Доступність посилання

ТОП новини

Світові лідери вітають арешт колишнього іракського диктатора.


Людмила Ваннек Світові лідери вітають арешт колишнього іракського диктатора.

Прага, 14 грудня 2003 року.

"Саддам втратив свою владу. Він більше не повернеться. Це те, що народ Іраку тепер усвідомлює. А він( цей народ) – це той, хто вирішуватиме його долю".

Такими словами привітав подію Тоні Блер, прем’єр-міністр Великої Британії, основного партнера Сполучених Штатів у боротьбі з тероризмом.

Канцлер Німеччини – Гергард Шредер, який був завжди противником іракської кампанії, привітав президента США Джорджа Буша і висловив надію, що цей арешт іракського диктатора допоможе інтернаціональним силам стабілізувати Ірак.

З офіційною заявою від уряду Німеччини виступив глава зовнішньополітичного відомства Йошка Фішер:

"Уряд Німеччини вітає коаліцію з цим важливим успіхом - в інтересах миру і стабільності іракського народу і для цілого регіону. Саддам був брутальним диктатором і буде справедливо засуджений за свої вчинки".

Речник французького президента Катрін Колонна, повідомила, що Жак Ширак, який також не підтримував воєнної кампанії в Іраку, сподівається на те, що арешт Саддама дозволить іракцям перебрати контроль у їхній боротьбі за суверенний Ірак.

Міністр закордонних справ Іспанії Ана Палаціо назвала арешт великим днем для свободи іракських людей.

За її словами, "страшна тінь цього кривавого диктатора почне відмиватися, і свобода іракців стане міцнішою".

Російський міністр закордонних справ Ігор Іванов також висловив надію, що арешт Саддама Хуссейна допоможе зробити Ірак безпечним місцем. При цьому він висловив надію, що у процесі відбудови Іраку значну роль відіграватиме Організація Об’єднаних Націй.

Генеральний секретар Ліги Арабських держав Амр Мусса сьогодні в Каїрі також привітав арешт іракського диктатора:

"Колишня система зруйнована, це було лише питанням часу. Звичайно, арешт Саддама є дуже важливим чинником у міжнародному аспекті довкола Іраку".

Агенції новин повторюють слова глави тимчасової коаліційної адміністрації в Іраку Пола Бремера, які тепер називають історичними: "Тепер тиран є в’язнем".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG