Доступність посилання

ТОП новини

Президент США Джордж Буш виголосив своє третє звернення до нації.


Мирослава Гонгадзе Президент США Джордж Буш виголосив своє третє звернення до нації.

Вашингтон, 21 січня 2004 - Сьогодні на світанку за українським часом президент Сполучених Штатів Джордж Буш виступив у американському Конгресі. Доповідь про становище країни є водночас і найбільш важливим зверненням президента до нації, яке він робить щороку. Вагомості цьому виступу додає ще й те, що незабаром в США відбудуться президентські вибори і американці мають вирішити, чи Джордж Буш керуватиме країною наступні чотири роки.

(Вітання і оплески)

Так американський Конгрес вітав президента Сполучнних Штатів. У третьому за свого правління зверненні до нації про стан справ в державі Джордж Буш велику частину своєї промови присвятив зовнішній політиці США та боротьбі проти тероризму:

“Відколи ми останній раз зустрічались, військові сили Сполучених Штатів, Великої Британії, Австралії, Польщі і інших країн виконали вимоги Об’єднаних Націй, покінчили з правлінням Саддама Хусейна і тепер люди Іраку вільні”.

Буш з гордістю заявив, що іракці звільнені від тиранії, а Саддам Хусейн, який був загрозою для світу, тепер в американській тюрмі.

За словами президента Буша, американські війська, які розташовані у багатьох точках світу, допомагають і дають надію пригнобленим націям і цим самим зміцнюють безпеку в самій Америці. Він нагадав, що разом зі США боротьбу проти тероризму підтримали багато держав і Америка не забуде їхню відданість. Серед десятка таких країн, він згадав і Україну.

Та, незважаючи на успіхи у війні проти тероризму, Буш переконаний, що боротьбу необхідно продовжувати:

“Двадцять вісім місяців минуло від 11 вересня 2001 року, більше двох років ми живемо без атак на американську землю. Це дає надію вірити, що небезпека позаду. Ця надія є зрозумілою, але вона примарна”.

Другу частину своєї доповіді Джордж Буш присвятив ситуації всередині держави. Не зважаючи на різку критику з боку демократів, президент переконаний, що після тривалого застою економіка США стає на ноги. Він наголосив, що скорочення податків, які були впроваджені цього року, вже працюють на американську економіку. Джордж Буш запропонував зробити постійними податкові пільги для людей з низькими прибутками. Він пообіцяв сприяти створенню нових робочих місць, що мало б зменшити існуючий високий рівень безробіття.

Окремо американський президент зупинився на питаннях освіти та охорони здоров’я. Говорячи про медицину, яка в Америці є страховою, Буш запропонував звільнити від оподаткування заощадження, які люди самостійно могли б відкладати на власні медичні потреби. Він також пообіцяв значні додаткові фінансові вливання в освіту.

Джордж Буш у доповіді повторив свою останню ініціативу про запровадження трирічних віз для іноземних громадян, які виявлять бажання працювати у США. Він заявив, що відмовився від повної амністії для нелегальних емігрантів, оскільки вона лише сприяє їх притоку до США. Форма ж трирічних робочих віз дозволить ефективно вирішити проблему з нелегалами у США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG