Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Закавказзя – Грузія.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Закавказзя – Грузія.

Прага, 12 січня 2004 – Після перемоги у президентських виборах у Грузії лідера опозиції Саакашвілі західні коментатори і далі повертаються до цієї теми і до нинішньої ситуації на Закавказзі, де російські впливи поступово витісняють Сполучені Штати.

У широкому коментарі на тему Закавказзя оглядач британської газети «Дейлі телеґраф» Юліус Страус аналізує нинішнє становище в регіоні, де найближчими роками намічаються серйозні політичні й економічні зміни. Своє правління в цьому регіоні Москва установила на початку 18-го століття, коли російські війська запропонували місцевим народам захист від Отоманської імперії і персів. Після революції 17-го року більшовицькі війська задушили спроби вивільнитися з-під впливів Москви і лише після недавнього розпаду Радянського союзу Грузія, Азербайджан і Вірменія здобули незалежність. Вперше за два з половиною століття, веде далі автор, Росія почала втрачати впливи на Південному Кавказі. Натомість щораз ширші симпатії тут здобувають Сполучені Штати, які нині ведуть підготовку грузинської армії і навіть, за словами коментатора, ширяться чутки про план збудувати військово-повітряну базу на території Азербайджану.

Москва сприймає цей факт, як образу, проте грузини й азербайджанці бачать своє майбутнє з Європою і Сполученими Штатами. Нинішнє молоде покоління у закавказьких республіках воліє вивчати англійську мову, а не російську. Лише Вірменія, за словами автора, як здається, радо погоджується на збереження російських військ на її території.

Тим часом коментатор газети «Лос-Анджелес таймс» Дейвід Голей пише, що настільки широка підтримка у президентських виборах у Грузії лідера опозиції Саакашвілі, тобто 96 % виборців, може водночас означати благословення і прокляття з огляду на надто високі очікування позитивних змін від нового президента. У країні, веде далі автор, де іноді емоції мають таку ж вагу, як і логіка, будуючи свій імідж, Саакашвілі виступив, як ризикант і хрестоносець проти корупції. Крім того новий президент пообіцяв загальмувати сепаратистські настрої в Абхазії і Південній Осетії. Більшість грузинів не сумніваються в чесності і відвазі Саакашвілі. Проте автор цитує Олександра Роделі із Грузинського фонду стратегічних і міжнародних студій, який каже, що 80-90 % політичних діячів, які починають, як народні герої, закінчують, як кримінальні злочинці. Отже, будемо сподіватися, пише на закінчення коментатор, що Саакашвілі опиниться серед тих десяти відсотків успішних політичних діячів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG