американський політолог наголосив, що в ефективності цих ресурсів він особисто не переконаний.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG