Доступність посилання

ТОП новини

Протягом останнього грудневого тижня чеській поліції вдалося заарештувати семеро небезпечних злочинців з так званих львівської та мукачівської бригад.


Оксана Пеленська Протягом останнього грудневого тижня чеській поліції вдалося заарештувати семеро небезпечних злочинців з так званих львівської та мукачівської бригад.

Прага, 29 грудня 2003 - Троє злочинців зі львівської бригади поліція звинуватила в підготовці та здійсненні убивства свого співввітчизника. На тіло українського робітника, який працював у Чехії легально, випадково ще у вересні в лісочку неподалік Праги натрапили перехожі. Чоловік мав колоті рани зліва на грудях. У злочині трійка зі “львівської бригади” зізналась, пояснивши при цьому, що такими методами з’ясовує стосунки і вимагає грошей. Цікаво, що один із злочинців уже був у тюрмі й чекав на видворення з Чехії за нелегальне працевлаштування.

А кількома днями раніше чеській поліції вдалось затримати чотирьох громадян з так званої “мукачівської бригади”, яка на чеських теренах займається рекетом і відмиванням брудних грошей. Як повідомила празька поліція, серед затриманих опинився і бригадир – голова мукачівської мафії в Чехії Михайло Марґіта. Мукачівці, за словами чеських поліцейських, обкрадали як своїх, так і чеських підприємців. Нині всі семеро за ґратами. Успіх чеської поліції в боротьбі з організованою злочинністю серед українських громадян – вершина айсбергу. Головне, що турбує чеське суспільство, як дійшло до того, що іноземній мафії вдалось відносно швидко і успішно врости в чужу країну, щоб тут диктувати власні закони. Ось думка відомого чеського аналітика Петрушки Шустрової:

“Гадаю, що всі мафії завжди шукають союзників на тих теренах, де вони діють. Посткомуністичні країни в цьому вигідніші, ніж країни з усталеними демократіями, де поліція має більше досвіду. Думаю, що це торкається не тільки Чехії, але й інших держав. Зрозуміло, що чужа мафія без цих природних контактів діяти не може. І те, що українська мафія ці контакти знаходить, також, на мою думку, логічно: ми не маємо ілюзій, що чехи є якісь ангели чи якийсь інший народ є ангел”.

Потрібно активніше виявляти контакти між чеськими та в даному випадку українськими злочинними групами. Адже жодний злочинець не діятиме відкрито, якщо у нього немає даху, підтримки від свого господаря. Петрушка Шустрова:

“Поліція мала б набагато послідовніше відстежувати чеський ґрунт, на який злочинці спираються. Адже вони не діють у порожнечі. Це дуже просто показати по телебаченню, як поліція проводить акції, скажімо, в гуртожитку, де живуть українські робітники, показувати при цьому напівроздягнутих людей, як їх знімають з ліжка. Набагато тяжче детально вивчати, в кого ці люди працюють, хто дає цю роботу і для покарання шукати тих, кого покарати треба, а не тих робітників, які раді, що заробляють на хліб, щоб прогодувати родину”.

Як стверджує Петрушка Шустрова, успіх чеської поліції в боротьбі з організованою злочинністю чеська громадськість вітає. Але також, мабуть, трохи спокійніше почуватимуть себе і тисячі українських заробітчан, які у Чехії легально живуть і працюють.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG