Доступність посилання

ТОП новини

Американський експерт критикує українські суди напередодні виборів.


Мар’яна Драч Американський експерт критикує українські суди напередодні виборів.

Прага, 14 січня 2003 року.

Мар‘яна Драч

З-за кордону й далі лунає критика Конституційного Суду України (далі КСУ), який перед Новим роком вирішив, що Л.Кучма може знову балотуватися на посаду Президента України. Американський федеральний суддя Богдан Футей вважає, що це рішення суперечить Конституції України. Футей стояв біля витоків цього документу. З 96-го року він був радником робочої групи з розробки Основного Закону і не раз консультував Україну, як проводити правову реформу.

Експерт посилається на різні закони України від Конституції УРСР 76-го року до останніх законодавчих актів, які обмежують право однієї особи більше, ніж двічі, бути Президентом України.

Богдан Футей

На мою думку, це є помилкове рішення. Очевидно, що КСУ може вирішувати, що хоче, бо то є КСУ. Але якщо судді хочуть, щоб їх поважали і шанували, то вони мусять, по-перше, самі себе шанувати.

Такі рішення, які є погано обґрунтовані, рішення, які не є сумісні з Конституцією, рішення, які вводять в плутання не тільки народ України, але й закордонні юридичні інстанції, то це не принесе користі для України, яка претендує, очевидно, інтегруватися до Європи і бути в колі правових держав.

Жоден суддя не повинен вмішуватися в політичні питання. Я похвалив КСУ в 98-му році, де виносилося питання, чи 4 % явки, яку вимагав закон тоді, щоб партії були представлені у ВР. КСУ тоді сказав, що це є політичне питання, і вони в це не будуть втручатися. А тепер КСУ замішався занадто багато в політичні питання.

Мар’яна Драч

Американський федеральний суддя у розмові з радіо “Свобода” звернув увагу на ще одну проблему судової системи України, а саме: як і де українські суди розглядатимуть виборчі суперечки.

Богдан Футей

Раніше вибір мера Одеси був уневажнений не в Одесі, ані в Одеській області, а в Кіровограді. Так само тепер є проблема з Мукачевим, де не суд Мукачівський чи Закарпатський вирішує це питання, а в Львові вирішували це питання. Це є питання юрисдикції не тільки предмету, але також і території, котрий судовий округ є уповноважений розглядати такі питання. Це є дуже важливо, зокрема тому, що це рік вибору Президента.

Якщо так буде дальше йти процес, як раніше в Одесі чи тепер в Мукачевому, то ви можете стикнутися з тим, що нормальний процес виборів Президента, як також передача повноважень Президента від одного до другого можуть мати певні проблеми. Не ті, які голосували, бачили, що діялося, а хтось інакший, в цілком інакшій області буде вирішувати це питання.

Я думаю, що це було б дуже несправедливим, але це, очевидно, залежить від того, як сама Україна буде до цих питань ставитися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG