Доступність посилання

ТОП новини

У Давосі розпочав роботу Всесвітній економічний форум.


Михайло Мигалисько У Давосі розпочав роботу Всесвітній економічний форум.

Прага, 20 січня 2004 - Швейцарське альпійське містечко Давос, розташоване на висоті 1560 метрів, уже в 32-ий раз стає центром уваги світової політики, дипломатії та бізнесу. Там тепер проходить традиційний Всесвітній економічний форум. Цього разу у ньому беруть участь понад тридцять глав держав та урядів, представники крупних корпорацій й компаній, банкіри, фінансисти, економісти, політологи - загалом понад 2200 представників. Гарантує безпеку поліція, яку підтримує 6500 солдатів та військово-повітряні сили Швейцарії. Кошти - майже 8 мільйонів доларів. Головна тема цьогорічної п’ятиденної зустрічі у Давосі: «Партнерство заради безпеки й процвітання».

Давоський форум називають також найбільшим дискусійним клубом на земній кулі. В неформальній обстановці затишного альпійського Давоса чільні політичні діячі, керівники низки міжнародних корпорацій, дипломати та експерти різних галузей мають можливість обмінятись поглядами в пошуках розв’язки найгостріших сучасних проблем. Дискусії перших сесій присвячені боротьбі з тероризмом, перспективам врегулювання гарячих точок й зокрема близькосхідної кризи, питанням глобалізації економіки й торгівлі, медичним питанням, світовій торгівлі, фінансам та процесам у Євросоюзі й на пострадянському просторі. Дискусія, присвячена процесам в Російській федерації, названа: «Росія: що далі?».

Чимало уваги на форумі в Давосі привернув до себе молодий президент Грузії Михеіл Саакашвілі.

«Грузія конче потребує фінансової допомоги. Тепер настала унікальна можливість для всіх, щоб сформувати модель розвитку, винагородити людей за повалення комунізму, корумпованої системи та елементів, притаманних Радянському Союзові. Якщо Грузія буде успішною, то це відкриє нові можливості для Центральної Азії, кавказького регіону та й загалом для пострадянського простору».

Щодо співпраці з Росією Саакашвілі наголосив: «Грузія мусить звільнитися від військових баз. Ми самі повинні захищати нашу територію. Ми хочемо бути в добрих стосунках з Росією, однак ми потребуємо встановити принципово нові відносини», - сказав учасникам світового форму новообраний президент Грузії.

Ірак теж не залишився поза увагою на форумі.

Джек Стро, міністр закордонних справ Великобританії, виступаючи в Давосі, закликав Організацію Об’єднаних Націй відновити свою діяльність в Іраку й посприяти вирішенню суперечки довкола проведення виборів і передачі суверенітету іракському народові.

«Я не приховую факту, що існують серйозні виклики перед нами в Іраку стосовно безпеки, працевлаштування та успішної реалізації політичного і конституційного процесу. ...Ці труднощі можна подолати, а за іракським народом стоїть уся світова громадськість», – зазначив глава зовнішньополітичного відомства Великобританії, найближчого союзника Сполучених Штатів Америки у війні проти режиму Саддама Хусейна.

Серед гостей Давоської зустрічі в альпійському містечку очікують також віце-президента Сполучених Штатів Америки Діка Чейні, який виступить у суботу. Учасниками зустрічі оголошені також Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, Хав’єр Солана від Євросоюзу, генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер, президенти Аргентини, Нігерії, Пакистану й Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG