Доступність посилання

ТОП новини

Свято Святого Миколая.


Зиновій Фрис Оксана Білозір - народна артистка України, народний депутат України (фракція "Наша Україна"), професор, народний посол України.

Київ, 19 грудня 2003 року.

Зиновій Фрис (співає)

Ой хто, хто Миколая любить, Ой хто, хто Миколаю служить...

"Вечірня "Свобода"! П’ятниця, 19 грудня.

Оксана Білозір (співає)

Ой хто, хто Миколая любить, Ой хто, хто Миколаю служить, Тому святий Миколай На всяк час помагай, Миколаю!

Зиновій Фрис

День святого Миколая, Миколая Чудотворця, одного з найшанованіших християнських святих.

Нинішній день – це чудова прелюдія до Нового року, до Різдва Христового.

Вітаю вас, дорогі слухачі, з цим святом, миру і добра кожній вашій домівці.

Перед мікрофоном Зиновій Фрис.

Сподіваюся, ви не будете ображатися, якщо сьогодні у "Вечірній "Свободі" ми не будемо говорити про політику. Бо там треба сперечатися, часом сваритися, чого бодай у такий день, як нинішній, хотілося б уникнути.

Наш єдиний гість – Оксана Білозір, тричі народна артистка України, народний депутат (фракція "Наша Україна"), професор, народний посол України.

Добрий вечір, пані Оксано, вітання вам.

Оксана Білозір

Добрий вечір. Добрий вечір всім.

Зиновій Фрис

Пані Оксано, я не знаю, що поклав Вам під подушку святий Миколай, але я не сумніваюся, що принаймні Ви сьогодні маєте гарний настрій, як, зрештою, дуже хочу сподіватися, і наші слухачі, що зараз з нами. Пані Оксано? | Оксана Білозір

Дай Боже. Дай Боже.

Зиновій Фрис

Який у Вас настрій?

Оксана Білозір

В мене чудовий настрій.

Зиновій Фрис

З яким настроєм Ви сюди йшли?

Оксана Білозір

Чудовий настрій. І я хочу привітати всіх Миколаїв. Я хочу привітати всіх Миколайовичів. Хочу привітати всіх діток. Хочу привітати всіх батьків, які зберігають нашу древню традицію, і сьогодні святий Миколайчик побував у їхніх домах. І хочу привітати тих людей, які милосердно і жертовно ставляться до бідних і знедолених.

Зиновій Фрис

Хочу ще дуже коротко пояснити, чому саме Оксану Білозір я запросив на "Вечірню "Свободу".

Одна з пропозицій, до речі, була запросити якогось іменинника, Миколу чи навіть кількох. Мені ж видалося, що Миколи сьогодні та ще й о восьмій годині вечора мають сидіти не в київській студії, а вдома за святковим столом. А ми будемо їм розповідати, що таке день святого Миколая, трохи історії, і, звичайно ж, мають лунати пісні, колядки. Так-так, вже можна колядувати, хоча в Україні це не всюди роблять.

І, власне, Оксана Білозір, яка виростала на Львівщині і трішечки на Тернопільщині, чудово знає не зі слів, а з практики, що таке день святого Миколая, і вона співатиме і колядуватиме для вас, дорогі слухачі, і особливо для іменинників.

Оксана Білозір (співає)

Ой хто, хто Миколая любить, Ой хто, хто Миколаю служить, Тому святий Миколай На всяк час помагай, Миколаю!

Зиновій Фрис

Пані Оксано, народний посол України – це щось трохи незвичне. Поясніть, будь ласка, слухачам, що це таке.

Оксана Білозір

Ви знаєте, це посол доброї волі. Таке почесне звання мені було присвоєне українським народним посольством, яке існує на теренах України за популяризацію української пісні у світі.

Зиновій Фрис

Я думаю, що Ви сьогодні в нашій передачі також будете популяризувати українську пісню. То, може, колись Ви будете народним послом радіо “Свобода”, пані Оксано? Як Ви на це дивитися?

Зиновій Фрис

Я з величезним задоволенням.

Зиновій Фрис

День Святого Миколая незвичайний. Це веселе народне свято, прелюдія до Різдва. День цей повертає нас насамперед до дитинства. Чудово пам’ятаю, коли я був малий, то 18 грудня ввечері лягав дуже скоро спати, щоб прокинутися - а під подушкою подарунки. Я чомусь дуже боявся, що цього подарунка може не бути. Але він був завжди, навіть якщо я не дуже слухався мами,тата.

Пані Оксано, чи пам’ятаєте Ви дні святого Миколая з Вашого дитинства. Що то було для Вас?

Оксана Білозір

Звичайно, звичайно, пам’ятаю. Це було свято, яке я, як маленька дівчинка, чекала найбільше. Тому, що свято Діда Мороза – це було таке загальнодержавне свято, а от свято Миколая – це якесь таємниче і таке чисто-чисто національне.

От Ви щойно розповіли про себе, що Ви лягали рано спати. А я навпаки: я ніяк не могла заснути, крутилася, я намагалися не спати, себе щипати, щоб я могла побачити, як же цей святий Миколай до мене заходить у кімнату, і який саме подаруночок він мені приносить. І я переважно цю нічку майже не спала.

До речі, що й сьогодні зробив мій молодший син Ярко. Ми ніяк не могли йому цього миколайчика занести в кімнату. Цілий час якісь такі рухи. Тільки заходимо до кімнати – відразу рухи. І вже аж під ранок нам вдалося цього миколайчика йому покласти...

Зиновій Фрис

А ви впевнені, що він не чув?

Оксана Білозір

Впевнені. Ми дуже хотіли, щоб він дійсно цього не чув, щоб це було для нього сюрпризом, як це має бути для кожної дитини сюрпризом.

І ось я пам’ятаю свого Миколая, він завжди приходив до мене і приносив і пряничка, і різочку. Тобто в мене завжди був подаруночок такий приємний і дуже радісний. Могла бути якась така інтимна деталь, скажімо так, обов’язково були цукорочки або, це в нас в Яворові пекли такі медівники, вони були у вигляді ялиночки. Я до цих пір пам’ятаю такі великі медові коржі, а зверху такою білою глазур’ю були политі. Але обов’язково мала бути різочка. Я маму питаю: “Мамо, ти ж подивися, мені миколайчик знову різочку поклав”. І уявіть собі, яка велика тут закладена мораль, народна мудрість спрацьовувала. А мама мені каже: “Ти знаєш, Миколай завжди різочку кладе. Це тому, щоб ти пам’ятала, що ти робила збитки, що в тебе не завжди так виходило, як ти говорила, і щоб на майбутнє ти пам’ятала, що Миколай бачить і пам’ятає, і оцінює все: і добро, і зло”. Так що це було таке для мене дуже велике і повчальне свято.

Зиновій Фрис

Пані Оксано, святий Миколай, Микола Чудотворець. З грецької Ніколаус означає "перемагаючий народ". Також Микола та Микола-Угодник. Є багато притч про святого Миколая. І я знаю, що Ви також знаєте такі притчі. То, може, Ви поділитеся з нашими шановними слухачами.

Оксана Білозір

Так, але спочатку я хочу трішечки розповісти про Миколая, тому що мені здається, що Микола Чудотворець (і це, здається, небезпідставно, оскільки в мене є ще старі, древні коляди), що цей образ святого Миколая до нас прийшов із сивої давнини, він прийшов ще із дохристиянських часів. Фактично на теренах України він був прообразом Бога.

Я думаю, чому так в народі було, що саме до Миколая... Як ви знаєте, це було таке веселе гуляння народне в Україні: пили пиво (вперше, до речі, пили пиво), гуляли, веселилися, запрошували гостей, потім сідали на сани, об’їжджали все село, тобто воно було надзвичайно веселе і життєрадісне. Я думаю, а чому? Я почала шукати, і я знайшла, що ця традиція, варити до Миколая пиво, тісно пов’язана із хліборобською традицією. Тому що робили жнива, закладали солод, і якраз до Миколая, до 19-го, цей солод уже ставав пивом, яке можна було пити. І ось чому в мене є гіпотеза, що прообраз святого Миколая Чудотворця до нас прийшов із дохристиянських часів.

Я собі навіть виписала стару-стару коляду. Я її зараз зачитаю, і ви побачите, що коли прийшли християнські часи, і вона якраз на цій зустрічі цих двох культур (дохристиянської і християнської) була написана. Звучить вона так:

“Вже нові часи настали, І не тії люди стали – Святим Миколам пива не варять, Давніх звичаїв не шанують”.

Зиновій Фрис

Дуже гарно.

Оксана Білозір

І коли в 17 столітті з’явився Санта Клаус у Північній Європі, то в нас, в Україні, він уже був. І тому, мені здається, що це наша традиція, вона вийшла за межі нашої держави і перетворилася в такого Санта Клауса, якого сьогодні знає весь світ.

Мало того, Микола Чудотворець – це був святий, якого завжди брали у похід з собою козаки наші. Вони мали і Миколу Чудотворця і святу Варвару. Здається, а чому? Дивіться, святої Варвари Великомучениці ми маємо 17 грудня. 18 грудня ми маємо Сави. А 19 грудня ми маємо Миколая. Ніби, здається, що поруч. Ні! Хто така Варвара Великомучениця? Варвара Великомучениця – захисниця жіноцтва, захисниця, заступниця родини. І от коли козаки залишали свої сім’ї і йшли в походи, вони брали з собою образ Варвари Великомучениці для того, щоб молитися перед нею для захисту своєї родини. А Микола Чудотворець – це, власне, який їх оберігав.

Хочу ще сказати про Варвару Великомученицю. Мало хто, напевне, знає, що святі мощі цієї святої сьогодні є у нас в Києві, у Володимирському соборі, з правого боку є ці мощі. І мало хто з наших жінок знає, що коли є якась проблема чи навіть якась хвороба, якийсь біль чи негаразди сімейні, треба йти до неї, бо вона дійсно робить чудо.

У мене є такі дані від тих людей, які ці мощі перекладають (а це раз в рік робиться така профілактика тих мощей), що у неї п’яточки теплі. І ця святиня знаходиться у нас. Тобто ми ще не можемо оцінити те, що у нас є, і достойно захищати себе тим, що нам по праву з вами належиться.

А тепер я вам розкажу притчу до Святого...

Зиновій Фрис

Пані Оксано, я думаю, що наші слухачі, які цього не знали, вони обов’язково скористаються оцією інформацією Вашою і відвідають ці місця. Це дуже гарна інформація, пані Оксано. А тепер притча, пані Оксано, яку Ви обіцяли.

Оксана Білозір

А притча називається так: “Притча українського народу до Св. Миколая”.

Прийшов на Землю Святий Миколай роздавати народам дарунки від Бога. Кинулись до нього народи – б’ються, деруться. Кожен хоче взяти собі щонайкраще: хто – найкращі землі, хто – надра, хто – багатства. Нарешті порозбирали все і порозходилися.

Коли дивиться Святий Миколай, а збоку сидить дівчина. Пошарпана, побита, обдерта... І плаче. “Хто ти, дівча? – питає її Святий Миколай. – І чому ти плачеш?” “Я – Україна, – відповідає вона, – я не змогла добратися до тебе, Святий Миколаю, і попросити в тебе дарів для свого народу.” Сплеснув руками Миколай та й каже: “Боже, я ж уже все роздав. Залишилася в мене хіба краса і пісня. І я тобі її дарую, дівча.”

І дійсно, що таке краса? Ви подивіться ,наша земля має все: і ліси, і лани, і доли, і гори, і моря, і ріки, і степи. Все, що в світі можна зібрати, має наша земля.

А що таке високе поняття “красота”? Це гармонія. Ви подивіться на справжнє українське село – хатка побілена. Навіть старе – візьмімо XIXст. Хатка побілена, з парканчиком. Обов’язково ростуть квітки, величезні квітники. Ви подивіться на цю вишивку! Ви подивіться на ці великодні яєчка! А ви подивіться на ці обряди, які у нас є.

У цьому всьому є величезна краса, яка дивує сьогодні світ, який і так ще поки що дуже мало знає і дуже бачив. І наш обов’язок – відкритися світу і показати повноту своїх традицій, звичаїв, обрядів, силу своєї великої духовної культури.

Що таке пісня? По-перше, за різними даними, в Україні витворено понад 200 тисяч пісень. Ви собі уявіть, скільки це мало бути століть, щоб витворити цей пласт і щоб він залишився в пам’яті. Це є пам’ять нашого народу. Можна зробити висновок, скільки це століть багато, тільки по кількості цих пісень.

А що таке пісня? А пісня має і слово, і мелодію. А що таке слово? Слово – це енергія, це зв’язок із нашим вищим. А що таке мелодія? Це мелодія, яка проходить скрізь. Для мелодії немає кордонів. Для неї немає межі. Тобто, ніби Господь нам дав цю пісню, щоб через пісню ми стали зрозумілі і доступні всім. І так воно є. Сьогодні весь світ знає Україні по її піснях.

Зиновій Фрис

Так, пані Оксано. Буквально за півхвилини буде звучати повністю Ваша пісня “Миколай”. Але Ви розповіли притчу. Я вчора зателефонував до Миргорода до нашої слухачки Раїси Карюк. Вона коротко розповідає, як вони сьогодні святкують День Миколая і розповідає притчу. Послухаймо Раїсу Карюк.

Оксана Білозір

Так.

Раїса Карюк

Зустріч у музеї. Розказують про свято. Потім ми всі співаємо. Дітки, може, прийдуть. Одного разу так було, що клас цілий привела вчителька і ми їм розказували про свято Миколая і притчу, яка трапилася з однією парою молодою колись, які їхали через Дніпро човном та дитинка в них потонула. Вони перепливли через Дніпро, пішли до церкви, стали молитися. Їм Святий Миколай повернув їхню дитинку. Отак написано про Святе Чудо: вони молилися дуже, і Святий Миколай повернув їхню дитинку здорову і неушкоджену.

Зиновій Фрис

Пані Раїсо, а що ви співати сьогодні будете?

Раїса Карюк (співає)

Ой хто, хто Миколая любить, Ой хто, хто Миколаю служить…

(звучить пісня Оксани Білозір)

Ой хто, хто Миколая любить, Ой хто, хто Миколаю служить, Тому святий Миколай На всякий час помагай, Миколаю! Ой глянь, глянь на Вкраїну рідну, Ой глянь, глянь на змучену, бідну. Ми тебе, всі люди, молим: Проси в Бога ти їй долі, Миколаю! Ой, проси долі для Вкраїни, Ой, нехай встане із руїни. Доля й щастя хай витає, В славі й волі хай засяє, Миколаю!


Зиновій Фрис

У київській студії наша гостя – народна артистка України, народний депутат України, народний посол України Оксана Білозір.

І сьогодні, в День Святого Миколая до слухачів радіо “Свобода” української служби звернувся Філарет – Патріарх Всія Руси-України. Ось що він бажає вам, дорогі наші слухачі.

Патріарх Філарет

Я, дорогі слухачі шановного радіо “Свобода”, яке несе правду про події, що відбуваються, вітаю вас зі святом Святителя Миколая і бажаю, щоб милосердя Святителя Миколая входило в серця всіх українських людей. Тому що ми на засадах милосердя й любові будемо гартуватись і будемо єднатись. І будемо любити не тільки свою Батьківщину Україну, а будемо любити один одного, зміцнювати християнські сім’ї, народжувати більше дітей, щоб у нас населення не зменшувалось, а зібльшувалось і тим самим міцніла наша Українська держава.

Бажаю і молюсь, щоб Святитель Миколай молився за нашу Україну, народ. І Господь по молитвах цього свого великого Святителя благословив нашу землю, наш народ і нашу державу.

Зиновій Фрис

Нагадаю – Філарет, Патріарх Всія Руси-України. Пані Оксано, сьогодні та й, зрештою, в Західній Україні ще й раніше починають колядувати. Ми продовжимо нашу розмову. Але я хотів би, щоб ми послухали, пані Оксано, у Вашому виконанні “На небі зірка”, колядку.

Пані Оксано, ця колядка, “На небі зірка”, я так розумію, що слухачі “Свободи” першими слухають її сьогодні у Вашому виконанні. Це одна з колядок Вашого майбутнього диску, так?

Оксана Білозір

Дійсно. Мені так приємно було її зараз почути. Тим більше, що це колядочка із таких забутих, абсолютно забутих коляд. Власне, цей мій диск, який я зараз пишу, пишу я його впродовж уже кількох років і картаю себе за це, що це такий процес довготривалий. Але йдеться за те, щоб дійсно нікому невідоме стало нам звичним і щоб воно стало нам необхідним. Саме отака музика. “На небі зірка” – одна із найдавніших українських колядок.

На небі зірка ясна засяяла І любим світлом сіяє. Хвиля спасення нам завітала, Бог в Віфлеємі раждаєсь. Щоб землю з небом в одно злучити, Христос родився — славіте!

В біднім вертепі, в яслах на сіні Спочив Владика, Цар світа. Отож до нього спішим всі нині, Нашого жде він привіта. Спішим любов’ю його зігріти, Христос родився — славіте!

Благослови нас, дитятко Боже, Даруй нас нині любов’ю. Най ціла сила пекла не зможе Нас розлучити з тобою. Благослови нас — ми твої діти! Христос родився — славіте!


Зиновій Фрис

Ми послухаємо і інші Ваші колядки. А зараз коротенький такий монолог чи інтерв’ю, яке взяла наша київська колега Валентина Павленко у спікера парламенту пана Литвина. Ось що він говорить про День Святого Миколая, згадуючи водночас своє дитинство.

Володимир Литвин

Я жив у селі. Ми жили бідненько, але ласкаве материнське слово, батьківська долоня заміняли всі подарунки.

Валентина Павленко

От Ви зараз дорослий. А хотіли б, щоб Вам Святий Миколай щось приніс?

Володимир Литвин

Звичайно. Спокій у парламенті.

Зиновій Фрис

Пані Оксано, я обіцяв, що ми не будемо говорити про політику. Так буде спокій в українському парламенті, якого бажає пан Литвин чи не буде?

Оксана Білозір

Ні, спокій не буде. Мені так здається, що нарешті він прорве той нарив, така хмара висить. Мені здається, що вона повинна прорвати, бо іншого виходу, Ви бачите, в сьогоднішній ситуації не видно. До речі Ви знаєте...

Зиновій Фрис

Пані Оксано, я знову...будь ласка.

Оксана Білозір

До речі, я ще хочу зачепити одну тему, яка, скажімо так... Дуже часто я їжджу по Україні, і люди звертаються, і всі ці наші негаразди, звичайно, більше є проблем, ніж гарних, щасливих хвилин. Коли ми маємо можливість поспілкуватися, ми їх обговорюємо. Тоді люди кажуть: “Господи, ну чому Бог не побачить нас? Чому Господь не почує, ми ж просимо його?”

А я тоді їм кажу: “А якою мовою ви до Господа звертаєтеся?” У масі наша Україна ціла, ціла, яка є сьогодні, цих 48 мільйонів. Бог, Господь створив різні мови, різні культури, Він нас чує тільки через нашу рідну мову, тільки через нашу пісню і слово. Інакше нам ця допомога не прийде. Ми мусимо співати своєю мовою, ми мусимо говорити, молитися до Господа своєю рідною українською, Богом створеною мовою.

Зиновій Фрис

І, пані Оксано, очевидно, день Святого Миколая повинен стати загальною українською традицією, бо не є таємницею, що для частини людей все ж таки головнішим є не Святий Миколай, а Дід Мороз. Як Ви на це дивитеся? Як зробити, що зробити, щоб це стало всеукраїнською традицією раз і назавжди, пані Оксано?

Оксана Білозір

В першу чергу, ми повинні побудувати дійсно національну державу, мати національну владу, яка б дбала про те, щоб розвивалася національна культура. А що таке національна культура? Це наші звичаї, наші обряди, наші традиції і сьогоднішній сучасний пласт. Нещодавно в нас були парламентські слухання на тему: “Духовна криза суспільства”.

Я там виступила з пропозицією утворити при Кабінеті Міністрів Національну раду з питань культури, науки і освіти, яка мала б 2 цілі. Перша ціль – це написати концепцію національної культурної політики, яка ввібрала б в себе всі ті скарби, які в нас сьогодні порозтягував світ.

Я кажу приклад – Франція. Ви заберіть у Франції 100 імен. Що залишається з Франції? Ви подивіться, розібрані всі наші цінності, розшарпані наші національні скарби . Отже, ми мусимо всі їх зібрати і створити концепцію національної культурної політики.

І друга концепція – це концепція національної освіти, яка трансформувала б в себе ці цінності, щоб наші діти з дитячого садочка виховувалися на пласті нашої української духовної культури і мистецтва. Тоді ми будемо бачити з вами, як люди потягнуться до цього. Я більш, ніж переконана, ніякі директиви чи настанови, а тільки єдність і спільність.

До речі, я ще хочу про Миколу сказати. Це дуже дивне слово. Ви подивіться уважно, воно ділиться: “ми”, “коло”. Ми - коло , ми люди одного світу. Цей Миколай, як благословитель єдності...

Зиновій Фрис

Цікаво, цікаве спостереження.

Оксана Білозір

...роду людського. І через Миколу ми маємо єдність з Богом. Тому, дійсно, це свято – свято Святого Миколая, нашого покровителя перед Господом, бо коли ми поїдемо в Європу, то ми скрізь будемо бачити, що Матір Божа стоїть скрізь. От країни Середземного моря, і вони кажуть: “Це наша покровителька перед Господом”. Україна має свого покровителя перед Господом – це Святий Миколай Чудотворець, який прийшов до нас із сивої давнини.

Зиновій Фрис

Пані Оксано, і сьогодні день Святого Миколая асоціюється, звичайно, з днем добра. Пані Оксано, я хочу запропонувати слухачам ще одну Вашу колядку, колядку у Вашому виконанні. Колискову “Спи, Ісусе, спи”. Наші слухачі, слухачі “Свободи” першими її почують у виконанні народної артистки Оксани Білозір.

Оксана Білозір (співає)

Спи, Ісусе, спи, спатоньки ходи, Я Тебе му колисати, пісеньками присипляти, люлі, серденько, люлі. Спи, лелійко, спи, головку склони ту на рученьки Марії, бач, Вона Тебе леліє, люлі, серденько, люлі.

Спи, убогий, спи, рученьки зложи, Йосифа ще не видати, несе хлібця Тобі дати, люлі, серденько, люлі.


Зиновій Фрис

Пані Оксано, сьогодні наша київська колега Ганна Стеців побувала на прес-конференції Леоніда Кучми, де він привітав всіх з днем Святого Миколая. Ми дали це привітання на початку. Крім усього іншого, Ганна Стеців запитала у Леоніда Кучми про таке:

Ганна Стеців

Повернімося до свята. Завдяки Вашому указу ми цього року вперше відзначаємо свято Святого Миколая на офіційному рівні в православному і католицькому світі. У зв’язку з тим питання. Чи Ви пригадуєте Вашу розмову зі святішим отцем в тій частині, де йшлося про передачу храму Святого Миколая в Києві вірним католикам? Папа часто згадує цю вашу розмову і запитує, чи мали Ви хоч якусь можливість за цей час якось посприяти розв’язанню цієї проблеми? Дякую.

Леонід Кучма

Так, я пам’ятаю. Тим більше, що я мав можливість зустрічатися і в Римі. Я з позицій сьогоднішнього дня і з позицій того дня ще раз хочу підтвердити, що ми абсолютно правильне рішення прийняли, запросивши Папу відвідати Україну. Ви знаєте, як це сприймалося. А скільки критики було з приводу того, що Україна прийняла достатньо жорсткі заходи з точки зору безпеки.

Не було про що говорити. В мене є такі прохання, звернення, але ж Ви знаєте, що є місцеве самоврядування, і є ті проблеми, які вирішують на рівні уряду. Якщо мова йде про уряд, то тут проблем не було, а тут є. Але я переконаний, що ми вирішимо. На це потрібен час, бо, знаєте, коли занадто починаєш тиснути, то з’являється протилежна сила, яка працює на супротив. Будемо вирішувати.

Зиновій Фрис

Пані Оксано, на Вашу думку, чому зволікають з тим, щоб передати храм Святого Миколая в Києві віруючим? Ви, як народний депутат, можете якось цьому посприяти (і очевидно, не тільки Ви)?

Оксана Білозір

На все, що в Україні є невирішеним, сьогодні потрібна конкретна політична воля, конкретна політична воля Президента. І це все. Храм. Католицький костел повинен бути католикам для того, щоб ці люди, які є пастирями цієї віри, мали право прийти і молитися в цьому храмі.

Питання релігійне не стоїть гостро сьогодні в принципі між релігійними конфесіями. Але, не дай Боже, це питання перевести у політичну площину. Тому я наголошую ще раз і акцентую, що це має бути добра політична воля Президента.

Зиновій Фрис

Пані Оксано, але час добігає кінця. Ми скільки встигнемо ще послухаємо у Вашому виконанні колядку “Нова радість стала” і потім будемо прощатися.

Оксана Білозір (співає)

Нова радість стала, яка не бувала: Над вертепом звізда ясна світу засіяла, Над вертепом звізда ясна світу засіяла. Де Христос родився, з Діви воплотився, Як чоловік, пеленами убого повився, Як чоловік, пеленами убого повився, Ангели співають, славу возвіщають, Як на небі, так і на землі мир провозглашають, Як на небі, так і на землі мир провозглашають. Давид виграває, в гуслі ударяє, Мелодійно і предивно Бога вихваляє, Мелодійно і предивно Бога вихваляє. І ми теж співаймо, Христа прославляймо, Із Марії рожденного смиренно благаймо: Просимо Тя, Царю, небесний Владарю, Даруй літа щасливії сего дому господарю. Даруй літа щасливії сего дому господарю Даруй господарю, його господині, Даруй літа щасливії нашій неньці Україні, Даруй літа щасливії нашій неньці Україні. Дай нам мирно жити, Тобі угодити І з Тобою в царстві Твоїм навік- віків жити, І з Тобою в царстві Твоїм навік -віків жити.

Зиновій Фрис

Пані Оксано, і вже на закінчення коротко Ваші побажання в цей святковий для України день для всіх, хто святкує день Святого Миколая.

Оксана Білозір

У цілому світі існує таке повір’я, що та людина, яка не сповідує звичаїв, традицій свого народу, своїх батьків, вона проклята Богом і людьми. І це велике сьогодні щастя, що ми з Вами святкуємо день Святого Миколая. У чому полягає це щастя? В тому, що ми його сьогодні пізнаємо, пізнаємо щастя віддати, мати, що віддати, дістаємо щастя тої уваги і милосердя.

Я хочу нам усім побажати, щоб ми були добрішими. Щоб ми бачили одне одного, щоб ми плече в плече йшли до своєї заповітної мрії – справжньої, достойної України.

Зиновій Фрис

Дякую, пані Оксано. Оксана Білозір – народна артистка України, народний депутат України, народний посол України, сьогодні розповідала вам, дорогі слухачі, про день Святого Миколая. Ще раз вам вітання. Дякуємо за увагу. Сподіваємося, що ви не даремно провели з нами ці 45 хвилин. До зустрічі! Хай вам щастить! Хай щастить Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG