Доступність посилання

ТОП новини

Відкриття Генерального консульства Чеської республіки у Львові.


Галина Терещук Відкриття Генерального консульства Чеської республіки у Львові

Львів, 20 січня 2004 року.

Галина Терещук

Сьогодні у Львові офіційно відкрите Генеральне консульство Чеської республіки за участю заступника міністра закордонних справ Чехії Павела Вошалика, посла Чехії в Україні Карела Штиндла,перших осіб міста та області, представників МЗС України. Консульство працює від 5 січня, біля нього щодня уже вишиковується черга до 50 осіб. За цей час працівники консульського відділу видали 80 віз українцям, переважно туристичні, прийняли 400 анкет. У візовому відділі обслуговують одразу 6 працівників консульства.Щодня, за словами генконсула Мілана Яндери, вони зможуть обслуговувати до 100 осіб.

У планах нової дипломатичної установи Чехії в Україні видавати візи за 1 день. Наразі термін отримання туристичної візи до 5 днів, робочої до 3 місяців. І коштують вони відповідно 40 і 150 доларів. Заступник міністра закордонних справ Чехії Павел Вошалик зазначив, що найближчим часом жодних радикальних змін у візовому режимі між Україною та Чехією не планується.

Павел Вошалик

Чехія намагатиметься максимального спростити процедуру отримання візи українським громадянам. Адже вони повинні без труднощів діставати легальні візи і відвідувати Чехію. Втім візова політика країни формується відповідно до угод “Шенгенської зони”, членом якої Чехія стане через 2 роки».

Галина Терещук

Робота консульства у Львові не обмежуватиметься видачею віз. Важливий культурно-мистецький обмін між обома народами. Адже львів»яни дуже мало поінформовані про життя, історію, традиції Чехії, як і чехи знають про українців обмаль. Ба більше, чеська преса переважно рясніє матеріалами про українців-злочинців і нелегалів.

Я запитала у заступника міністра закордонних справ Чехії Павела Вошалика про ситуацію із українськими нелегальними заробітчанами у Чехії.

Павел Вошалик

Українці становлять найчисленнішу нелегальну громаду заробітчан у Чехії. Вони створюють конкуренцію і загрозу для чеського ринку праці. Особи, які працюють нелегально, стали подвійними заручниками: роботодавців, які не забезпечують нелегалам жодних соціальних прав, медичного стахування, не видають навіть мінімальну зарплату; а ще вони стають жертвами кримінального світу з Росії та України, який теж у Чехії на нелегальному статусі. Нелегали не можуть розраховувати на правовий захист своїх інтересів у Чехії.

Галина Терещук

Чеському урядові українська сторона перередала на розгляд проект договору про тимчасову легалізацію нелегальних українських заробітчан у Чехії, подібно до тієї, що підписана з Португалією. Павел Вошалик висловив сподівання, що угода таки буде підписана.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG