Доступність посилання

ТОП новини

Скандал довкола висунення Конгресом російських громад Криму Леоніда Кучми на третій президентський термін.


Володимир Притула Скандал довкола висунення Конгресом російських громад Криму Леоніда Кучми на третій президентський термін.

Симферополь, 23 січня 2004 - У Криму черговий політичний скандал. Тепер довкола висунення Конгресом російських громад Криму Леоніда Кучми на третій президентський термін. Проти цього різко виступили інші проросійські організації півострова, які назвали заяву Конгресу “політичною провокацією”.

Конгрес російських громад Криму звернувся до Леоніда Кучми з проханням дати згоду балотуватися кандидатом в Президенти на виборах у жовтні 2004 року. Про це йдеться у заяві Конгресу, оприлюдненій у Симферополі.

У зв''язку з рішенням Конституційного Суду про право нинішнього Президента України Леоніда Кучми балотуватися на цьогорічних виборах глави держави, Конгрес російських громад Криму "ще раз підтверджує свою відданість заяві, зробленій 11 жовтня 2003 року", коли ця організація вже зверталася до нинішнього Президента України з таким проханням.

Лідер Конгресу, депутат кримського парламенту Сергій Шувайников пояснює: “Коли ми робили заяву від імені нашої організації - Конгресу російських громад Криму - на підтримку кандидатури Кучми на майбутніх президентських виборах, то ми керувалися наступним. Перше, це людина, яка має досить професійний досвід Президента. Друге, це рішення Конституційного суду, який вважає, що Леонід Кучма має право на ще один термін, який не буде третім. І третє, кандидатура Кучми є найбільш прийнятною для росіян і російськомовних громадян України, тому що його політика сьогодні відповідає нашим інтересам – соціальним, економічним, національним”.

Тим часом представники Російського руху України, Російської громади Криму, Всеукраїнської партії “Російський блок” оприлюднили у Симферополі свою заяву, в якій різко критикують пропозицію Конгресу російських громад Криму, називаючи сам Конгрес “ефемерною організацією”. “Справжні, а не підставні російські організації України та Криму вважають, що в жовтні 2004 року повинні пройти всенародні президентські вибори, в перебігу яких має бути обраний новий глава держави, що відповідає не тільки чинній Конституції, а й визнаним у суспільстві нормам політичної етики. /…/ Сам Леонід Кучма неодноразово заявляв про те, що не збирається балотуватися на третій термін президентського правління. Такі заяви чинного глави держави сприяли процесу консолідації української політичної еліти навколо запропонованої Президентом України програми політичних реформ”, - мовиться у заяві Російського руху України, Російської громади Криму і партії “Російський блок”. Пропозицію Конгресу російських громад Криму названо “відверто провокаційною”.

У Криму місцеві спостерігачі відзначають, що причини суперечок між проросійськими організаціями слід шукати серед іншого і в тому, що Конгрес російських громад Криму має тісні зв’язки з об’єднаними есдеками, а Російська громада Криму і партія “Російський блок” орієнтуються на донецьких. Але голова Конгресу Сергій Шувайников із цим не погоджується: “Ми у тісному контакті не тільки із соціал-демократами. Ми запропонували кримським організаціям і СДПУ(о) і партії Регіонів знайти форми взаємної співпраці, підписати договір. Говорити про якусь одну партію ми не можемо. Тим більше, що я є керівником кримської організації Слов’янської партії, центр якої перебуває у Донецьку і в якої відмінні стосунки з одним із лідерів партії Регіонів Миколою Азаровим”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG