Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Президентів Кучми і Путіна у Києві.


Богдана Костюк Зустріч Президентів Кучми і Путіна у Києві.

Київ, 23 січня 2004 - Росія зацікавлена у сильній, стабільній і процвітаючій Україні – таким є лейтмотив робочого візиту президента Росії до Києва. Володимир Путін провів переговори з українським колегою Леонідом Кучмою. Йшлося, серед іншого, про політичну реформу в Україні і про подальший розвиток стосунків між Москвою і Києвом.

Нинішні українсько-російські переговори на вищому рівні треті за останні півтора місяця. Так, 17-го грудня минулого року президенти Кучма і Путін зустрічались на Азові для врегулювання правового статусу Керченської протоки та Азовського моря. А 24-го грудня у Керчі Леонід Кучма і Володимир Путін підписали українсько-російську угоду “Про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки”. Цей документ, який визначає Азов як внутрішні води двох сусідніх держав, мають ратифікувати парламенти України і Росії.

Про нинішній київський раунд переговорів президенти повідомили, що він відбувся у важливий для обох держав історичний період відзначення 350-річчя Переяславської Ради. І тому президенти Кучма і Путін говорили про перспективи подальшого співіснування і співробітництва між Україною і Росією. За словами Володимира Путіна, Росія вважає Україну своїм стратегічним економічним партнером, з яким склалися надзвичайно глибокі стосунки. І ці відносини треба розвивати і надалі – і на двосторонньому, і на багатосторонньому рівнях: “Ми маємо намір активно нарощувати наявний потенціал стратегічного партнерства. Нині взаємний товарообіг між нашими державами становить 1мільярд доларів на місяць. Але для нас зрозуміло, що Росія та Україна повинні збільшити рівень і масштаб торговельно-економічної кооперації. Широкі перспективи для цього склалися після підписання угоди про створення єдиного економічного простору. Робота над створенням цього простору переведена з політичної площини у площину практичної взаємодії експертів. Дякувати Богові, на даному етапі працю експертів – представників чотирьох держав повністю деполітизовано. Вже вироблений план дій, за якими ми маємо просуватись.

Що стосується питання про створення міжнародного газового консорціуму, то воно також успішно розв’язується. В принципі, у нас питання з Україною у газовій та нафтовій сфері відрегульовані на двосторонньому рівні. Коли ми повідомляємо про намір утворити консорціум, то маємо на увазі посилення наших позицій перш за все в європейській економіці”.


А для досягнення цих широкомасштабних планів потрібна, серед іншого, політична стабільність в Україні, наголосив президент Кучма:

“Вся влада має бути націлена на розв’язання головних стратегічних завдань, а не опускатися до того рівня, який спостерігаємо в Україні напередодні і після Нового року. Що стосується пропозиції голови українського парламенту провести позачергову сесію, то це справа депутатів. Як вони вирішать – так і буде. Головне, щоб позачергова парламентська сесія не перетворилась на такі ж акції, які ми мали змогу спостерігати у парламенті. Збиратися на позачергову сесію треба лише за наявності конкретних домовленостей між усіма політичними силами у парламенті. Інакше це буде лише витрата часу. І не тільки часу”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG