Доступність посилання

ТОП новини

Міністру оборони США Рамсфельду нагадують про його зустрічі із Саддамом Гусейном двадцять років тому.


Сергій Куделя Міністру оборони США Рамсфельду нагадують про його зустрічі із Саддамом Гусейном двадцять років тому.

Вашингтон, 23 грудня 2003 - Двадцять років тому Сполучені Штати пропонували Саддаму Гусейну співпрацю, незважаючи на використання ним хімічної зброї у війні з Іраном. Про це свідчать нещодавно розсекречені документи, які були оприлюднені архівом Національної безпеки у Вашингтоні. У нових історичних матеріалах також фігурує ім’я чинного міністра оборони США Дональда Рамсфельда. Тоді він виконував роль посередника у відносинах між Вашингтоном та Багдадом.

Офіційна позиція США щодо ірано-іракської війни була нейтральною, однак симпатії Вашингтона тоді були на стороні Іраку. Адже в Ірані до влади прийшли антиамериканські фундаменталісти, у той час як Саддама Гусейна сприймали як світського лідера, з яким можна мати справу. Хоча публічно США засуджували використання ним хімічної зброї, у приватних переговорах із іракськими урядовцями американці вказували на інші пріорітети. Як підтверджують розсекречені документи, до політичних пріоритетів США відносили покращення двосторонніх зв’язків із режимом Гусейна та поразку Ірана. Саме з метою запевнити Гусейна у готовності і надалі підтримувати Ірак, Білий дім спрямував до Багдада Дональда Рамсфельда. Тоді Рамсфельд очолював фармацевтичну компанію і повинен був продемонструвати іракцям діловий підхід до ведення відносин. Як свідчать розсекречені рекомендації Держдепу США, надані Рамсфельду напередодні візиту, він повинен був переконати Гусейна сприймати засудження Америкою застосування Іраком хімічною зброї як суто політичний крок. А тому, зазначається у меморандумі для Рамсфельда, такі заяви США не повинні зашкодити розвитку двосторонніх відносин.

Після оприлюднення цих документів, Дональд Рамсфельд заявив, що не пам’ятає подробиць зустрічей двадцятирічної давнини. Однак, як зазначається у розсекреченому звіті американського послоьства в Іраку, іракське керівництво залишилося надзвичайно задоволене візитом Рамсфельда, а тодішній віце-прем’єр Тарік Азіз особливо позитивно відгукувався про людські якості чинного міністра оборони.

Після оприлюдення цих документів, американські журналісти із іронією нагадують, що саме використання Іраком хімічної зброї двадцять років тому наводилося зараз чинним американським керівництвом, і особисто міністром оборони Рамсфельдом, як аргумент на користь повалення режиму Гусейна. Водночас вони зазначають, що байдужість, з якою Вашингтон поставився тоді до факту розробки Багдадом отруйних речовин, обходиться Сполученим Штатам зараз надзвичайно дорого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG