Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Хорватiї у вiвторок обрав новий уряд. Його очолює голова Хорватського демократичного об’єднання Iво Санадер. Кабiнет мiнiстрiв пiдтримали депутати вiд нацiональних меншин, в тому числi й серби.


Михайло Рамач Парламент Хорватiї у вiвторок обрав новий уряд. Його очолює голова Хорватського демократичного об’єднання Iво Санадер. Кабiнет мiнiстрiв пiдтримали депутати вiд нацiональних меншин, в тому числi й серби.

Белград, 24 грудня 2003 – Нещодавно це було б сенсацiєю. Вiйна в Хорватiї дванадцять рокiв тому розпочалася через те, що серби вiдмовилися визнати незалежнiсть, яку проголосив лiдер Хорватського демократичного об’єднання й перший глава держави Франьо Туджман. Наразi партiя покiйного Туджмана уклала угоду про спiвробiтництво з сербськими лiдерами. Новообраний прем’єр Iво Санадер пообiцяв, що його влада виступатиме за повернення сербських бiженцiв і вiддання їм майна та вiдшкодування.

Перша сесiя нового скликання парламенту показала, що Хорватiя подолала деякi дитячi хвороби демократiї. Немає колишньої виключностi, екстремiсти заговорили iншим тоном, голова уряду говорить не про розрив з минулим, а про завершення розпочатих процесiв суспiльної й економiчної перебудови. Парламент ухвалив окрему постанову, якою депутати зобов’язалися, що уникатимуть нетолерантних заяв щодо нацменшин, якi могли б розбурхати мiжнацiональну ненависть. Спiкер Володимир Шекс, котрий колись належав до полiтичних яструбiв, нинi каже: “Громадяни вимагають полiтичної зрiлостi, зваженостi й вiдповiдальностi. Вони бажають таких народних депутатiв, якими не володiтимуть банальностi, сварки й розбрат”.

Хорватське демократичне об’єднання в минулому називало себе патрiотичною партiєю. Опоненти називали його популiстичним і шовiнiстичним рухом. Тепер Санадера i його команду оглядачi називають реалiстами.

У новому урядi є 14 мiнiстерств, на п’ять менше, анiж у дотеперiшньому. Прем’єр Санадер за освiтою доктор фiлологiчних наук. Мiнiстерство закордонних справ очолив Миомир Жужул, доктор психологiї й досвiдчений дипломат.

Основною зовнiшньополiтичною метою нового уряду є прискорити процес приєднання до Європейського союзу й НАТО. Коли йдеться про регiон, Санадер виступає за подальший розвиток стосункiв iз сусiдами. Вiн висловив упевненiсть, що парламентськi вибори у Сербiї, якi мають вiдбутися у недiлю 28 грудня, не погiршать стосунки мiж двома сусiднiми країнами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG