Доступність посилання

ТОП новини

13-та річниця референдуму про відновлення в Криму автономії.


Володимир Притула 13-та річниця референдуму про відновлення в Криму автономії.

Симферополь, 20 січня 2004 - 20 січня у Криму відзначали День Автономної Республіки Крим. 13 років тому за відновлення Кримської АРСР як суб’єкта Союзу РСР та учасника Союзного договору проголосували 93% учасників Всекримського референдуму, проведеного за рішенням Кримського обкому КПСС. Водночас, за закликом Меджлісу переважна більшість кримськотатарського населення півострова бойкотувала цей референдум.

З нагоди Дня АРК у Симферополі відбулися урочисті збори громадськості та управлінсько-господарського активу, в яких взяли участь і перші керівники автономії. За традицією з доповіддю виступив спікер місцевого парламенту Борис Дейч, який відзначив, що багатонаціональний Крим має історичне право на особливий статус самоврядної території.

Борис Дейч: “За роки незалежності України право Криму на автономію не тільки не заперечене, але й отримало своє остаточне закріплення у конституції держави. Таким чином, статус автономії дозволяє з одного боку відновити, а з іншого – розвивати історичні традиції півострова у сфері його самоврядування. На жаль, минулі 13 років в основному пішли на пошук оптимальної моделі Кримської автономії, яка дозволила б забезпечити баланс як його власних інтересів, так і інтересів держави загалом. Відомо, що такий пошук виявився нелегким і суперечливим”.

Емоційнішими і радикальнішими були виступи на мітингу, який на центральному майдані Симферополя з нагоди 13-ї річниці референдуму і 350-ї річниці Переяславської Ради організували реском КПУ та об’єднання “Нащадки Богдана Хмельницького” – структури, які очолює екс-спікер кримського парламенту Леонід Грач.

“13 років тому саме в цей день ми всі з вами були учасниками не тільки голосуванням біля урн, ми тривалий час дискутували, яким бути Криму. І те, що ми більш як 93% сказали “так” відновленню Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки за територіальним принципом, ми зробили з вами дуже мудро, бо це рішення 13 років оберігає нас від протистояння на міжетнічному рівні. Ми зробили правильно, бо Крим один-єдиний, він для всіх як спільний дім”,-заявив лідер місцевих комуністів Леонід Грач.

Проте ні на урочистих зборах, ні тим більше на мітингу практично не було кримських татар. Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв заявив кореспондентові радіо “Свобода”, що День АРК аж ніяк не є святом для корінного народу, тож, як і 13 років тому, кримські татари тепер бойкотують відзначення річниці референдуму. Мустафа Джемілєв: “Референдум був незаконним. І, за висловом першого Президента України, ця автономна республіка – незаконно народжена дитина. Кримські татари до цього свята ставляться в основному негативно, оскільки в 91 році ми протестували проти цього референдуму і проти створення автономної республіки на такій ось основі”, - заявив Мустафа Джемілєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG