Доступність посилання

ТОП новини

Про висновки Венеційської комісії.


Тарас Марусик Про висновки Венеційської комісії.

Київ, 15 грудня 2003 року.

Тарас Марусик

У центрі уваги українського політикуму перебувають кілька законопроектів політичної реформи, які одержали “зелене світло” від Конституційного Суду України. А 12-13 грудня у Венеції відбулося засідання Венеційської комісії за участю двох українських депутатів і представника України у цій комісії. Венеційська комісія – це самостійна структура Ради Європи, яку ще називають комісією “За демократію через право”.

З Венеції щойно повернулися координатор парламентської більшости Степан Гавриш та голова парламентського комітету Анатолій Матвієнко.

Три законопроекти, подані на експертизу в Конституційний Суд, не суперечать Конституції України. Такий висновок цього поважного органу. Цікаво, що два останні за часом законопроекти дуже схожі. Різниця полягає лише в двох моментах: виборах Президента України і термінах повноважень теперішніх депутатів. За одним законопроектом, вибори Президента мають бути всенародними, а депутатські повноваження не продовжуються, за іншим - Президента вибиратимуть у парламенті, а депутатів не в 2006, а в 2007 році.

Ось що розповів сьогодні в інтерв’ю радіо “Свобода” координатор парламентської більшості Степан Гавриш про засідання Венеційської комісії:

Степан Гавриш

Ми перед поїздкою на Венеційську комісію хвилювалися саме із-за прискіпливості європейських експертів щодо пропозицій про модель не тільки переходу до парламентсько-президентської держави, але й про модель обрання Президента у парламенті і навіть переносу термінів обрання парламенту.

На наше приємне захоплення, Венеційська комісія практично не торкалася цих питань, визначивши, що обрання Президента в парламенті є звичкою більшої частини європейської спільноти. А у виступах деяких експертів були навіть заклики до того, щоб Україна якомога швидше перейшла саме до такої практики.

Тарас Марусик

Степан Гавриш вважає, що сама по собі модель перерозподілу влади ще не вирішує питань побудови демократії.

На думку експертів Венеційської комісії, пропозиції законопроектів про позбавлення мандату обраного від партії депутата в разі його виходу з фракції суперечить європейським стандартам.

Степан Гавриш

Це позбавляє значною мірою електорат, виборців контролювати діяльність депутатів, і такий контроль переходить в руки політичної партії.

Тарас Марусик

Другий важливий момент, на який звернула увагу Венеційська комісія, це відмова України від пожиттєвого обрання суддів.

Степан Гавриш

Я виступав на Венеційській комісії і пояснював, що ми розуміємо ... закріплення судової влади, але в цей час перехідного періоду, коли судова влада не є ще міцною, стійкою, не спирається завжди на закони, це не є відмова від посилення незалежності суддів, а це є спроба збалансувати систему стосунків таким чином, щоб судова влада реально могла би бути підконтрольною виборцям, які через систему представницької влади таким чином будуть давати оцінку діям суддів, і ця оцінка буде досить публічною.

Тарас Марусик

Степан Гавриш є одним з авторів законопроекту, яким пропонується обирати Президента в парламенті, а повноваження цього складу Верховної Ради продовжити до 2007 року.

На думку заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Миколи Катеринчука, Венеційська комісія не підтримала цього положення.

Микола Катеринчук

Головний момент, на який звернула увагу Венеційська комісія, - це те, що ВР не має права собі продовжити повноваження ще на рік. Але прийняти рішення відносно обрання Президента в парламенті, воно цілком можливо, але після того, коли ці повноваження Президента будуть в інший редакції.

Тарас Марусик

Степан Гавриш думає інакше.

Степан Гавриш

Ми реально розуміємо цю ситуацію. Дійсно, це є, певною мірою, безпрецедентний, але з другого боку, витребуваний часом випадок, коли, можливо, на це треба піти для того, щоб синхронізувати вибірність Президента і парламенту в один термін.

Я думаю, що ці дискусії ще і на підставі позицій Венеційської комісії розгорнуться на засіданні конституційної комісії, яка має відбутися вже завтра, напевне. І на цьому тижні ще декілька разів такі засідання відбудуться. І також у сесійному залі 23 грудня, коли ми будемо голосувати, попередньо схвалювати законопроекти.

Тарас Марусик

Це був координатор парламентської більшості Степан Гавриш.

На запитання, чи вплинуть висновки Венеційської комісії на депутатів, Микола Катеринчук сказав таке:

Микола Катеринчук

І висновки КСУ, і висновки Венеційської комісії – це рекомендаційні висновки для народних депутатів. Народні депутати будуть визначатися особисто голосуванням.

Я хотів би сказати, що все ж таки нам краще знайти компроміс і зробити певний крок для усунення тих зауважень, які були і з боку конституційної комісії, і з боку Венеціанської комісії для того, щоб існуюча модель системи влади була не тільки легальна, а ще й легітимна, і вона сприймалася і Радою Європи, і іншими демократичними інститутами.

Тарас Марусик

Микола Катеринчук підкреслив ще одне важливе положення з висновків Венеційської комісії:

Микола Катеринчук

І ще я хотів би сказати одне. Це невеличка підказка для суддів КСУ, які сьогодні ламають голову відносно, чи може Л.Кучма балотуватися ще один раз па посаду Президента. Там є пункт 9-й висновків, де зазначено, що Венеційська комісія спирається на висновок того, що Л.Д.Кучма був Президентом з 1994-го року. Я думаю, що це буде підказка для розуміння, в якому напрямку думати суддям КСУ.

Тарас Марусик

Говорив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Микола Катеринчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG