Доступність посилання

ТОП новини

Будапешт приваблює голівудські кінокомпанії.


Василь Плоскіна Будапешт приваблює голівудські кінокомпанії.

Угорщина, 21 січня 2004 – У цьому році угорська столиця може перетворитись на справжню Мекку для закордонних кінокомпаній, і не в останню чергу для продюсерів з Голівуду. Про це подбали угорські законодавці, ухваливши відповідний законопроект. Але навіть без нього в Угорщині останніми роками знято низку американських фільмів, які сподобались глядачам.

Угорська столиця з її архітектурою і особливим колоритом життя мешканців ще наприкінці ХІХ століття цікавила американських митців. Згадаймо хоча б письменника Теодора Драйзера, який відправляє свого героя Френка Каупервуда з “Трилогії бажання” до тодішнього Будапешта. І не даремно, адже саме в той час це місто стало набирати справді європейського вигляду. Звідси буквально рукою подати до Відня й Праги. Хроніка свідчить, що сюди вчащали робити свої кінопроби брати Люм’єри, винахідники “ живих картинок”. Тут з’явилося друге в світі метро після Лондона. Угорську столицю за кордоном ще й досі уособлюють з ім’ям Ференца Ліста, Бели Бартока. А композитор Імре Калман з його опереттами, що не старіють і досі, - це взагалі окрема сторінка європейського мистецтва. Одне слово, американські кінопродюсери знали, куди треба їхати, і не прогадали.

У 2001 році в Будапешті знімались окремі частини “Шпигунської гри” за участю зірок Голлівуду Роберта Редфорда і Бреда Піта. Гра цього дуету дійсно сподобалась глядачам і не тільки зовнішньою подібністю акторів. Роберт Редфорд в одному зі своїх інтерв’ю угорським газетам зізнався, що йому дуже припав до душі Будапешт. А Бред Піт, улюбленець жінок, сказав, що угорські дівчата, на його думку, є найкращі. З ним, мабуть, погодиться і англійська поп-зірка Робі Вільямс. На одному з будапештських концертів він уподобав собі якусь білявку з залу, яку запросив на сцену, щоб привселюдно поцілувати.

Між тим торованою дорогою голлівудських попередників вдало скористався комік Едді Мерфі. В одному зі столичних видань можна побачити розгубленого кіногероя Мерфі, що мчить зі своїм компаньйоном на мотоциклі мостом ім. Ержебет, а на задньому плані картинки виринає вкрита сутінками гора Ґеллерт.

Отож види Будапешта вже оцінили оператори з голлівудської компанії “Брати Ворнер”. І не тільки вони. Не забуваймо також про відеокліпи деяких заокеанських поп-дів. Серед них не на останньому місці Мадонна. Кілька років тому вона разом з Антоніо Бандерасом знімалися в Будапешті в картині “Евіта перон”. Американські актори зупинились у готелі “Кемпінські”. Звісно, не обійшлося без невеличкого скандалу. Один з настоятелів католицького храму відмовив поп-зірці знімати якийсь епізод картини у церкві. Але це не відбило в цілому бажання в Мадонни, і зйомками вона була задоволена.

Для угорських організаторів проектів з Голлівуду насамперед важливий фінансовий бік угод. Вони намагаються зробити якомога привабливішими умови контрактів з американськими кінокомпаніями. Тому не виключено, що глядач ще не раз побачить у голлівудських фільмах види угорської столиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG