Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна федерація журналістів: у 2003 році у світі вбито 83 журналісти.


Петро Кагуй Міжнародна федерація журналістів: у 2003 році у світі вбито 83 журналісти.

Прага, 23 грудня 2003 року - За станом на 22 грудня, у 2003 році в різних країнах світу були убиті 83 журналісти при виконанні ними своїх професійних обов’язків. Це на 13 осіб більше, ніж у 2002 році.

Такі дані оприлюднила Міжнародна федерація журналістів, яка базується у Брюсселі.

Як зазначено у доповіді Міжнародної федерації журналістів, у 2003 році в Іраку загинуло 16 журналістів і 2 операторів. За сімома випадками Міжнародна федерація журналістів проводить незалежне розслідування. (Серед убитих в Іраку – і один український кінооператор Тарас Процюк).

Дев’ятьох журналістів було убито у Росії, 7 в Колумбії, 4 в Індії, по 3 журналісти вбиті у Бразилії, Непалі та на Філіппінах.

У звіті серед загиблих журналістів числиться і один журналіст, убитий в Україні, а ще у двох випадках смерті за дивних обставин триває розслідування.

До убитих Міжнародна федерація журналістів зарахувала Володимира Караченцева, віце-редактора щоденної газети «Кур’єр», співробітника Інтернет-газети Vlasti.net, голови регіональної спілки незалежних журналістів. Володимира Караченцева знайшли мертвим 14 грудня на кухні його квартири в Мелітополі. (Від себе додамо, що правоохоронні органи схильні вважати, що смерть Караченцева наступила в результаті нещасного випадку, хоча вони не виключають і насильницької смерті. Розслідування триває). Володимир Караченцев був відомий своїми критичними статтями на адресу місцевої влади.

Міжнародна федерація журналістів також називає покійних українських журналістів Сергія Набоку та Володимира Єфремова, смерть яких наступила за не зовсім з’ясованих обставин.

Міжнародна федерація журналістів у своїй доповіді критикує уряди держав за байдужість до долі представників засобів масової інформації, котрі виконують свій професійний обов''язок часто у кризових ситуаціях. Здебільшого журналістів убивають під час висвітлення ними воєнних дій, при зборі матеріалів про торгівлю наркотиками, організовану злочинність та корупцію.

Міжнародна федерація журналістів, яка базується у Брюсселі і об’єднує близько півмільйона журналістів-членів журналістських профспілок з понад ста країн світу, закликала журналістську спільноту посилити тиск на уряди з метою повного з’ясування обставин загибелі їхніх колег.

У доповіді організації зазначено, що цього року вдалося досягти важливих результатів при встановленні причин загибелі деяких журналістів. Зокрема, були встановлені причини смерті в іранській в’язниці фотожурналістки Захри Кеземі, а також британського телеоператора Джеймса Міллера, вбитого ізраїльськими солдатами на палестинській території.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG