Доступність посилання

ТОП новини

Рік, котрий завтра завершається, для бiльшостi громадян Сербiї з полiтичної й економiчної точки зору не був приємним. У лютому перестала iснувати Югославiя. У березнi скоєний замах на прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджича. У груднi на парламентських виборах перемогла ультранацiоналiстична Радикальна партiя.


Михайло Рамач Рік, котрий завтра завершається, для бiльшостi громадян Сербiї з полiтичної й економiчної точки зору не був приємним. У лютому перестала iснувати Югославiя. У березнi скоєний замах на прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджича. У груднi на парламентських виборах перемогла ультранацiоналiстична Радикальна партiя.

Белград, 30 грудня 2003 – На початку бажалося й здавалося, що все буде краще. Урядовцi обiцяли продовження перебудови, економiчний розвиток, приєднання країни до програми НАТО Партнерство заради миру та початок переговорiв про вступ до Європейського союзу.

Наприкiнцi року немає причин для задоволення. Цiни зросли на 9 %. Динар втратив 11 % своєї вартостi. Дверi до Європи щiльно закритi. Енергiйного проєвропейського прем’єра Зорана Джинджича вбили бiйцi пiдроздiлу спецполiцiї, якi прагнули призупинити розвиток демократiї. Уряд його наступника Зорана Живковича втратив пiдтримку бiльшостi депутатiв й заплутався в численних фiнансових та iнших скандалах. Найбiльшим з них стало фальшування результатiв голосування у парламентi. Подальшою поразкою демократичних сил стали президентськi вибори, якi визнані недiйсними через те, що в них взяло участь менше половини виборцiв. Тим часом з правлячої коалiцiї вийшли окремi демократичнi партiї.

Полiтична криза завершилася достроковими виборами 28 грудня, на яких найбiльше голосiв здобули ультранацiоналiсти. У разi якщо бажають зберегти демократiю, коалiцiю змушенi сформувати тi самi партiї, котрi прийшли до влади три роки тому, коли скинули режим Слободана Милошевича. На думку сербських оглядачiв, йдеться про останнiй шанс. Неуспiх демократичного блоку уже наступного року мiг би призвести до остаточної переваги консервативних сил.

Рiк тому країна називалася Югославiєю. Нинi вона називається державне обєднання Сербiя i Чорногорiя. Ще один невдалий експеримент, кажуть оглядачi. Громадяни втомленi вiд експериментiв. Торiк здавалося, що уже видно вихiд з тунелю. Його видно й тепер, але здається, що вiн iще далі, анiж був на початку року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG