Доступність посилання

ТОП новини

Різдво-Різдво... І знову про Різдво!


Людмила Ваннек Різдво-Різдво... І знову про Різдво!

Прага, 10 січня 2004 року.

Людмила Ваннек

Ми продовжуємо програми української “Свободи” цього суботнього вечора. Вас вітає Людмила Ваннек. Цього разу пропоную вам уривки з Різдвяної програми, яка лунала якраз на Святвечір. Це було тоді, коли уже тисячі людей зустріли першу вечірню зірку, яка і сповістила їм про народження Спасителя. У ті хвилини в містах і селах не лише України вже провели тихий Святий вечір. До когось уже й завітали колядники, а хтось готувався йти до церкви на Велике Повечір’я. У тій програмі ми почули від багатьох гостей, як вони проводять різдвяні свята (не лише в Україні). Але спершу – яким був цей вечір там, де на небі першу зірку було видно найкраще – в українських селах. Про тиху ніч, святу ніч... того вечора розповідала Галина Терещук.

Галина Терещук

Чимало людей, котрі відзначають праздник Різдва Христового і не забувають про давні українські традиції, пов’язані із цим святом, сьогодні як тільки-но побачили першу вечірню зорю, почали приготування до Святої вечері: на столі постелили сіно, застелили скатертиною і запалили свічку. У Різдвяну ніч вона горить особливо яскраво. На столі – кутя, узвар, пампушки, вареники, борщ. На Святвечір збирається уся родина. У Святу ніч пригадують тих, кого уже немає, тих, хто далеко від домівки. Пригадують людей потребуючих і хворих, з якими діляться хлібом і кутею, дарують їм увагу і тепло.

Суть праздника Різдва Христового у тому, як людина духовно до нього приготувалась, наскільки усвідомлює народження Спасителя. Святий вечір сповнений любові, миру, добра, чуйності.

Дмитро Ятчук, котрий мешкає у далекому волинському селі Броди Ратнівського району, журиться, що сьогодні молоді селяни не розуміють, що значить Різдво, не дотримуються передріздвяного посту, рідко відвідують церкву, а радше заглядають до чарки.

Розповів чоловік, як колись родина готувалась до Святого вечора, як напередодні праздника сповідались, як із трепетом чекали на першу вечірню зірку, спільно накривали на стіл. Але батько перш, аніж запросити родину до молитви, до Святої вечері, обходив господарство і благословляв худобу. Дмитро Ятчук добре пам’ятає, як його мама готувала Святу вечерю для великої родини, яка складалась із шести дітей, імена яким давав священник згідно із святами церковного календаря – Текля, Марія, Яків, Гордій, Феодосія.

Дмитро Ярчук

Молоко, як і було. Молока не давали на Коляду. Молоко терли з сім’я, робили молоко сім’яне. Варили бовту, терли просо, я не знаю з чого, я вже не пам’ятаю. Як я ще був маленький і нікуди не ходив, то я дожидав, поки прийдуть колядники колядувати. А як колядники вже закінчать, тоді вже кажу: “Мамо, їсти хочеться!” А мати каже: “Не положено, синку.”

Галина Терещук

Після тихого Святого вечора у храмах розпочинається Велике Повечір’я, а рівно опівночі церковні дзвони і спів сповіщають про народження Ісуса Христа.

Уже зранку 7 січня з нагоди Різдва Христового в усіх православних та греко-католицьких храмах України та світу відбудуться урочисті божественні літургії, а по обіді вулицями міст і сіл можна зустріти вертепи та колядників, які нестимуть новину – “Христос рождається! Славімо його!”, і вітатимуть колядою. Я попросила Дмитра Ятчука заспівати коляду, яку завжди виконували у його великій родині у далекому волинському селі, якої він навчив своїх онуків.

Дмитро Ярчук співає коляду.

Людмила Ваннек

Галина Терещук, львів’янка, розповідала про те, як славлять Різдво в українських селах. А в програмі у нас сьогодні більше львів’ян. Так сталося, що вони зараз живуть у Києві чи ж деінде, але на Різдво приїздять до Львова, як-от Тарас Чубай, лідер гурту “Плач Єремії”.

Звучить різдвяна пісня у виконанні гурту “Плач Єремії”

Нещодавно у програмі “30 хвилин у різних вимірах” Тарас Чубай розповідав про свій гурт, про свої плани, а нам Тарас розповість про традиції святкування Різдва. Тарас зараз мешкає у Києві, але він – справжній львів’янин, тому традиції ці він знає змалку. Перше запитання до Тараса: як ти святкуєш Різдво і де?

Тарас Чубай

Різдво обов’язково треба з родиною святкувати завжди. Що би там не було, приїжджається до Львова. Бабця – голова сім’ї (якщо можна так сказати), цілої родини і всі решта представники - святкують Різдво в такому колі.

Людмила Ваннек

Що їсться?

Тарас Чубай

Традиційні 12 страв: кутя, так би мовити, головна і все решта.

Людмила Ваннек

Кутя – це вже переважно на завершення. Почнімо з іншого боку – з початку вечері.

Тарас Чубай

Це ж пісна вечеря, так там пісні 12 страв. Якщо вареники, то там вони з капустою, грибочками, пісний борщик і так далі.

Людмила Ваннек

А що п’ється?

Тарас Чубай

П’ється пісний борщик!...

Людмила Ваннек

Жодного алкоголю?

Тарас Чубай

В перший вечір ні, ніби...

Людмила Ваннек

І ти дотримуєшся цього?

Тарас Чубай

Ну, стараюсь, принаймні. Але я знаю, що є така традиція - це порушувати...

Людмила Ваннек

І що тоді п’ється – горілка чи...?

Тарас Чубай

Вже в перший день Різдва! На другий день - п’ється горілка, напевно. Це для людей, які постять (тобто ті, хто не в подорожі і не живуть в країні, в якій скрутна ситуація)... Я поки що тільки мрію про те, щоб постити, ще наразі не вдалось це робити. Принаймні є такі думки...

Людмила Ваннек

Хочеш постити, щоб бути чемним чи щоб трохи схуднути?

Тарас Чубай

Я думаю, і те, і друге.

Людмила Ваннек

У нас в гостях – Тарас Чубай, лідер гурту “Плач Єремії”. Тарасе, повернімося до святкування. Ти співаєш пісень біля ялинки?

Тарас Чубай

У нас родина така співоча, так що, власне, найбільше таке родинне співання колективне саме на Різдво відбувається, коли всі колядують.

Людмила Ваннек

І багато друзів приходять колядувати?

Тарас Чубай

Колись було так, що ходилося вертепами. Останні роки було таке, що на Меланки ми ходили по Києву. Така була артистична збірна – багато знаменитостей було. Скажімо, Іван Малкович з видавництва “А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га”, Марічка Бурмака, Сергій Проскурня, Андрій Кузьменко з групи “Скрябін”, Андрій Середа з “Кому вниз”. В нас був такий “бойовий” склад.

Людмила Ваннек

І ви всі співали?

Тарас Чубай

Так. Ми їздили по різних людях і влаштовували їм там такий “меланківський дебош”, тому що Меланка – це не вертеп, це карнавал. Це трошки інакше щось. Я був таким цікавим персонажем. Власне, я був Меланкою, а моя дівчина була Василем. Тобто ми так помінялися.

Людмила Ваннек

Тарасе, а що б ти хотів побажати нашим слухачам і на Різдво, і, звичайно, з Новим роком, бо ж рік лише почався?

Тарас Чубай

Ну що ж, я бажаю слухачам українського радіо “Свобода”... Саме цієї свободи і бажаю - в першу чергу, це таке важливе відчуття себе в цьому світі. Це не означає не сидіти в тюрмі, а це - не знаходитись у тюрмі свого власного “Я”, бути вільною людиною. Це є, власне, те, чого бракує найбільше українцям – почуття вільним себе в цьому світі. Цього я бажаю найбільше, ну і, звичайно, стандартний такий набір – щастя, здоров’я і многая благая літа. Без цього не обійтись. Бажаю слухати добру музику, читати книжки добрі, взагалі читати книжки...

Людмила Ваннек

...слухати добрі програми.

Тарас Чубай

Так, слухати добрі програми, обирати добре радіо. Я маю надію, що радіо “Свобода” стане таким радіо.

Людмила Ваннек

Цього нам побажав Тарас Чубай, лідер гурту “Плач Єремії”.

Звучить різдвяна пісня у виконанні гурту “Плач Єремії”

Людмила Ваннек

Разом з Тарасом Чубаєм і Андрієм Кузьменком колядувати ходила і Марічка Бурмака.

Марічко, Ви пригадуєте ті часи, коли ви разом ходили колядувати?

Марічка Бурмака

Звичайно. Ми ходили три роки поспіль. Ми не ходили тільки минулого року, тому що когось не було в Києві. А до того це була фантастична компанія. Там ще був Богдан Бенюк, ще був Андрій Середа. Нас було багато, нам було страшенно весело. Ми ходили в Меланку, колядували. Ми це робили самі для себе і дуже веселилися!

Людмила Ваннек

Марічко, а як Ви цього року будете святкувати Різдво?

Марічка Бурмака

Різдво кожного року я святкую однаково – однаково добре, однаково традиційно, тому що я вважаю, що на Різдво найближчі люди повинні бути в себе вдома, вони повинні сідати за стіл. На Різдво я ніколи не згоджуюсь ні на які концерти, поїздки – хіба що це до батьків, до рідних.

Це традиційні страви, це ота традиція, яка тримає. Які ми б не були сучасні ніби люди і в якому б XXI столітті ми не жили, принаймні на Різдво ми маємо згадати хто ми, історію нашого народу, як треба святкувати саме свято Різдва, як його відзначати. Різдво для мене – особливе свято. Я дуже його люблю.

Людмила Ваннек

Марічко, а що б Ви хотіли побажати слухачам української “Свободи” з Новим роком і Різдвом?

Марічка Бурмака

Ви знаєте, я вам бажаю, щоби в вашому серці завжди було тепло. Я вам бажаю, щоби ви завжди знали, де ваш дім, щоб вас завжди чекали і любили. Я знаю, що українську “Свободу” слухають у багатьох країнах світу. Я особливо вам хочу побажати от любові до Батьківщини і любові Батьківщини до вас.

Ви чуєте – зараз їздять машини? Я зараз стою в центрі Хрещатика. Я дивлюся на прекрасне місто Київ, дивлюся на людей, дивлюся на гарні обличчя напередодні свята і думаю: які ми є насправді гарні люди і як ми маємо один одного підтримувати.

Людмила Ваннек

Саме це Ви, напевно, хотіли висловити в своїй пісні “Різдвяній”?

Марічка Бурмака

Так. В мене є цілий альбом. Він називається “З янголом на плечі”. В цьому альбомі різні почуття. “Різдвяна пісня” – це оце відчуття, коли хтось малесенький народився і колядники, пастушки узнали про це і біжать сказати цю вістку іншим. З Новорічними святами вас і з Різдвом!

Звучить “Різдвяна пісня” у виконанні Марічки Бурмаки

Наступною нашою гостею є Руслана , авторка “Диких танців”. Руслана була однією з зірок нашої “Зоряної ночі”, а сьогодні вона розповість нам про своє святкування Різдва і заспіває свою найновішу колядку “Нова радість”, яка, між іншим, пролунає напередодні своєї офіційної прем’єри у Львові.

Звучить колядка “Нова радість” у виконанні Руслани

Руслана

Ми так поєднуємо європейську естетику святкування Різдва із тою традицією, яка збереглася в нас, на Україні.

Людмила Ваннек

А як Ви особисто святкуєте Різдво?

Руслана (сміється)

На сцені!

Людмила Ваннек

Теж на сцені?

Руслана

Так само на сцені! Ми просто кожного року на ці дати саме робимо якісь акції, якісь концерти або зйомки фільму. В нас минулого року це відбувалося за традицією католицького Різдва – 24-25 грудня. В нас була завжди трансляція нашого музичного фільму 6 січня, на Святвечір. Цього року ми вирішили зробити пряме включення. Нам дуже подобається так, як це в світі робиться, як святкували Мілленіум. Це завжди створює особливе враження, особливу атмосферу святкування Різдва. І тому цього року і Новий рік, і Різдво будуть на сцені.

Людмила Ваннек

Руслано, а які колядки Ви співаєте цього вечора?

Руслана

Ми кожного року виконували колядку “Добрий вечір Тобі, пане Господарю”, яка зробила нас в цьому проекті різдвяному популярними. Це та колядка, яку знає і співає вся Україна.

Звучить колядка “Добрий вечір тобі, пане господарю” у виконанні Руслани

Людмила Ваннек

Доброго вечора вам всім, шановні слухачі української “Свободи”, бажає і Людмила Ваннек.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG