Доступність посилання

ТОП новини

Бандурист Микола Товкайло про німецькі гастролі.


Тарас Марусик Бандурист Микола Товкайло про німецькі гастролі.

Київ, 24 грудня 2003 - А зараз повернемо плин нашої розмови до музики. Але музики досить рідкісного жанру. Мова йде про кобзарський цех, який за останні роки зробив успішну спробу відтворити давню українську традицію. На презентації першого музичного компакту, в якому зібрані духовні твори з традиційного кобзарського репертуару у виконанні сучасних “старосвітських” музикантів : лірників, бандуристів і кобзарів - ведучий вечора бандурист Микола Товкайло розповів про приїзд в Україну директора фестивалю автентичної музики “Грає волинка” Курта Райхмана і запрошення українських музикантів на фестиваль у травні наступного року.

Фестиваль автентичної музики “Грає волинка” відбувається щороку в німецькому містечку Лізбурґ, що біля Франкфурта-на-Майні. Вже відбулося 30 фестивалів. Директор фестивалю Курт Райхман керує ще й музеєм ліри та волинки.

Розповідає бандурист Микола Товкайло: “Він вийшов з ідеєю про те, щоб наступного року запросити на цей фестиваль кобзарів і лірників саме з України і тому він сконтактував із нашим кобзарським цехом. Він пропонує, що саме кобзарі і лірники на цьому фестивалі будуть основною темою. Вже підготовлений проект буклету і саме буклет про наше кобзарство і наше лірництво українське. І туди також буде включений невеличкий диск рекламного характеру, щоб люди, які туди приїдуть на фестиваль, а він збирає дуже багато людей, щоб уже знали про це явище, що таке кобзарі і лірники в Україні”.

Звучить кант “Святому Георгію” у виконанні Миколи Товкайла.

З Куртом Райхманом до Києва приїжджала доктор мистецтвознавства Мар’яна Брекер. Вона – автор книжки, що витримала в Німеччині три видання, про історію ліри і лірництва в Європі. Німецьких гостей зацікавила вдала українська спроба реконструкції кобзарсько-лірницької традиції.

Микола Товкайло: “Справа в тому, що в Німеччині ця традиція загинула ще у VІІІ столітті. І в тому ж таки VІІІ столітті ліра перейшла від чоловіків, які все-таки ще співали традиційні речі, до жінок. При чому жінок, так скажемо, легкої поведінки. Не смійтеся, це факт. Сьогодні в Європі проходять фестивалі, на лірі грають і жінки різних професій, і також чоловіки. Але я скажу, що там співоцької традиції не збереглося. І вони на цих фестивалях в основному виконують інструментальну музику. Музику композиторів, а також музику до танців”.

Микола Товкайло запитав Курта Райхмана: “Чи буде цікаво німцям або тим, хто приїжджає слухати бандуристів і речі, які навіть в Україні часом не розуміють, не цікаво багатьом, а тут мова незрозуміла, ну і т.д? Вони сказали, не хвилюйтеся, все буде нормально, тому що туди з’їжджається специфічний контингент публіки, які саме люблять старовинну музику і справжню музику. І тому без уваги і наші бандуристи, лірники не залишаться”.

Це був бандурист Микола Товкайло.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG