Доступність посилання

ТОП новини

Україна хоче змусити Захід звернути на себе увагу.


Марія Щур Україна хоче змусити Захід звернути на себе увагу.

Прага, 16 грудня 2003 – Попри всю задекларовану стратегічну важливість Україна залишається незнайомою та малозрозумілою країною для західних лідерів. Розпочати широкий діалог політичних еліт, «відкрити» Україну для світу та спільними зусиллями знайти місце для неї у світі та в Європі – таку мету ставлять перед собою організатори конференції, яка незабаром має зібрати у Києві впливових європейських та американських політиків, серед яких колишній Чеський президент Вацлав Гавел, колишній шеф державного департаменту США Мадлен Олбрайт та колишній президент Литви Валдас Адамкус.

Поки Сполучені Штати сконцентрувалися на війні проти тероризму, а Європейський Союз на процесі прийняття 10 нових членів, Україна опинилася у кінці списку пріоритетів західних країн. Як вважають українські політики, настав час змінити цю ситуацію та привернути увагу світу до України. Говорить голова парламентського комітету з Європейської інтеграції Борис Тарасюк. (На прес-конференції він виступав англійською мовою.) «На нашу думку, у процесі розширення Європейського Союзу та НАТО, процесах, що включають головні європейські регіони, Україна залишилася недооціненою. Європейська інтеграція та розширення не будуть завершеними, поки Україна не стане невід’ємною частиною цих процесів», - заявив на прес-конференції у Празі Борис Тарасюк.

Досягти цієї мети організатори конференції, серед яких є Парламентський комітет з питань Європейської Інтеграції та неурядові організації з України, решти Європи та Сполучених Штатів, спробують ,закликавши до Києва провідних світових політиків, політологів, економістів, фахівців з безпеки та розвитку. Один із організаторів майбутньої конференції з боку Чехії, колишній заступник міністра закордонних справ Александр Вондра зауважив, що на нинішньому етапі Україні особливо необхідний діалог, пряме спілкування із західними політиками: «Досі політику щодо України розробляли експерти і представляли її політикам. Але настав час для того, щоб самі політики взяли участь у дискусіях і нарешті самі сконцентрувалися на проблемах України».

Однією з таких проблем у рік президентських виборів є процес передачі влади. Щоб випередити можливі звинувачення у тому, що конференція, яка має відбутися 20-21 лютого у Києві, є спробою тиску з боку опозиції на владу, Борис Тарасюк, який також є головою Руху та входить до опозиційного блоку «Наша Україна», наголосив: «Я б хотів, щоб у цьому питанні була повна ясність: ми не проводимо партійної конференції. Запрошення отримає Президент України Леонід Кучма, провідні особи в уряді, представники більшості та опозиції».

Тож можна сподіватися, що за столом, де президенти та лідери інших країн обговорюватимуть майбутнє України, не бракуватиме і українського Президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG