Доступність посилання

ТОП новини

Український науковець закликає США активніше сприяти позитивним змінам в Україні.


Сергій Куделя Український науковець закликає США активніше сприяти позитивним змінам в Україні.

Вашингтон, 16 грудня 2003 - Центр стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні проводив минулої п’ятниці конференцію, присвячену проблемам безпеки країн пострадянського регіону. Серед учасників конференції були і українські науковці, які, зокрема, обговорювали останні ініціативи зі створення єдиного економічного простору та безпеки країн чорономорського регіону. Один із українських учасників, доцент факультету міжнародних відносин Одеського національного універистетут Володимир Дубовик присвятив значну частину виступу оцінці теперішнього стану українсько-американських відносин та перспектив їхнього розвитку.

Українсько-американські відносини, на думку Володимира Дубовика, у стані глибокої кризи, яка буде тривати і весь найближчий час. Ця криза, за його словами, обумовлена як зміною зовнішньополітичних пріоритетів США після терактів 11 вересня, так і діями українського влади.

“За останні роки українська влада зробила декілька рішень, які не влаштовують американську адміністрацію. Це пов’язане із внутрішньою політикою перш за все. Це і справа Гонгадзе, і Кольчуги, і багато інших питань, які не влаштовують американську адміністрацію, американську громадську думку”.

Як зазначає український науковець, криза останніх років перекреслила усі здобутки у відносинах зі США, яких вдалося досягнути за перші десять років української незалежності. А з розмов із американськими колегами він робить висновок, що навіть американське наукове середовище розчарувалося в Україні.

“І багато хто з американських фахівців також зараз розгублені і навіть не знають, які рекомендації конструктивного плану робити для американської адміністрації. Бо вони не бачать ,з ким працювати в Україні зараз. Вважають, що треба почекати, щоб українці спочатку допомогли самі собі, а потім уже побачать, як вони можуть допомогти збоку”.

Володимир Дубовик все ж вважає, що позитивних змін в Україні Сполучені Штати можуть домогтися лише більш активною позицією.

“Я розумію, чому вони не хочуть контактувати з тими, хто є при владі. Але я думаю, що така дистанційна політика є помилкою. Адже американці все ж таки мають багато важелів впливу на Україну. Це не тільки фінансова допомога. Це і дипломатичні заходи, це і політична підтримка, це і пропаганда певних ідей проринкових, продемократичних в Україні. Вони мали б робити набагато більше, ніж вони зараз роблять. Вашингтон очікує, що можливо в Україні будуть зміни на краще. Але якщо вичікувати, то можливо ці зміни на краще ніколи не стануться”.

Інтелектуальна слабкість чинної української влади, на думку Володимира Дубовика, являє собою проблему не лише для україського суспільства, але й для західних партнерів України. Тому науковець робить такий невтішний для держави прогноз:

“Якщо люди, які асоціюються тут на Заході з режимом нашого Президента, залишаться при владі, це буде дуже негативним фактором для розвитку двосторонніх відносин між Україною та США. Немає в цьому сумніву”.

Однак, наголошує він, головним для США буде домогтися проведення в Україні чесних і справедливих загальнонародних президентських виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG