Доступність посилання

ТОП новини

Шампанське “Червона шапочка” переживає ренесанс.


Надія Кандиба Шампанське “Червона шапочка” переживає ренесанс.

Німеччина, 9 січня 2004 - У менеджерів німецького виробника шампанських вин, компанії “Rotkäppchen-Mumm“, є добрий привід для того, щоб підняти келих. Ця фірма, яка після об’єднання Німеччини мало на стала банкрутом, торік продала сто мільйонів пляшок шампанського, що є абсолютним рекордом для цього колишнього ендеерівського підприємства.

“Rotkäppchen” – це радість та хороший настрій, говориться в рекламному відеокліпі. Сьогодні це шампанське переживає справжній ренесанс. А розпочалося все 1856-го року. Брати Моріц та Юліус Клоси вирішили заснувати в найпівнічнішому виноробному регіоні Німеччини на річці Уструд поблизу Лейпціга фабрику шампанських вин. Певний час шампанське, яке вони випускали в місті Фрейбурзі, називалося “Monopol”, але потім йому дали іншу назву. Розповідає Вольфганг Віганд, який очолює відділ маркетингу фірми “Rotkäppchen”, що в перекладі значить “червона шапочка”:

“Слово “Monopol” стало причиною суперечки між німецькими та французькими виробниками, оскільки на той час у Франції вже вироблялося шампанське з такою назвою. Довелося вигадувати нову. Оскільки пляшки з фрейбурзьким шампанським прикрашали червоною фольгою, його вирішили назвати “Червона шапочка.” Таким чином, пояснив Вольфганг Віганд, ця торговельна марка нічого не має спільного з героїнею казки Шарля Перро.

Шампанське “Rotkäppchen” вважалося елітарним напоєм. Його часто подавали на прийомах, який влаштовував кайзер Вільгельм ІІ. Крім того, 1903-го року імператор розпорядився постачати це шампанське всім офіцерським їдальням. “Rotkäppchen” пили за будь-якої влади. Після другої світової війни Фрейбург опинився в радянській зоні окупації і завод шампанських вин було націоналізовано. Він став постачальником ендеерівської номенклатури. Говорять, що “Rotkäppchen” було найулюбленішим шампанським Еріка Хонеккера. Громадяни НДР могли придбати цей дефіцитний товар тільки у валютних магазинах, або з-під прилавку. Після падіння берлінської стіни ситуація змінилася. Виробництво шапманського у Фрейбурзі припинилося, оскільки ендеерівські покупці почали купувати в першу чергу вироби західних фірм. Східнонімецькі товари, в тому числі й шампанське “Rotkäppchen”, покривалися пилом на полицях магазинів. Вольфганг Віганд:

“До об”єднання ми щорічно випускали 15 мільйонів пляшок шампанського. Потім обсяги виробництва скоротилися до 800 тисяч пляшок на рік. Треба було щось терміново робити. 1993-го року завод приватизували. Ми спростили адміністративну систему і модернізували підприємство”.

Тепер шампанське “Червона шапочка” знають не тільки в східній, але й у західній частині Німеччини. Завдяки потужній рекламі та хвилі ностальгії за НДР його популярність з кожним роком зростає. Торік було продано рекордну кількість пляшок шампанського “Rotkäppchen” – 100 мільйонів. Тепер фірмі у Фрейбурзі вже не тільки не загрожує банкрутство, а навпаки, вона сама скуповує інші підприємства. 2001-го року “Червона шапочка” поглинула такі підприємства, як Mumm та MM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG