Доступність посилання

ТОП новини

Продуктивність роботи угорського парламенту за 2003 рік в дзеркалі статистики.


Василь Плоскіна Продуктивність роботи угорського парламенту за 2003 рік в дзеркалі статистики.

Угорщина, 30 грудня 2003 – Рік 2003-й був доволі успішним для демократичних інституцій Угорщини. Найбільш рельєфно це проявилося в роботі депутатів Національних Зборів Угорської Республіки. Попри методичну критику на адресу проурядової більшості і численні інтерпеляції з боку опозиційних фракцій упродовж року, що минув, а також окремі постанови конституційного суду, назагал парламент ухвалив низку важливих законів і нормативних актів. Без них важко було б уявити Угорщину на сучасному етапі демократичних процесів у Європі, тим більше об’єднаній.

За словами спікера парламенту Угорщини Каталін Сілі, депутати Державних Зборів цієї країни відпрацювали 730 годин, у тому числі на 75 пленарних засіданнях. У поточному році угорські народні обранці ухвалили 274 рішення. Майже половина з них стали потім повноцінними законами. З точки зору громадян, у державі нарешті запрацювала така важлива правова норма, як право працюючих на рівні можливості. Нині у складі кабінету міністрів Угорщини навіть створене відповідне відомство на чолі з міністром без портфеля. Причому функції цієї урядової структури аж ніяк не збігаються з завданнями міністерства праці.

Цього року діями законотворців, можливо, вперше за всю посткомуністичну історію Угорщини, задоволені угорські кіномитці. Парламент недавно ухвалив окремий закон про місцевий кінематограф, що зазнав доволі глибокої фахової кризи.

На більших обертах запрацював парламент цієї осені. Річ у тому, що незабаром надійде черга обговорення статей бюджету країни на наступні два роки. До кінця грудня, наприклад, від депутатів надійшло приблизно 3 тис. пропозицій у цьому плані. Тому кількісно останні становлять своєрідний рекорд у цьому виді законотворчої діяльності для Угорщини.

Втім, не все відбувалося так гладко серед депутатів, скажімо, при дотриманні регламенту парламентських засідань. Спікер поскаржилася журналістам, що нерідко політичним дискусіям і окремим виступам промовців бракувало лаконічності. Через це виступи доводилося припиняти або ж наголошувати доповідачам, що важливою є суть справи, а не пустопорожні балачки. Подібних відхилень від теми, за словами головуючої, було набагато більше, ніж торік.

Тривалі й пристрасні дискусії точилися між парламентськими фракціями з приводу обговорення законопроектів у сфері охорони здоров’я, сільського господарства, щодо діяльності місцевих органів самоврядування і, звичайно, уряду. Дехто з проурядових партій пожартував, що улюбленим коником опозиції упродовж цього року була інтерпеляція (тобто депутатський запит, який вимагає термінової відповіді) і завалювання президії потоками усних і письмових запитань.

У 2003 році у парламенті створені шість контролюючих комітетів. П’ять із них з’явились на вимогу опозиції. У другому півріччі рішуче проявив себе конституційний суд країни, який скасував закон про діяльність угорських лікарень. Мотивація така: парламент припустився процесуальних помилок. Тому спікер вважає, що в наступному році слід влаштувати серйозну перевірку практики ухвалення парламентських рішень упродовж останніх 10 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG