Доступність посилання

ТОП новини

Київ збирається розіграти антиамериканську карту на виборах – аналіз західних експертів.


Марія Щур Київ збирається розіграти антиамериканську карту на виборах – аналіз західних експертів.

Прага, 15 січня 2004 – Події у Грузії, які так надихнули українську опозицію, одночасно стали сигналом тривоги для владних політ-технологів, які підозрюють, що грузинська опозиція перемогла не без допомоги з Вашингтона. Тому, на думку західних аналітиків, українська влада активно намагається нейтралізувати діяльність українських недержавних організацій, які фінансує Америка. На думку експертів з консалтингової компанії “Oxford Analytica”, банкова не зупиниться і перед тим, щоб розіграти відверту антиамериканську карту, яка уже була у грі під час «Кучмаґейту», кризи 2000 року.

На початку грудня парламент проголосував за створення комісії для розслідування західного фінансування українських недержавних організацій, незалежних засобів масової інформації та інших інститутів громадянського суспільства. За припущенням депутатів, закордонне фінансування впливає на внутрішні справи України, включно з майбутніми президентськими виборами. Багато українських громадських організацій, що переважно критично ставляться до влади, не вижили б без підтримки з боку Сполучених Штатів та Європейського Союзу, які їх фінансують. Тому владні еліти вбачають у них важелі впливу західних країн на внутрішні події в Україні, вважають британські аналітики.

Як стверджують автори статті, у Києві у таборі пропрезидентських центристів та комуністів поширюються теорії змови. Згідно з ними, демократична революція в Сербії, що призвела до повалення режиму Слободана Милошевича, «трояндова революція» у Грузії, яка змусила до відставки Едуарда Шеварднадзе та зростання впливу прозахідного опозиційного руху в Україні, є частиною західного, і передусім, американського плану. Страхи посилилися після того, як тоді ще лідер опозиції Міхаїл Саакашвілі відвідав Київ у розпал грузинської революції. Він зустрівся з лідером «Нашої України» Віктором Ющенком і побажав йому перемоги на президентських виборах.

Американський посол у Києві Джон Гербст наприкінці грудня намагався розвіяти побоювання на Банковій. Як він наголошував, недержавні організації, які фінансує США та інші демократичні країни, покликані підтримувати розвиток демократії. Вони сприяють політичній організації суспільства, навчають, як спостерігати за виборами та засобами масової інформації, надають громадськості інформацію про права громадян щодо виборів. А їхня підтримка не обмежується за політичною орієнтацією. Посол навіть нагадав, що американськими програмами скористалися не лише представники опозиції, але і об’єднані соціал-демократи, і аграрії. А комуністи та представники партії Регіонів були так приємно вражені роботою Міжнародного Республіканського Інституту, що написали для цієї організації рекомендаційні листи.

Та ці аргументи не переконали представників пропрезидентських сил, серед яких, як вважають експерти з компанії” Oxford Analytica”, ще надто живі антиамериканські почуття з часів «касетного скандалу», за яким, як вважають на Банковій, стояли США.

На переконання західних аналітиків, теорії змови про те, що Сербія, Грузія, а тепер Україна є частиною одного плану, поширює інша недержавна організація, а саме Фонд ефективної політики, який очолює російський політтехнолог Гліб Павловський. Під час парламентських виборів в Україні його фірма консультувала українських соціал-демократів і одночасно координувала кампанію в російських засобах масової інформації, метою якої було дискредитувати лідера «Нашої України» в очах східноукраїнського виборця.

Як вважають експерти компанії “Oxford Analytica”, термін «нашист», що має асоціюватися із «фашистом», також народився в надрах Фонду ефективної політики. У жовтні минулого року, коли було зірвано з’їзд «нашої України», плакатами із зображенням Віктора Ющенка, який віддає нацистський салют, був обклеєний весь Донецьк. Подібну термінологію було використано і у сумнозвісних «темниках», авторство яких приписують Президентській Адміністрації. У цих рекомендаціях телевізійним каналам, три з яких підконтрольні голові Адміністрації Вікторові Медведчуку, журналістам «радили» називати лідера грузинської опозиції Михаїла Саакашвілі «нацистом», «націоналістом» та «крайнім радикалом».

Як наголошують автори аналітичної статті компанії “Oxford Analytica”, антиамериканізм погано в''яжеться з намаганнями Києва поліпшити стосунки з Америкою та просунутися на шляху до членства в НАТО. Та це, на думку аналітиків, є лише наслідком відсутності стратегічного зовнішньополітичного курсу у Києві.

Дивлячись у майбутнє, аналітики прогнозують, що результати діяльності парламентської комісії з розслідування фінансування недержавних організацій, стануть відчутними ближче до виборів. Тоді слід очікувати візитів з Податкової Адміністрації, яка намагатиметься перешкоджати діяльності правозахисників та закривати засоби масової інформації, що наважаться критикувати владу, вважають автори аналітичної статті компанії “Oxford Analytica”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG