Доступність посилання

ТОП новини

В Криму розпочалася передвиборча боротьба за мандат депутата кримського парламенту.


Володимир Притула В Криму розпочалася передвиборча боротьба за мандат депутата кримського парламенту.

Симферополь, 8 січня 2004 - Ще не відійшли кримчани від затяжних новорічних і різдвяних свят, як у Симферополі знову розпочинається передвиборча боротьба. На цей раз – за єдиний вільний депутатський мандат Верховної Ради Криму. За останніми даними кримського центрвиборчкому, тут уже висунулися 20 претендентів на кандидати у депутати.

Виборчий округ №25 у Симферополі з виборів до Верховної Ради АРК у кримській пресі називають “грачиним” і “чорним”. Саме тут навесні 2002 року обирався до кримського парламенту його колишній спікер, лідер місцевих комуністів Леонід Грач, який так і не став депутатом, хоч і переміг. Не зміг отримати депутатського мандату в цьому окрузі, попри перемогу на виборах, і народний депутат України від Криму Лев Міримський. Йому через українське депутатство відмовив Центрвиборчком Криму, а потім і сесія Верховної Ради автономії. Зрештою пан Міримський написав заяву про відмову від мандату і закликав виборчу комісію провести нові вибори. На пропозицію останньої кримський парламент призначив нове голосування на 22 лютого.

Але днями апеляційний суд Криму визнав рішення кримського центрвиборчкому про відмову Леву Міримському в реєстрації депутатом Верховної Ради АРК незаконною і нардеп знову заявив про свої претензії, а його адвокат – про незаконність призначення нових довиборів в окрузі №25. Втім голова Виборчої комісії АРК Михайло Малишев на запитання радіо “Свобода” про те, чи відбудуться вибори саме 22 лютого, відповідає впевнено: “Я переконаний, що вони відбудуться, це однозначно, тому що якихось перешкод для проведення виборів у 25 окрузі немає. Немає і якихось особливостей у передвиборчій кампанії. Все йде згідно з календарним планом. На сьогодні вже 20 осіб висунулися, один із них зареєстрований. Решта взяли документи, збирають підписи. Комісія буде здійснювати прийом цих документів до 20-го числа, а 23 січня остаточно вже буде ясно, хто братиме участь”, - повідомив голова Виборчої комісії АРК Михайло Малишев.

Єдиний поки що зареєстрований кандидат у депутати – начальник кримської міліції генерал Микола Паламарчук, якого місцеві спостерігачі вважають фаворитом цієї виборчої кампанії. Його головними суперниками можуть стати 1-й секретар симферопольського рескому КПУ Валерій Кучеренко і директор одного із симферопольських заводів, до недавнього комуніст і друг Леоніда Грача, а нині висуванець об”єднаних есдеків Олег Чигидін. Але у товариша Кучеренка вже з”явився двійник-тезка, який теж балотується у цьому окрузі, а також двійник лідера комуністів – Леонід Грач, колишній Олександр Папета. Що ж до пана Чигидіна, то місцеві спостерігачі розцінюють його шанси як реального претендента максимум на 2-3 місце, залежно від того, як попрацюють соціал-демократи. А ті вже почали працювати і провели свою людину на посаду голови окружної комісії.

Серед інших, відомих ширшому загалу претендентів – лідер кримських “зелених” Юрій Комов, екс-директор Кримського теле-радіо-передавального центру Олексій Дмитрієв і депутат однієї з райрад Симферополя Іван Житнюк. Усі вони досить активні у політичному житті Криму, беруть участь практично в усіх виборчих кампаніях, але з 1998 року регулярно їх програють. Загалом місцеві оглядачі відзначають, що на перший погляд ціна останнього вільного депутатського мандату кримського парламенту не дуже висока. Зараз у Верховній Раді автономії склалася конституційна проурядова парламентська більшість, тож новому депутату змінити політичний розклад у представницькому органі Криму буде важко. Втім, це не зменшує інтриги і не обіцяє легкої перемоги будь-кому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG