Доступність посилання

ТОП новини

Голодування дітей в Іванівському інтернаціональному дитячому будинку.


Віталій Портников Голодування дітей в Іванівському інтернаціональному дитячому будинку.

Москва, 12 січня 2004 - Іванівський інтернаціональний дитячий будинок – це заклад, дійсно, легендарний. Він був створений у 33-му році. Ініціатором його створення була відома більшовичка Олена Стасова, яка тоді була головою Міжнародної організації допомоги робітникам. І першими вихованцями дитячого будинку стали діти комуністичних активістів з 80 країн світу. Їхні батьки знаходилися в ув’язненні, а дітей виховували в країні, де комунізм вже переміг. Серед вихованців дитячого будинку чимало відомих людей. Скажімо, тут виховувалися діти колишнього китайського лідера Мао Цзедуна та керівника чилійської комуністичної партії Луіса Карвала.

Після перебудови, звичайно ж, ідеологічна ситуація дитячого будинку змінилася. Серед вихованців цього інтернату з’явилися діти з гарячих точок: з Чорнобиля, з Чечні, з Таджикистану, з Киргизії, які також втратили батьків у трагічних умовах.

В 1996-му року весь комплекс легендарної школи був переданий указом президентом Росії Б.Єльцина Червоному Хресту. Однак 2002-го року російський уряд вирішив передати Іванівський інтернат Міністерству оборони РФ, яке збирається створити тут чергове Суворівське училище. А всіх вихованців дитячого дому просто висилити і перерозподілити по інших дитячих будинках.

Не варто пояснювати, що кожен дитячий будинок – це сім’я, а Іванівський міжнародний інтернат – це ще сім’я із традиціями. В радянські часи – це був один з найкращих дитячих будинків СРСР. До речі, така ж ситуація збереглася і в теперішній Росії. Саме тоді підлітки й розпочали голодувати. І перервали своє голодування тільки після зустрічі з губернатором Іванівської області В.Тихоновим, який пообіцяв повідомити про ситуацію прем’єр-міністру Росії М.Кас’янову.

Керівник комісії по правах людини при президенті Елла Панфілова також поінформована про ситуацію навколо розформування дитячого будинку і обіцяє зустрітися з прем’єр-міністром М.Кас’яновим, і повідомити про ситуацію, яка склалася навколо Іванівської міжнародної школи-інтернату, ну і, звичайно ж, навколо голодування дітей. Адже діти обіцяють, що вони знову розпочнуть голодування вже найближчими тижнями, якщо зустріч губернатора з прем’єр-міністром не відбудеться, і рішення уряду про передання Міжнародного дитячого будинку Міністерству оборони не буде скасоване.

До речі, варто сказати, що цей скандал набув вже міжнародного розголосу. Існує Міжнародна асоціація випускників Інтернаціонального дитячого будинку, члени якої живуть і в США, і в Канаді, і в Португалії, і в Іспанії, і в Китаї. Це досить відомі люди, яких поважають в їхній рідних країнах. І деякі колишні вихованці Іванівського дитячого будинку збираються приєднатися до голодування дітей. Звичайно, якщо таке голодування знову розпочнеться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG