Доступність посилання

ТОП новини

Про проблему повернення культурних цінностей.


Тарас Марусик Про проблему повернення культурних цінностей.

Київ, 20 січня 2004 року.

Тарас Марусик

В Конституції України записано, що держава гарантує, забезпечує і несе відповідальність за розшук і повернення втрачених національних культурних реліквій. В 1992 році була утворена Національна комісія з питань повернення в Україну культурних цінностей, яка мала, фактично, статус міністерства. Цей державний орган вже не існує, а на його базі створена відповідна служба в складі Міністерства культури та мистецтв України.

Відомий історик та один з найкращих в Україні експертів з охорони культурної спадщини Сергій Кот вважає, що пам’яткоохоронна справа перебуває нині на спаді з часу ліквідації Національної комісії з питань повернення в Україну культурних цінностей.

Сергій Кот

Після цього якось поступово згасала цікавість, я сказав би, в першу чергу, на рівні держави до цієї теми, що позначилося і на бюджетному фінансуванні цього органу, і, зрештою, привело до його ліквідації. Комісія, як така, була скасована, і на її місці створена державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України, де одним із завдань з кільканадцяти є й проблема повернення культурних цінностей.

Тарас Марусик

Про фінансування цієї служби – її голова Олександр Федорук.

Олександр Федорук

Фінансуємося в межах тих бюджетних фінансувань, які виділяються для нас. Звичайно, це недостатньо, тому що вони зводяться тільки до затрат на зарплату.

Тарас Марусик

В цьому, на думку Сергія Кота, віддзеркалення відношення держави до цього питання. Та попри це, він вважає, що і Національна комісія з питань повернення в Україну культурних цінностей, і Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України зробили в тих умовах, які є, чимало.

Сергій Кот

Масштаби того, що діється, ще не відповідають реаліям і тим тенденціям, які є не лише в світі, але й навколо наших сусідів, які дуже активно працюють в цьому напрямку. Я пам’ятаю, що ще на початку 90-х років в російській пресі з’являлися заздрісні публікації, як в українців добре поставлена ця справа, а в Росії на неї не звертають увагу. Тепер, можна сказати, що навпаки: тільки в нашій пресі не з’являються такі публікації.

Тарас Марусик

В Росії, за словами Сергія Кота, на ці питання виділені колосальні кошти. Більше того, спостерігачі присутні на всіх аукціонах в Росії і на найбільших світових аукціонах. Причому їхня роль не обмежується лише спостереженням. Окремі статті видатків – купівля російських культурних цінностей на цих аукціонах. Крім того, російське законодавство досить ліберальне, коли мова заходить про ввезення культурних цінностей. Україна тут дуже відстає.

Щоправда, зовсім недавно Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради проект законодавчих змін, щоб звільнити від митних зборів та оподаткування ті культурні цінності, які ввозитимуться в Україну.

Поки що діє така схема. Говорить Сергій Кот.

Сергій Кот

Щоб ввести навіть передану людьми для українських музеїв якусь культурну цінність чи архів, то все це обкладалося митними зборами, це все сумувалося, відповідне ПДВ виставлялося. Для того, щоб це ввести, треба було через комісію з питань гуманітарної допомоги проводити всі ці розгляди, рішення.

Тарас Марусик

Між іншим, це є головною причиною небажання представників української діаспори передавати на історичну Батьківщину часом неоціненні культурні цінності. Такі випадки є радше винятком, як це сталося у травні минулого року зі спадщиною видатного українського митця Василя Кричевського, 300 робіт якого подарувала Україні родина Кричевських.

Нагадаю, що митець помер понад 50 років тому в столиці Венесуели Каракасі.

А тепер – слово Олександрові Федоруку.

Олександр Федорук

Всі буквально об’єкти, які перевезені в Україну, ніхто не фінансував. Ми використовуємо якісь можливості. Наприклад, їде якась делегація, то просимо членів делегації привести. Це нам роблять послугу таку.

Тарас Марусик

Брак коштів гальмує зараз і так звану проблему Дюрера. Йдеться про вивезені німцями зі Львова твори Альбрехта Дюрера. Щоб порушити це питання, необхідний адвокатський запит до низки держав. Але на адвокатські послуги грошей немає. Голова Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей Олександр Федорук резюмує.

Олександр Федорук

Проблем багато – грошей мало.

Тарас Марусик

Сергій Кот сказав, що уряд пропонує закласти в бюджет гроші на відрядження представників України на аукціони лише для відслідковувався ситуації. Парадоксально, але про кошти для викуповування українських реліквій навіть не йдеться.

Сергій Кот

Антикварні ринки, офіційні антикварні салони в Європі наповнені українськими раритетами, українськими речами. Більше того, існує велика кількість аукціонів напівлегальних, куди з’їжджаються приватні колекціонери, які показують свої колекції. Таких дуже багато в Голландії, до речі, аукціонів. Мені доводилося чути, що на одному з таких аукціонів фігурували щонайменше 80 українських ікон із штампами українських музеїв.

Тарас Марусик

Що дивно, в законі про Державний бюджет України на цей рік, за наполяганням уряду і парламентської більшости, скасовані всі пільги юридичним особам, які займаються благодійною меценатською діяльністю в сфері культурної спадщини. Замість цього пропонують відзнаку за спонсорство і меценатство.

Сергій Кот

Мені здається, що з початку людям треба дати можливість вкладати гроші в культуру, а тоді вже говорити про відзнаки. А то ми якось все перевертаємо завжди з ніг на голову. Ми хочемо бляшки почепляти, але невідомо кому їх чіпляти, тому що люди не будуть брати активну участь в цих процесах, бо який же їм сенс давати гроші, які другий раз будуть потім оподатковані?

Тарас Марусик

Говорив старший науковий співробітник Інституту історії Національної академії наук, експерт з охорони культурної спадщини Сергій Кот.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG