Доступність посилання

ТОП новини

У Белградi сьогоднi за спецiальних заходiв безпеки почався процес над злочинним угрупованням, яке прокуратура обвинувачує у вбивствi прем’єр-мiнiстра Сербiї Зорана Джинджича й п’ятнадцяти iнших осiб, у викраденнi трьох осiб, в скоєннi двох терактiв та у створенi мережi для продажу наркотикiв.


Михайло Рамач У Белградi сьогоднi за спецiальних заходiв безпеки почався процес над злочинним угрупованням, яке прокуратура обвинувачує у вбивствi прем’єр-мiнiстра Сербiї Зорана Джинджича й п’ятнадцяти iнших осiб, у викраденнi трьох осiб, в скоєннi двох терактiв та у створенi мережi для продажу наркотикiв.

Белград, 22 грудня 2003 – Процес столiття, як його називають у Белградi, проходить у щойно спорудженому будинку спецiального суду зі свого роду клiтками для пiдсудних та куленепробивним склом. Джинджича вбили 12 березня нинiшнього року. Прокуратура стверджує, що в голову уряду стрiляв серб з Косова, пiдполковник спецполiцiї Звездан Йованович, котрий пiд час слiдства зiзнався у скоєннi злочину. Досi затримали 21 обвинуваченого, 15 розшукують. На лавi пiдсудних немає колишнього командувача пiдроздiлу спецполiцiї Милорада Луковича Леґiї, якого слiдство вважає лiдером злочинного угруповання. Урядовцi заявляють, що полковник Леґiя перебуває в однiй із країн колишньої Югославiї. На думку юристiв, процес триватиме кiлька мiсяцiв. Обвинувачених захищає 80 адвокатiв.

Керiвник белградського Iнституту кримiнологiї Добривоє Радованович з цього приводу каже: “Факт, що бiльше сорока осiб обвинувачено у скоєннi одного вбивства не є знак доброї роботи правоохоронцiв і полiцiї, зокрема коли тих, хто замовив й органiзував злочин, немає мiж обвинуваченими. Якщо маєте бiльше сорока обвинувачених i спiвробiтникiв, а не маєте тих, хто замовив злочин, тодi щось не в порядку”.

Пiсля вбивства Джинджича його заступник Небойша Чович сказав: “Злочин напевно скоїли тi, хто в минулому намагався призупинити розвиток і демократизацiю Сербiї, змiнити хiд iсторiї й перетворити Сербiю на царство злочинцiв”. Цiкаво, що прокуратура навiть не згадує про полiтичну змову. Це ймовiрно тому, що слiдство не виявило жодних доказiв щодо причетностi окремих полiтичних дiячiв до злочину. Виходить, що прем’єра вбили полiцейськi й наркодилери через якiсь свої причини. Белградська полiцiя у недiлю спростувала припущення окремих експертiв, що в Джинджича стрiляли двi особи.

В окремому процесi судитимуть лiдера ультранацiоналiстiв Воїслава Шешеля, колишнього керiвника служби контррозвiдки Збройних сил Олександра Томича та ще шiсть осiб. Прокуратура повiдомила, що цей процес виокремлено через технiчнi причини.

Головними свiдками мають бути троє членiв злочинного угруповання, якi погодилися спiвпрацювати з правоохоронними органами. Мiнiстерство юстицiї досi не уточнило, чи свiдкiв амнiстували чи їх судитимуть окремо.

Белградська преса зазначає, що перебiг процесу найбiльше залежить вiд матерiальних доказiв, якi подасть прокуратура, оскiльки в обвинувачувальному актi є чимало недомовленостей. Бiльшiсть оглядачiв припускає, що в процесi не буде драматичних зворотiв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG