Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Президентські вибори у Грузії. Процедура відбитків пальців при в’їзді до США.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Президентські вибори у Грузії. Процедура відбитків пальців при в’їзді до США.

Прага, 7 січня 2004 – У центрі уваги західної преси і далі залишаються результати президентських виборів у Грузії, з якою Захід пов’язує свої економічні і стратегічні плани. Тим часом американські оглядачі коментують недавнє рішення адміністрації США у рамках боротьби з міжнародним тероризмом про фотографування і зняття відбитків пальців відвідувачів із низки країн світу.

Коментуючи сьогоднішнє проголошення Саакашвілі наступним президентом Грузії, британська газета «Дейлі телеґраф» у редакційній статті зупиняється зокрема на деяких нагальних завданнях і проблемах молодого грузинського президента. Одним із головних таких завдань Саакашвілі, на думку газети, переконати Москву відмовитися від свого політичного принципу «поділяй і пануй». Ідеться про підтримку Москвою сепаратистських рухів в Абхазії, Аджарії й Південній Осетії. Проте, як підкреслює «Дейлі телеґраф», новий грузинський президент не має жодних ілюзій щодо дальших намірів Кремля, який нещодавно організував нараду лідерів згаданих грузинських автономій. Крім того Москва вважає, що в північно-східній гірській частині Грузії знаходять притулок чеченські сепаратисти. Із цієї причини, як вважає газета, Москва має потенційні можливості дестабілізувати керівництво Саакашвілі. Зі зростанням стратегічної важливості Закавказзя після повалення іракського режиму, веде далі газета, Грузія стала другою після Ізраїлю країною найінтенсивнішої американської допомоги на душу населення. Нині США, як і Великобританія, підкреслює газета, повинні теж докласти зусиль, щоб переконати Москву вивести російські війська із Грузії і не експлуатувати там сепаратистські настрої. Для Грузії настав час, пише на закінчення «Дейлі телеґраф», щоб переступити тінь свого горезвісного сина Сосо Джугашвілі, більше відомого під російським іменем Сталін.

Інша тема, яку порушує зокрема американська преса, це суперечливе рішення адміністрації США фотографувати нових відвідувачів із низки країн світу і реєструвати відбитки їхніх пальців при в’їзді до США. Газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті підкреслює, що нововведений захід мав би допомогти ідентифікувати терористів і розшукуваних злочинців і порівнювати їх з даними консульств, зібраними під час видачі віз. При цьому, як підкреслює газета, відвідувачі із близькосхідних країн не можуть нарікати на дискримінацію, бо цей захід охоплює також низку інших країн, в тому числі європейських. Газета спростовує критику деяких оглядачів, які вважають нинішній захід посяганням на приватне життя людей. Поїздка за кордон, підкреслює «Нью-Йорк таймс», завжди пов’язана із виявленням своїх персональних даних, а в нинішньому випадку ідеться не стільки про персональні дані подорожуючих, скільки про механізми виявлення потенційних терористів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG