Доступність посилання

ТОП новини

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко – про участь акціонерної компанії у відбудові Іраку та про транзит газу з Туркменистану.


Сергій Кисельов Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко – про участь акціонерної компанії у відбудові Іраку та про транзит газу з Туркменистану.

Київ, 16 грудня 2003 - Українські нафтогазовики збираються до Іраку. Днями офіційна українська делегація під керівництвом міністра закордонних справ Костянтина Грищенка та за участю заступника голови правління національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Костянтина Фролова провела в Багдаді переговори з адміністратором Тимчасової коаліційної адмiнiстрацiї Iраку Полом Бремером, главою Урядової Ради Iраку Абдулом Аїзi Аль-Хакiмом та iншими офiцiйними особами про участь українських підприємств, зокрема, "Нафтогазу України", у вiдновленнi країни. Про іракські плани, а також про стосунки із зарубіжними партнерами-газотрейдерами розповів журналістам голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко.

У жовтні "Нафтогаз України" i польська компанія PGNiG підписали у Варшавi меморандум про створення на рiвноправних i партнерських умовах спільного підприємства, яке вiзьме участь у програмах вiдновлення Iраку. Передбачалося, що воно почне працювати на території польського сектору вiдповiдальностi в Iраку вже в січні наступного року. Але, за словами голови правління "Нафтогазу України" Юрія Бойка, на перешкоді може стати продовження бойових дій: "Наша делегація на чолі із заступником голови правління Фроловим уже двічі побувала в Америці на конференціях, присвячених Іракові. Я сам вилітав до Польщі, ми підписали меморандум про створення спільного підприємства для участі в розвитку Іраку. Там дуже великий обсяг робіт, та, на жаль, ми поки не можемо приступити до практичної реалізації через нестабільну обстановку. Тобто, коли б там припинилася війна, то завтра ми б виїхали вже на конкретний об’єкт..."

НАК "Нафтогаз України" недавно розірвав контрактні стосунки із російською газотрейдерною компанією "Ітера". Як і будь-яке розлучення, рішення про відмову від послуг багаторічного партнера, що постачав Україні газ із Туркменистану, не було простим. Пан Бойко пояснив, що спонукало "Нафтогаз України" шукати іншого транзитера туркменського газу: "Ітера" приходила сюди на кордон, розподіляла газ між дилерами, які, користуючись недосконалістю законодавства, розмитнювали його, користуючись податковими пільгами, потім знижували на якийсь долар-два ціну на цей газ, і продавали його всередині ринку. А ми не могли з ними конкурувати, оскільки ми державна компанія і не маємо права використовувати схему уникнення від податків. І сплачували податки в повному обсязі. Тому ми категорично проти такої конкуренції".

Замість "Ітери" на українському газотранспортному ринку з''явився новий газотрейдер – компанія "Юралтрансгаз", яку дехто підозрює у зв’язках з міжнародним криміналом. Однак, голова правління "Нафтогазу України" Юрій Бойко пояснив: " ...як транзитер туркменського газу він( “Юралтрансгаз”) нас повністю задовольняє. Він виконав свої зобов’язання у повному обсязі, кредитував нас певний час, його послуги обійшлися нам дешевше, ніж "Ітери" на 60 мільйонів доларів на рік. І в цілому ми його послугами задоволені. Корпоративні права там змінюються, здається, хтось його викупив зараз. Але нас це особливо не цікавить, оскільки ми за умов забезпечення контрактних зобов’язань продовжимо з ними роботу".

Наскільки стало зрозумілим із відповіді пана Бойка, конфлікт довкола острова Коси Тузли у Керченській протоці не позначився на планах Києва брати участь у російсько-українському газотранспортному консорціумі: "Робота по створенню газотранспортного консорціуму триває в плановому режимі, і ми рухаємося згідно з графіком. Єдине, ми планували Раду засновників зібрати 15 грудня, але через об’єктивні обставини це буде перенесене на 22 – 24 грудня. Але це не через неузгодженість..." – запевнив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко.

Він також порадив журналістам обов’язково прочитати книгу президента Туркменистану Сапармурата Ніязова "Рухнама", у презентації якої "Нафтогаз України" брав участь і яку в Україні, за словами Юрія Бойка, сприйняли з такою ж повагою, з якою в Туркменистані поставилися до книги Леоніда Кучми "Україна – не Росія", яку відвіз туди керівник "Нафтогазу України".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG