Доступність посилання

ТОП новини

В околицi Сараєва, столицi Боснiї i Герцеговини, вiд суботи триває операцiя мiжнародних сил, котрi розшукують Радована Караджича, колишнього лiдера боснiйських сербiв.


Михайло Рамач В околицi Сараєва, столицi Боснiї i Герцеговини, вiд суботи триває операцiя мiжнародних сил, котрi розшукують Радована Караджича, колишнього лiдера боснiйських сербiв.

Белград, 12 сiчня 2004 – В мiстечку Пале, яке пiд час воєнних дiй було столицею самопроголошеної сербської держави у Боснiї i Герцеговинi, розташувались бiльше двохсот вiйськових i полiцейських. Вони у недiлю й сьогоднi зробили обшук будинків, у яких мешкають дружина, син та дочка Радована Караджича, котрого Мiжнародний трибунал у Гаазi звинувачує у скоєннi воєнних злочинiв. Обшукали також кiлька церков та лiкарень. Речник мiжнародних сил у країнi Дейвiд Салiвен заявив, що полiцiя виявила велику кiлькiсть документiв та iнших доказiв, якi свiдчать про зв’язки окремих осiб з розшукуваним. Мiжнародна полiцiя затримала певного Бату Тешича, котрого пiдозрюють в тому, що вiн надавав пiдтримку звинуваченим у скоєннi воєнних злочинiв.

В операцiї беруть участь вiйськовi зі Сполучених Штатiв, Iталiї та Словенiї. Лiляна Караджич, дружина колишнього лiдера боснiйських сербiв, каже, що в неї не вилучили нічого, крiм сiмейних фотографiй.

Драґан Чавич, президент Республiки Сербської, яка є складовою частиною Боснiї i Герцеговини, ствердив, що в операцiї беруть участь і мiсцевi сербськi полiцейськi. Вiн вiд усiх вимагає серйозно взятися до діла, знайти та заарештувати звинувачених.

Караджича та генерала Ратка Младича, котрий пiд час вiйни очолював армiю боснiйських сербiв, розшукують вiд 1995 року. Младич нiбито час вiд часу перебуває в Сербiї, де вiн отримує й пенсiю. Щодо Караджича, окремi белградськi газети стверджують, що вiн переховується за допомогою сербських священикiв і монахiв у монастирях схiдної Боснiї та на пiвночi Чорногорiї.

В Белградi кiлька рокiв тому заснували комiтет для захисту Караджича. У ньому є письменники, громадськi дiячi та навiть члени Академiї наук. Вони зухвало заявляють, що тисячi чужинцiв марно розшукують сербських нацiональних героїв, яких, за їхнiми словами, захищає увесь народ. Слiд сказати, що цей захист був ефективним: досi усi розшуки завершилися безрезультатно.

Теперiшню операцiю мiжнароднi сили ймовiрно розпочали тому, що боснiйськi серби нинi зустрiчають Новий рiк за старим календарем. Органiзатори розшуку мабуть припускають, що Караджич цими днями перебуває поблизу своєї хати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG