Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Захоплення Саддама Хусейна.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Захоплення Саддама Хусейна.

Прага, 16 грудня 2003 – Захоплення Саддама Хусейна і підготовка до суду над ним і далі залишається у центрі уваги всіх західних газет. Більшість оглядачів підкреслюють, що суд над Саддамом і його помічниками повинен бути відкритий і з дотриманням усіх міжнародних правових норм. Розходження викликає лише питання: де і хто повинен судити диктатора – іракський трибунал в Багдаді чи міжнародний суд поза межами Іраку.

Американська газета «Бостон ґлоб» вважає, що Саддам Хусейн повинен стати перед відповідним міжнародним судом за звинуваченням у злочинах проти людства і в геноциді і цей суд мав би не лише закінчити кошмар іракського народу, а й започаткувати нову еру у справі пошанування прав людини і законності.

Газета наголошує також на важливості провести чесний процес, який відкрив би перед світом усі злочини диктатора, за які він став перед судом. Газета закликає Вашингтон надати журналістам усі документи, які торкаються злочинів багдадського режиму, зокрема про геноцид курдів і шиїтів. Із цієї причини Саддам мав би стати перед міжнародним судом. Якщо суд над ним мав би послужити справі формування майбутнього Іраку й сусідніх країн, підкреслює на закінчення газета «Бостон ґлоуб», то такий суд не повинен викликати жодних застережень або сумнівів.

Британська газета «Ґардіян» теж вважає, що злочинами режиму Саддама Хусейна повинен зайнятися спеціально створений для Іраку кримінальний суд ООН, до складу якого увійшли б судді з Іраку й інших кран світу. За зразок газета пропонує взяти суд для злочинців із Серра-Леоне. Цей суд, на думку газети, повинен бути створений не лише для покарання диктатора, а й заради здійснення справедливості для всіх іракців і цілого регіону.

Тим часом німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» підкреслює, що всі західні країни сходяться на тому, що Саддам Хусейн був жорстоким диктатором і нині, після його захоплення, цей факт мав би послужити зближенню позицій західних союзників у справі Іраку. Для цього Вашингтон мав би узгодити з міжнародною спільнотою , який суд мав би взяти на себе ведення процесу проти Саддама Хусейна і його режиму. Крім того, як підкреслює газета, слід узгодити також справу списання частини багатомільярдних боргів старого режиму іншим країнам світу. Вирішення цієї проблеми, як вважає «Франкфуртер альґемане цайтунґ», могло б припинити дальшу полеміку у справі розподілу контрактів на відбудову Іраку.

До цього додаймо, що цю тему нині коментують майже всі західні газети.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG