Доступність посилання

ТОП новини

Америка хоче позбавити громадянства вихідця з України за співпрацю з нацистами.


Сергій Куделя Америка хоче позбавити громадянства вихідця з України за співпрацю з нацистами.

Вашингтон, 9 січня 2004 року.

Сергій Куделя

“Немає нічого таємного, що рано чи пізно не стане явним.” Цим євангельським принципом керується кримінальний відділ офісу спеціальних розслідувань міністерства юстиції США у пошуку нацистських колаборантів, що проживають у США. За час своєї діяльності йому вдалося позбавити американського громадянства 73 осіб, а 59 було депортовано. За твердженням директора офісу Елі Розенбаума, звинувачення проти Івана Калимона базуються на його власних свідченнях, знайдених у документах періоду Другої Світової війни. Тоді Калимон належав до Української допоміжної поліції, яка діяла у межах п’ятого комісаріату у місті Львові. УДП була створена за наказом райхсфюрера СС Гімлера влітку 41 року і діяла на усіх окупованих німцями українських територіях, а її чисельність досягала 15 тисяч осіб. Хоча основною функцією поліції була підтримка порядку серед українського населення та його охорона, членів УДП німці іноді залучали і до антиєврейських акцій. Саме під час однієї з таких акцій, за словами американського обвинувачення, Калимон вбив декількох євреїв, яких супроводжував до концентраційного табору у Плугові. Подробиці розстрілу євреїв 20-річний Іван написав у звіті для окупаційної влади, який використовується зараз американським обвинуваченням в якості головного доказу його провини. Як заявив вже згадуваний Елі Розенбаум, ті, хто пережили Голокост та усі інші американці не можуть більшу терпіти присутності Калимона у США, і американський уряд зробить усе можливе, щоб його депортувати. Однак, як зазначив в інтерв’ю для Радіо Свобода голова українсько-американської координаційної ради Ігор Гавдяк, у минулому офіс спеціальних розслідувань часто демонстрував однобічність у своїх діях.

Ігор Гавдяк

Це є надзвичайна така агенція, яка старається тільки зловити злочинників зі Східної Європи і німців, яким закидають, що вони допомагали в різних злочинах нацистам. Наша позиція є, що ми не є проти того, щоб американське право слідкувало за злочинцями з Другої Світової війни. Ми вважаємо, що це мають бути злочинці не тільки ті, що допомагали Німеччині і нацистам, але також злочинці, які допомагали під час Другої Світової війни і перед нею Радянському Союзові, особливо КГБ в різних злочинах. Відповідь була цілком негативна: вони відкидають наші закиди, вони взагалі намагаються переконати, що українці, балтійці і поляки – це були нацисти, які помагали німецькому урядові нищити євреїв. Ми вимагаємо, що якщо комусь закидають, що він був злочинцем, то ця людина має мати повні права американського юридичного процесу, а це не відбувається. Просто є закиди, від яких дуже тяжко такій людині боронитися, а беруть фальшиві папери – все, що можуть, тільки щоб доказати, що ця людина є винна.

Сергій Куделя

Пан Гавдяк також нагадав про справу Івана Дем’янюка, у результаті розгляду якої Дем’янюк був спочатку засуджений, а потім виправданий. Сам Іван Калимон поки відмовляється від коментарів, однак американські ЗМІ наводять схвальні відгуки про нього його сусідів, які не можуть повірити, що цей, за їхніми словами, доброзичливий дідусь міг бути воєнним злочинцем. Остаточний вирок щодо причетності Калимона до злочинів проти євреїв буде винесений судом Детройту, однак розгляд його справи, за словами експертів, може зайняти більше року. Весь цей час Іван Калимон залишатиметься на волі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG