Доступність посилання

ТОП новини

Британці наближаються до Марсу.


Мар’яна Драч Британці наближаються до Марсу.

Прага, 24 грудня 2003 року - Британія сподівається стати третьою країною в світі (після Америки та колишнього Радянського Союзу,) яка висадить на Марсі свій космічний апарат. Посадка запланована на завтрашній ранок (25.12).

Британський зонд зараз наближається до Червоної планети зі швидкістю 19 тисяч кілометрів за годину. Цей мініатюрний космічний апарат, діаметром біля одного метра і вагою до 70 кілограмів, британці уже зараз називають гордістю нації. Його назва також символічна: Beagle-2, в перекладі з англійської "гонча собака", так само, як і корабель, на якому плавав відомий британський дослідник Чарльз Дарвін.

За півроку подолавши 400 мільйонів кілометрів, 19-го грудня Beagle-2 успішно відділився від корабля “Mars Express”. Але це лише перший крок. Головні проблеми можуть виникнути у той момент, коли зонд увійде в атмосферу Марсу, говорить директор Британського національного космічного центру Колін Гікс: "Це буде надзвичайно нервовий час. Теплова оболонка має спрацювати ідеально. Парашути мають повністю розритися. Зонд має опуститися на поверхню, не розбившись. Мають запрацювати сонячні панелі , щоб накопичити енергію в батареях і послати зворотний сигнал".

І перша річ, яку хочуть почути науковці на Землі із Марсу – це радіо позивні, яку склала популярна британська рок-група Blur.

Цю мелодію мали б почути американські вчені, важлива також підтримка з інших країн. Колін Гікс зауважує, що космічний зонд на 90 відсотків зроблений в Британії, але не зміг би наблизився до Марсу, якби не корабель Європейського космічного агентства.

Вчені прагнуть знайти на Червоній планеті прояви життя. Для цього зонд оснащений телевізійними камерами, мікроскопом і лабораторією, котра має бути спроможною виявити одну з ознак мікроскопічного життя – метан. У Британському космічному центрі сподіваються отримати з Марсу різдвяний подарунок, але експерти обережні у прогнозах. Із космічних апаратів, які люди посилали на орбіту чи поверхню Марсу, наразі лише 9 місій із 32 завершилися успішно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG