Доступність посилання

ТОП новини

Президент Литви здивований, за яких обставин декотрі спеціалісти відмовилися від пропозиції працювати керівниками груп радників.


Альгімантас Літвінас Президент Литви здивований, за яких обставин декотрі спеціалісти відмовилися від пропозиції працювати керівниками груп радників.

Вільнюс, 8 січня 2004 – В міжнародному плані найважливішими подіями минулого року для Литви був референдум у травні щодо вступу в Європейський Союз (“за” проголосував 91 % учасників) та підписання в березні угоди про вступ до НАТО. В результаті 1 травня цього року Литва має стати членом Європейського Союзу, а в середині травня в Стамбулі під час саміту країн – членів НАТО має бути прийнятою до альянсу.

Проте успішне наближення до ЄС і НАТО затьмарив так званий президентський скандал. Дві третини членів Сейму вважають, що президент, обраний 5 січня минулого року, через декотрих радників підтримував зв’язки з криміналом і порушив конституцію та присягу.

30 грудня Конституційний суд Литви дійшов висновку, що президент Роландас Паксас, у березні власним декретом надавши громадянство найщедрішому спонсорові Юрію Борисову, не тільки порушив закон, але й конституцію, навіть кілька разів.

Литовський паспорт Борисова, власника підприємства з ремонту російських гелікортерів у Каунасі, днями офіційно знищений. Підприємця, тепер уже громадянина лише Росії, може бути вислано з Литви.

Парламентська комісія за імпічментом президента до середини лютого вивчатиме шість пунктів звинувачень Паксасу у порушенні присяги і конституції. Для свого захисту президент у приватному порядку найняв шість адвокатів.

Під час скандалу у відставку подали п’ять головних радників президента. У четвер Паксас заявив, що має близько 30 радників, а керівників кількох груп: групи національної безпеки, зовнішньої політики, групи департаменту права – вже знайдено і днями буде призначено.

Водночас президент висловив занепокоєння з приводу того, як декотрі люди відмовляються від пропозицій працювати у президентській команді:

“Іноді люди, котрі згодні працювати і можуть працювати за своєю компетенцією радниками чи на іншиій посаді, за ніч чи за дві міняють своє ставлення. Коли їм потім зателефонуєш, вони говорять – на мене натискували, мені погрожували. Іноді я бачу, що чоловіки навіть плачуть. Чоловіки плачуть! Ось що мене найбільш дивує. Звичайно, ситуація не є легкою, і політичний пресинг, тиск існує, люди не витримують. Але щоб робити таке, що людину, котра вже дала згоду увійти в президентську команду, обробляють впродовж доби чи двох, і потім вона міняє рішення, а далі зі сльозами в очах мені телефонує, що “я не міг так зробити” – ось що дивно!”

Так президент Литви Паксас коментував ситуацію, коли декотрі відомі спеціалісти відмовилися від його пропозиції працювати в президентській установі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG