Доступність посилання

ТОП новини

Сербiя належить до небагатьох країн, в яких ще не перебував глава Католицької церкви Iван Павло Другий. Напередоднi Рiздва, яке православнi серби святкують за юлiянським календарем, державне телебачення подало цiкаву передачу про стосунки з Ватиканом.


Михайло Рамач Сербiя належить до небагатьох країн, в яких ще не перебував глава Католицької церкви Iван Павло Другий. Напередоднi Рiздва, яке православнi серби святкують за юлiянським календарем, державне телебачення подало цiкаву передачу про стосунки з Ватиканом.

Белград, 6 сiчня 2003 – Пiсля кривавих дев’яностих рокiв воєннi сурми в країнах колишньої Югославiї затихли. Разом з ними втихомирилися й тi, хто розбурхував мiжнацiональну й мiжрелiгiйну ворожнечi. Нинi в Сербiї нiхто не дивується, коли достойники православної й католицької церков вiтають однi одних з церковними святами. Вiд часу, коли сталися демократичнi змiни, урядовцi звертаються з вiтаннями як до православних, так і до тих, хто святкує за новим календарем. Вже кiлька рокiв державне телебачення транслює рiздвянi й великоднi богослужiння як з православних, так i з католицьких церков.

Все ж на початку цього року сталася несподiванка. Державне телебачення у недiлю 4 сiчня подало документальну передачу пiд назвою “Прочищення пам’ятi”. Наступного дня була реприза. Автори передачi докладно розповiли не так про болюче минуле, як про нинiшнiй стан православно-католицьких вiдносин та про екуменiчнi прагнення християнських церков. Вони, мiж iншим, нагадали про гуманiтарну допомогу, яку католицькi органiзацiї надавали Сербiї пiд час мiжнародних санкцій, та про те, що Ватикан офiцiйно виступав проти повiтряних ударiв на Сербiю. У передачi йшла мова й про два офiцiйнi вiзити iєрархiв Сербської православної церкви до Ватикану упродовж минулого року та про участь сербських владик в урочистостях з приводу 25-лiття понтифiкату Iвана Павла Другого.

На думку оглядачiв, таку передрiздвяну передачу слiд розглядати не як окреме явище, а як складову частину делiкатного процесу. Про Ватикан у Сербiї донедавна говорили, як про центр мiжнародної реакцiї та один з центрiв антисербської пропаганди. Римського папу називали ворогом православ’я й сербського народу. Наразi сербськi теологи зважено пояснюють, що Христос заснував одну церкву та що основною метою усiх церков повинна бути єднiсть християн. Вони зазначають, що мають на увазi не формальне з’єднання, а поглиблення дiалогу й взаєморозумiння.

У країнi, в котрiй донедавна лунали пострiли й прокльони, приємно почути, як православнi й католики спiльно вимовляють слова з другої глави Євангелiя вiд Луки: “Слава на висотах Богу й на землi мир людям його вподобання!”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG