Доступність посилання

ТОП новини

США непокояться за конституційну кризу й реформу.


Віктор Міняйло США непокояться за конституційну кризу й реформу.

Київ, 22 січня 2004 – Надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джон Гербст вважає дуже важливим здійснити конституційну реформу в Україні з дотриманням норм основного закону. Про це він зазначив журналістам після зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином. Спікер українського парламенту і американський посол обговорили суспільно-політичну ситуацію в Україні і, звичайно, здійснення політичної реформи.

Оскільки зустріч відбувалася без участі преси, то про її підсумки журналістам розповідав прес-секретар голови Верховної Ради України Ігор Сторожук. За його словами, обидва співрозмовники погодилися з тим, що останнім часом спостерігається потепління у відносинах США та України.

Володимир Литвин зазначив, що позиція України стосовно Америки виходить із визначення стратегічного партнерства між обома країнами.

Стосовно політичної реформи в Україні Володимир Литвин висловив переконання, що на сьогодні не вичерпані всі можливості для пошуку компромісного рішення, необхідного не тій чи інший політичній групі, а всій країні.

«Силовий підхід, силове блокування по аналогії з тероризмом підживлюється необґрунтованими вчинками і тупиковими вимогами, тому потрібен діалог», – зазначив Володимир Литвин і додав, що миротворча роль у політичному конфлікті є дуже складною, але не менш необхідною, тим більше, коли врахувати «об’єктивну необхідність і нагальність здійснення конституційної реформи з метою побудувати оптимальну, збалансовану структуру владних повноважень».

Ми повинні знайти рішення, інакше буде трагедія для країни, сказав американському послові спікер українського парламенту.

На запитання ж, про що говорив посол США Джон Гербст, Ігор Сторожук відповів, що він прес-секретар лише голови Верховної Ради України.

А сам Джон Гербст в інтерв’ю журналістам зазначив: «Сама ідея конституційної реформи в Україні викликає запитання. Дуже важливо, щоб така реформа мала значну підтримку з боку політичних сил у державі. Так відбувається і в Сполучених Штатах, і в усьому світі».

А на запитання, яким він бачить можливий вихід із парламентської кризи в Україні, досвідчений дипломат Джон Гербст відповів дипломатично: «Ми не любимо криз»...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG