Доступність посилання

ТОП новини

Російським митцям загрожує тюремне ув’язнення за їхні релігійні твори.


Марія Щур Російським митцям загрожує тюремне ув’язнення за їхні релігійні твори.

Прага, 8 січня 2004 – Через рік після того, як у музеї Сахарова у Москві відкрилася провокативна виставка про російську православну церкву, двом музейним працівникам та трьом митцям загрожує до п’яти років ув’язнення за звинуваченням у підбурюванні релігійної ненависті. Цей випадок породив дискусію навколо того, де є межі свободи висловлення в Росії та наскільки воно залежить від владних смаків.

Рік тому на виставці під назвою «Обережно – релігія!», що проходила у музеї імені Сахарова в Москві, російські митці показували свої твори, навіяні релігійними символами. На одних зображалися людські тіла, прибиті цвяхами до хрестів і навіть до свастики. На інших на іконі замість лику було порожнє місце. Ще один мистецький твір зображав російську церкву у вигляді горілчаних пляшок – натяк на те, що Російська Православна Церква може без мита завозити алкогольні вироби в Росію.

Одним словом, виставка була провокативною, яким може бути модерне мистецтво. Але директорові музею Юрію Самодурову навіть на думку не спало, що найбільший глядацький відгук він отримає від влади. Те, що «мистецтвознавцям у штатському» виставка, м’яко кажучи, не дуже сподобалася, він помітив майже відразу після її відкриття, але вповні відчув уже минулого місяця, коли Генеральна прокуратура ознайомила його зі звинувачувальним актом.

Згідно зі статтею 282 російського Карного Кодексу він може отримати до п’яти років ув’язнення за «публічну демонстрацію в музеї спеціально підібраних експонатів, що викликають ненависть і ворожнечу, а також таких, що принижують гідність осіб за їхнім ставленням до християнської релігії в цілому та православному християнству та російської православної церкви зокрема», - прочитав своє звинувачення в інтерв’ю радіо “Свобода” Юрій Самодуров. Подібні звинувачення були винесені щодо художнього директора музею та трьох авторів контроверсійних художніх творів.

Противники виставки висловлювали своє обурення і іншими способами. Через кілька днів після відкриття група з радикальних релігійних організацій намагалася розгромити виставку. Звинувачення у вандалізмі так і не дійшли до суду, бо погромники заявили, що виставка образила їхні релігійні почуття. З офіційним протестом виступила Російська Православна Церква, яка назвала виставку «незаконною». Швидке згортання виставки не зупинило і обурених діячів мистецтв. Письменники та митці, включно з відомим кінорежисером Нікітою Михалковим писали протестні відкриті листи. А вже депутати російської Думи виступили з вимогою, щоб Прокуратура порушила карну справу.

Говорить депутат Державної Думи від Партії «Родіна» Александр Чуєв: «Якщо ми судимо людей за пропаганду війни та відправляємо їх до в’язниці, якщо ми судимо людей за пропаганду расової винятковості і саджаємо за це і вважаємо це нормальним і демократичним, то чому віруючі не повинні бути захищеними у нашій країні, чому ображати їх має бути нормально? Я вважаю, що так не має бути».

Директор музею, Юрій Самодуров, відкидає звинувачення у тому, що організатори виставки свідомо хотіли образити віруючих і говорить, що влада порушує право людей на самовираження: «Зрозуміло, що одне значення християнські символи мають у церкві, і зовсім іншого вони можуть набувати у виставочному залі у художніх творах світських художників, у творах нецерковного мистецтва, яке часто виражає своє критичне ставлення до певних аспектів діяльності церкви».

Незалежний оглядач, редактор російського інтернет-видання «Сова», що спеціалізується на релігійній тематиці, Александр Верховський говорить, що справа із самого початку має політичне забарвлення, оскільки вона велася у передвиборчий час, а націоналістичні групи, що пройшли у парламент, мають підтримку радикальних православних організацій: «Частина з тих людей, що наполягали на порушенні карної справи, тепер стали депутатами Думи від блоку «Родіна», і я думаю, можна вважати, що це вже більш респектабельна громадська позиція».

Блок «Родіна», який отримав четверте місце на нещодавніх виборах до російської Думи, просуває ідеї про те, що православна церква повинна відігравати ключову ролу у суспільстві. Деякі інші партії, які вважали, що будь-які релігійні організації повинні бути відокремлені від держави, навіть не потрапили до парламенту. Тим часом церква в Росії набирає більшої ваги. У школах почали викладати «православну культуру», президента часто показують на богослужбі, а з нагоди Різдва Володимир Путін сказав, що хоча церква і держава розділені, «в душі народу вони єдині».

На думку російських оглядачів, усі ці факти свідчать про певну тенденцію в Росії, яка виходить навіть поза суто релігійні справи. На думку політолога Владіміра Прибиловського, у політичному житті Росії після короткого періоду відкритості перших пострадянських років, відбувається зсув у бік «націоналістично-консервативних ідей». Ще десять років тому нам би і на думку не спало, що Самодурова будуть судити, а тепер це дозволено. Це дух нашого часу», - говорить російський політолог.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG