Доступність посилання

ТОП новини

Перший робочий день нового Генерального секретаря НАТО.


Славко Волинський Перший робочий день нового Генерального секретаря НАТО.

Брюссель, 5 січня 2003 - Сьогодні розпочався перший робочий день нового Генерального секретаря НАТО Яаапа де Хоопа Схеффера. Прибувши до штаб-квартири НАТО, Яаап де Хооп Схеффер насамперед привітав усіх співробітників Альянсу і журналістів, які зустрічали нового Генсека Альянсу біля входу в приміщення штаб-квартири, з Новим роком і виступив з короткою промовою.

Розпочав промову Яаап де Хооп Схеффер, на думку багатьох, досить ефектно. Демонструючи своє знання мов він привітав присутніх з Новим роком нідерландською, англійською, французькою і німецькою мовами. Деякі журналісти це прокоментували, як бажання де Схеффера протиставити себе своєму попереднику Джорджу Робертсону, котрий окрім англійської, ніякою іншою мовою не володів.

Кілька слів про нового Генерального секретаря НАТО. Народився він в Амстердамі 1948 року. Закінчивши середню школу, два роки відслужив у Королівських Повітряних Збройних Силах Нідерландів. Після військової служби Яаап де Хооп Схеффер вступив на юридичний факультет Лейденського Університету. Одержав диплом юриста. Відтак стає делегованим дипломатом до Африки. Після роботи в Гані Яаап де Хооп Схеффер у 1978 році очолив Нідерландську дипломатичну місію при НАТО в Брюсселі. На цій посаді він працював до 1980-го року. Наступний кар’єрний щабель пана де Схеффера – це міністр закордонних справ Нідерландів. А сьогодні Яаап де Хооп Схеффер - Генеральний секретар Альянсу.

Виступаючи перед співробітниками НАТО та журналістами, Яаап де Хооп Схеффер заявив, що він буде продовжувати втілювати в життя ті реформи Альянсу, які розпочав його попередник Лорд Джордж Робертсон. Ось, за його словами, основні напрямки роботи на посаді Генсека Альянсу у 2004-му році: “Це трансформація в усіх нових командних структурах, зміцнення боєздатності сил швидкого реагування НАТО, і дуже важливим моментом є використання усіх наших можливостей”.

Крім того, пан де Схеффер зазначив, що в нинішньому році сім нових країн стануть повноправними членами Альянсу, НАТО продовжуватиме розвивати співробітництво з Росією Україною та іншими партнерами, встановлюватиме тіснішу співпрацю з Європейським Союзом, Організацією Об’єднаних Націй та ОБСЄ. І на завершення Яаап де Хооп Схеффер зізнався, що він дуже пишається його обранням на таку відповідальну посаду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG