Доступність посилання

ТОП новини

Про відставку Інни Богословської.


Тарас Марусик Про відставку Інни Богословської.

Київ, 21 січня 2004 року.

Тарас Марусик

Голова Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва Інна Богословська сьогодні на прес-конференції в УНІАН вирішила пояснити мотиви своєї відставки. До речі, партнер Богословської по уряду, а раніше – по політичному проектові, відомому під назвою “Команда озимого покоління”, Валерій Хорошковський 3 січня цього року також подав заяву про свою відставку з посади міністра економіки і з питань європейської інтеграції. Однією з причин відставки Валерій Хорошковський назвав “блокування діяльності Міністерства економіки, що унеможливило виконання Міністерством своїх функцій і здійснення політики, спрямованої на вільний розвиток ринків і підвищення конкурентоспроможності вітчизняної економіки”.

Заяву про відставку Інна Богословська написала 19 січня. Серед основних причин її кроку такі: “Система виконавчої влади в нашій країні хвора і неефективна. Ні її структура, ні функції, ні розподіл повноважень, ні кадровий склад не відповідає новим завданням держави, сучасним потребам суспільства... Спотворена система призводить до постійних інституційних помилок і не дозволяє виробляти необхідну стратегію і тактику. Спотворена система породжує спотворені явища, до яких відноситься, зокрема, й “азаровщина”. Змінити щось в існуючому стані речей на рівні окремо взятого державного комітету неможливо. Займатися всередині такої системи боротьбою за здоровий глузд непродуктивно. Потрібно вийти із системи, розробити курс лікування і провести його з тими, хто здатний чути і лікувати”.

Інна Богословська розшифрувала також, що таке “азаровщина”. На її думку, це “неповага до громадян власної країни і нелюбов до самої України, невіра в її сили. Від “звірств” податкової в часи Азарова - до демонстративного небажання говорити українською мовою й активною участю в створенні Єдиного економічного простору. Це відсутність системного підходу... і робота в постійному стані “авралу”, гасіння пожежі. Це використання бюджетних коштів як своїх власних. Це повна зневага закону, подвійні стандарти і лицемірство, войовниче неуцтво, визнання тільки власної правоти, відмова від чесної і відкритої групової роботи на користь брехні, маніпуляцій людьми, погроз і шантажу”.

Такими словами, нагадаю, Інна Богословська окреслила явище “азаровщини”.

Відповідаючи на моє запитання, чи, з її політичним досвідом, у неї були ілюзії стосовно діяльності Миколи Азарова на обох посадах, Інна Богословська сказала таке:

Інна Богословська

Ні, ілюзій не було. До речі, один з мотивів для мене був той, що я зможу протистояти зрозумілим і давно відомим методам роботи пана Азарова.

Тарас Марусик

Разом з тим голова Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва була вельми обережною щодо інших членів уряду.

Інна Богословська

Я хочу ще раз підкреслити, що я не подаю заяву про відставку у зв’язку з незгодою з діями уряду в цілому. Зараз є великі проблеми, з моєї точки зору, з роботою в економічному блоці уряду. Перш за все, ця робота полягає в тому, що перший віце-прем’єр своїми діями підтверджує, що він є прихильником адміністративного втручання в економічну діяльність і є прихильником старої адміністративної економічної парадигми.

Тарас Марусик

А прес-служба Кабінету Міністрів пов''язує відставку Інни Богословської із серйозними недоліками в роботі очолюваного нею комітету.

Ось як вона на це відреагувала:

Інна Богословська

Я навіть не знаю, як це коментувати, бо я не знаю, що таке прес-служба Кабінету Міністрів, що це таке? Прес-служба сама по собі не має права коментувати дії вищих посадових осіб в країні. Коли за цим коментарем ховається якась особистість, так я хочу її побачити і розмовляти з нею на рівних, і розмовляти на фактах. А це просто наступний крок, який нам демонструють, що звикли до тієї тоталітарної системи відносин, де вся політика робиться під ковдрою.

Тарас Марусик

А ось ще один фрагмент з прес-конференції:

Звучить запитання

Так Ви хочете сказати, що Янукович не керує Україною?

Інна Богословська

Янукович точно не керує Україною.

Тарас Марусик

Відповідаючи на запитання, чи піде вона тепер в опозицію, запереченням, голова Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва була не дуже переконливою.

Інна Богословська

Абсолютно ні, з точки зору банальної, вульгарної української опозиції. Коли опозиція стає такою тільки тому, що вона не згодна з тим, що конкретно Іванов, Петров чи Сидоренко займають ту чи іншу позицію.

Тарас Марусик

Інна Богословська повідомила також, що 22 січня сподівається зустрітися з Президентом України і розраховує, що їхня розмова не буде формальною, двохвилинною.

А ось як прокоментував відставку Інни Богословської президент фонду “Співдружність”, доктор політичних наук, професор Сергій Телешун:

Сергій Телешун

Відставка Інни Богословської, як не дивно, це є продовженням зміни того, що називалось “квазі коаліційність уряду”, і спроба сформувати прем’єр-міністром В.Януковичем достатньо мобільну, але повністю координовану команду, яка чітко підтримувала б його і не вступала в протиріччя у сфері політико-корпоративних і економічних інтересів.

Тарас Марусик

Це була частина коментарю президента фонду “Співдружність” Сергія Телешуна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG