Доступність посилання

ТОП новини

Рік Польщі в Україні.


Володимир Павлів Рік Польщі в Україні.

Варшава, 13 січня 2004 року.

Володимир Павлів

2004-й рік за ініціативою польського президента, оприлюдненою у червні минулого року в Києві, проголошений “Роком Польщі в Україні”. Днями директор варшавського культурного Інституту Адама Міцкевича Ришард Жолтанєцкі, оприлюднив на сторінках “Газети виборчої” деякі плани проведення цього культурного заходу. А кореспондент “Свободи” у Польщі розмовляв на цю тему з уповноваженим польського Міністерства Закордонних Справ до проведення “Року Польщі в Україні” Мирославом Чехом.

Мирослав Чех, колишній голова Об’єднання Українців у Польщі та депутат польського Сейму, саме днями збирається до Києва, щоб узгодити з українською стороною детальний план заходів “Року Польщі в Україні”.

Мирослав Чех

“Рік Польщі в Україні” на пропозицію польської сторони має розпочатися у квітні поточного року. Інавгурація має відбутися при нагоді офіційного візиту президента Польщі Олександра Кваснєвського до Києва. Офіційну інавгурацію попереджатиме зустріч організаційних комітетів, які затвердять програму відзначень. Ми звернулися до української сторони, щоб ця зустріч організаційних комітетів відбулася ще у січні, так щоб ми мали час, і одна, і друга сторона, на відповідну підготовку.

Володимир Павлів

Отже “Рік Польщі в Україні” триватиме не 12, а 8 місяців, і повинен розпочатися 1 квітня. За словами директора варшавського Інституту Адама Міцкевича, котрий є співорганізатором цього міжнародного культурного заходу, він проходитиме у трьох головних напрямках, пов’язаних з іменами письменника Вітольда Ґомбровича, дрогобицького художника і письменника єврейського походження Бруно Шульца та видатного польського мислителя і речника польсько-українського поєднання Єжи Ґедройця.

Не обійдеться у програмі “Року Польщі в Україні” і без таких імен, як народжені в Україні польські письменники Ярослав Івашкевич та Кароль Шимановський. Чимало уваги буде приділено також пошукам слідів Адама Міцкевича у Криму та дослідженню українських контактів Йозефа Конрада. У Києві планується відкрити музей Адама Міцкевича.

У програмі ознайомлення українців з сучасною культурою Польщі передбачено, зокрема, виставки художників, котрі мають, як сказано, православне коріння: Юрія Новосільського та Леона Тарасевича. А крім цього відбудеться також презентація сучасного польського кіно і багато інших культурно-мистецьких заходів. Говорить Мирослав Чех.

Мирослав Чех

В рамках “Року” передбачається кількасот різного роду зустрічей, відзначень і пропозицій. Тобто, це буде дуже великий за масштабом захід, який, думаємо, як зробить відповідну справу в польсько-українських відносинах, так і принесе якомога повну інформацію про Польщу в Україні.

Володимир Павлів

Попередній бюджет “Року Польщі в Україні” визначений на майже сімсот п’ятдесят тисяч доларів. Оскільки планується, що після “Року Польщі в Україні” мав би проводитися “Рік України у Польщі”, то польська сторона запропонувала об’єднати обидва ці заходи одним гаслом, котре звучить так: “Польща і Україна разом у Європі”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG