Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Литвин у Ізраїлі.


Вольф Москович Володимир Литвин у Ізраїлі.

Єрусалим, 20 січня 2004 року.

20 січня в Єрусалимі голова Верховної Ради України Володимир Литвин підписав міжпарламентську угоду. Хоча візит мав суто протокольний характер, в Ізраїлі звертають увагу на кілька проблем, які ще залишаються нерозв''язаними у двосторонніх відносинах.

Взаємні візити на високому рівні між Україною та Ізраїлем стали останнім часом дуже частою подією, так що українські та ізраїльські урядовці особисто знаються і зустрічаються як старі знайомі. На зустрічі з президентом Ізраїлю Моше Кацавом Володимир Литвин сказав: “Історія сучасності потребує від нас мати взаємини особливого характеру”.

Президент Ізраїлю Моше Кацав підкреслив, що Україна була “колискою” сіоністського руху, звідки походить більшість політичних та державних діячів Ізраїлю. Це була одна з перших держав, яку він відвідав після свого обрання президентом. Віце-спікер кнесету Михайло Нодельман, що зустрічав українську делегацію на літовищі Бен-Гуріон і супроводжував її, торкався багатьох тем у своїх розмовах з Володимиром Литвином.

Між іншим, він сказав Литвину: “Солженіцин написав книжку “200 років разом”, адже українці та євреї живуть разом тисячі років, і треба було б про це написати. З міжпарламентською групою Україна – Ізраїль Литвин так і не зустрівся, бо ізраїльські парламентарі мусили терміново піти у зал засідань, де йшло голосування про недовіру уряду.

Михайло Нодельман сказав нам: “Володимир Литвин – постать представницька, ми не очікуємо від нього конкретних питань. Достатньо того, що йому довелося нелегко при ратифікації у ВР договору про виплату компенсації жертвам авіакатастрофи над Чорним морем”.

На банкеті в Єрусалимі на честь української делегації серед гостей були – голова Асоціації вихідців з України в Ізраїлі Давид Левін та голова товариства україно-єврейських зв’язків Яків Сусленський. Вони згадують такі практичні проблеми в україно-ізраїльських взаєминах, які потребують вирішення: зрівноваження дефіциту у товарообміні Ізраїлю з Україною (дотепер Україна вивозить в Ізраїль вдвічі більше товарів, ніж ввозить з Ізраїлю), виплата українських пенсій репатріантам з України, що проживають в Ізраїлі, реституція єврейської общинної власності урядом України, здешевлення тарифів у платні за в’їздні візи в Україну, боротьба з проявами антисемітизму в Україні та українофобії в Ізраїлі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG