Доступність посилання

ТОП новини

Персональна безпека політиків і бізнесменів у центрі уваги угорських мас-медіа.


Василь Плоскіна Персональна безпека політиків і бізнесменів у центрі уваги угорських мас-медіа.

Угорщина, 20 січня 2004 – Персональна охорона відомих людей обходиться в копієчку, але життя дорожче. Приблизно так розмірковують нині в Угорщині ті, хто пов’язав своє життя з публічною діяльністю або бізнесом. Анонімні погрози телефоном або поштою на адресу деяких відомих політиків цієї країни лише посилили подібні настрої серед тих, хто має вплив на події суспільного життя в Угорщині.

Дана тема для угорського політикуму і бізнесових кіл аж ніяк не нова. Змінюються лише персонажі і форми погроз та шантажу. Останніми днями, наприклад, хтось спробував залякати лідера проурядової фракції соціалістів пані Ілдіко Лендваї. Їй пригрозили смертю, якщо вона не змінить тону своїх публічних виступів. І хоча безпосередньої причини анонім у своїй телефонній розмові в неурочний час (а це було о 6 годині ранку у неділю) не вказав, жінка-депутат сказала, що погроза дуже прозоро натякає на конкретне місце і конкретні події минулих днів. Вона мала на увазі недавню демонстрацію правих, на якій екстремісти спалили прапор Ізраїлю. До речі, поліція вже затримала зловмисників. Проти них порушена кримінальна справа.

Звісно, було б наївним вважати, що така погроза дійсно налякає досвідченого політика Ілдіко Лендваї. Але про всяк випадок вона таки повідомила поліцію про неурочний телефонний дзвінок до свого помешкання. Угорська преса між тим уточнює, що упродовж минулого року зареєстровані кілька десятків подібних погроз.

Попит на персональних охоронців в угорській столиці зараз доволі високий. Найбільше їхніх послуг потребують керівники великих комерційних компаній, власники нерухомого майна, які усіма можливими способами намагаються уникнути зайвої уваги ЗМІ. Просто вони усвідомлюють, що це пов’язано з великою небезпекою для їхнього життя. Можливо, не всі з них ще забули про резонасне вбивство на замовлення газетного магната Яноша Феньо. Кілька років тому його застрелив кіллер прямо на вулиці у власному автомобілі бізнесмена. Вбивця холоднокровно кинув зброю на асфальт і спокійно, незважаючи на очевидців події, забрався геть. Тому багаті угорці і, зокрема, політики не економлять на коштах, якщо йдеться про персональну безпеку. А вона обходиться іноді в десятки тисяч доларів. Втім, серед цих людей є чимало таких, хто навіть після залякувань не хоче найняти собі охорону.

В Угорщині в другій половині дев’яностих багато разів писали про побиття депутатів парламенту. Одного разу біля якогось ресторану п’яний дебошир смертельно поранив одного угорського футболіста. Часто жертви навіть не здогадуються про можливі причини таких нападів. Дехто з політиків переконаний, що насилля лише породжує насильство. Вони закликають не піддаватись на провокації, а продовжувати відкриту й чесну гру в політиці або в інших сферах публічного життя. Тоді, може, й відпаде потреба в самих погрозах, вважають вони. До речі, не раз залякували і керівника Товариства проституток Аґнеш Фьолді. Але вона не почуває себе в небезпеці і наразі обходиться без жодної охорони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG