Доступність посилання

ТОП новини

Власники книгарень на Прикарпатті, які продають україномовні видання, занепокоєні введенням нового податку на продаж книг українською мовою.


Іван Костюк Власники книгарень на Прикарпатті, які продають україномовні видання, занепокоєні введенням нового податку на продаж книг українською мовою.

Івано-Франківськ, 15 січня 2003 - Уже з цього року згідно з рішенням Верховної Ради та Кабінету Міністрів книги українською мовою подорожчають у книгарнях приблизно на 20%. Це наслідок введення нового податку. Натомість російськомовна продукція збереже за собою попередні ціни. Видавці та власники книгарень на Івано-Франківщині висловили своє глибоке занепокоєння черговим наступом на національну культуру.

Для того щоб збільшити надходження до державного бюджету, Верховна Рада України та Кабінет Міністрів не знайшли кращого способу, як скасувати чи не єдину пільгу для продавців книг українською мовою. Відтепер ті, хто торгує україномовними виданнями, сплачуватимуть податок на додану вартість. А це означає, що книги в середньому подорожчають на 20 %. Російськомовна література, яка й зараз є вдвічі дешевшою за книги українською, і надалі збереже за собою стабільні ціни. Отож тих 8 % на українському ринку, які належать видавцям, що друкують україномовні видання, очевидно, зменшаться. Усі заяви Президента України та підписані ним розпорядження про введення пільг для українських книговидавців, таким чином, за словами видавців та продавців україномовних видань, залишаються лише порожніми обіцянками. Особливе занепокоєння висловили видавці та власники книгарень на Прикарпатті, адже це один з тих регіонів, де розповсюджується найбільше українських книг. Ситуацію коментують власники івано-франківської книгарні “Українська книга” Ігор Майгутяк та Лідія Кульбанська:

1. “Книга дорожчає, дорожчає на 20%. Дорожчає відпускна ціна і відповідно дорожчає торгова націнка. І це все разом вдарить по нас всіх, по покупцях, по наших дітях. І це жахлива річ”.

2. “У нас два видавництва потужні. Для прикладу, видавництво Івана Малковича, в якого прекрасні, чудові книжки для дітей, але вони дорогі. І якщо вони ще подорожчають, то це, звичайно, неможливо”.

Видавці та власники книгарень на Прикарпатті переконані, що надходження від чергового оподаткування книг українською мовою насправді будуть мізерними. Насправді відбувається вже вкотре наступ на національну культуру. Директор одного з найкращих видавництв у державі івано-франківської “Лілеї-НВ” Василь Іваночко так оцінює ситуацію, що склалася: “Десь приблизно на цих 20 % зменшиться кількість продажу моїх книг. Або ж мій бюджет недобере приблизно стільки відсотків прибутку. Наше видавництво від самого початку – це пластове видавництво. І ми започаткували його для пропагування української ідеї, української культури”. Зараз власники видавництв, які друкують книги українською мовою, збирають підписи під зверненням, яке планують надіслати до депутатів Верховної Ради та міністрів з метою вже вкотре ознайомити їх із ситуацією, що склалася. Разом з тим лише минулого року в державі припинила свою роботу третина видавництв, які друкували книги українською мовою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG