Доступність посилання

ТОП новини

12 Великий Оркестр Святкової Допомоги у Польщі.


Володимир Павлів 12 Великий Оркестр Святкової Допомоги у Польщі.

Варшава, 12 січня 2004 року.

Володимир Павлів

В неділю у Польщі відбувся 12-й фінал Великого Оркестру Святкової Допомоги. Так називається найбільша у Польщі, а за деякими даними і у світі, благодійна акція, участь у якій беруть мільйони поляків на батьківщині та закордоном. Організатори цієї акції збирають гроші на сучасне медичне обладнання для дитячих лікарень. Про розмах, якого набула ця громадська ініціатива, може свідчити те, що упродовж кількох останніх років за один день фіналу Оркестру організаторам вдається зібрати по кілька мільйонів доларів.

Великий Оркестр Святкової Допомоги в принципі немає нічого спільного з якимось конкретним музичним колективом. Це величезна акція збору благодійних внесків, котра проходить одночасно на вулицях десятків великих і малих містечок. Цього року волонтерами Великого Оркестру стали сто тисяч чоловік. Кожен з благодійників отримує взамін невелике червоне серце, котре чіпляється на одяг. Таким чином у цей день у Польщі важко зустріти людину без цієї почесної відзнаки. Завдяки співорганізації польського громадського телебачення на одному з його каналів відбувається цілоденний марафон, за яким в середньому слідкують три мільйони глядачів. Акція набула такої популярності, що упродовж останніх кількох років її проводять серед польської еміграції у багатьох країнах світу.

Такою популярністю Великий Оркестр завдячує значною мірою його головному натхненнику та організатору Єжи Овсякові. Єжи Овсяк, вів раніше рок-ен-рольну програму на громадському телебаченні, а в 1993 році став ініціатором благодійної акції, на гроші з якої було закуплене обладнання для відділень новонароджених дітей у польських пологових будинках. Те, що зібрані гроші не марнувалися, а витрачалися на шляхетні цілі, привернуло до акції мільйони поляків. З кожним роком благодійників стає все більше. Деякі з них стають благодійниками тільки раз у рік, саме з нагоди цієї акції. Однак, найважливішим здобутком Великого Оркестру стало те, що до його діяльності вдалося залучити величезну кількість молоді, якій Єжи Овсяк висловлює традиційно особливу подяку:

Єжи Овсяк

Сердечно вам дякую. Ми старіємо, але ви завжди залишаєтесь молодими. І за це вам сердечно дякуємо. Наш Оркестр буде грати до кінця світу і ще один день довше. Вже зараз на нашому рахунку є 23 мільйони злотих і я певен, що їх буде значно більше.

Володимир Павлів

23 мільйони злотих, тобто близько 6 мільйонів доларів, - це тільки підрахована частина грошей, які вдалося зібрати упродовж одного дня. Але для підрахування всіх монет і купюр, які польські громадяни вкинули до ста тисяч баночок добровільних збирачів доведеться підраховувати ще кілька тижнів. Одже загальна сума виявиться ще на кілька мільйонів злотих більшою. Яке саме обладнання буде закуплене на ці гроші, стане відомо через кілька місяців, після того, як відбудуться консультації з лікарями, котрі й визначать, чого саме бракує у польських лікарнях, щоб рятувати життя та здоров”я найменших пацієнтів.

Великий Оркестр Святкової Допомоги надає величезну допомогу польським лікарням, але ще більшу роботу він робить для соціальної терапії, яка служить оздоровленню та зміцненню громадянського суспільства у Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG