Доступність посилання

ТОП новини

Спiлка колишнiх в’язнiв у концтаборах Хорватiї звернулася до державних органiв з вимогою вжити заходiв щодо популярного спiвака Марка Перковича Томпсона, який, на думку жертв нацизму, розбурхує мiжетнiчну ненависть.


Михайло Рамач Спiлка колишнiх в’язнiв у концтаборах Хорватiї звернулася до державних органiв з вимогою вжити заходiв щодо популярного спiвака Марка Перковича Томпсона, який, на думку жертв нацизму, розбурхує мiжетнiчну ненависть.

Белград, 22 сiчня 2004 – В країнах колишньої Югославiї у воєннi роки одним iз сильних пропагандистських засобiв стала популярна музика. У Сербiї спiвали: “Слободане, посилай салати, буде м’яса – будемо рiзати хорватiв!”. А з Хорватiї вiдповiдали: “Ми хорвати не п’ємо вина – ми п’ємо сербську кров!”

Була й така пiсенька: “Слободане, вождю комунiстiв, ми тебе любимо, як Iсуса Христа!”

Пiсля вiйни такi примітивнi тони щезли з державних каналiв. Їх можна почути лише в корчмах, ексклюзивних клубах, де збираються так званi патрiоти та на хвилях провiнцiйних радiо-станцiй. I в Сербії, i в Хорватiї є закони, якi забороняють дiї, котрi розбурхують ненависть на нацiональнiй, релiгiйнiй чи расовiй основi. Хорватський парламент ухвалив і закон щодо вжиття нацистських символiв. Проте нi в Сербiї , нi в Хорватiї досi нiкого не судили на пiдставi таких законiв.

Свого роду винятком залишився хорватський спiвак Марко Перкович, котрий назвав себе Томсоном. Томсон – це тип рушницi. В його репертуарi переважно пiснi ,присвяченi колишнiм і новочасним хорватським героям. Ось одна з них:

(запис)

“Ясеновац i Стара Ґрадишка- це мiста Максових рiзникiв. У Чаплинi була рiзня, рiлка Неретва сербські трупи несла”.

У згаданих мiстах у час Другої свiтової вiйни були нацистськi концтабори, в яких замордували десятки тисяч сербiв, євреїв, ромiв та хорватiв-антифашистiв. Макс Лубурич, про якого спiває спiвак, називаючи його рiзником, був командувачем таборiв.

На концертах Томсона збираються пiдлiтки й юнаки в чорних формах. Дамир Каїн, депутат у парламентi, каже, що такi концерти можливо влаштувати лише в Хорватiї. Зрештою, наприкiнцi грудня в Нiдерландах заборонили концерти Томсона саме через те, що зали були оздобленi нацистськими символами.

Професор загребського унiверситету Мир’яна Крижанич з цього приводу каже: “Такi пiснi дуже конкретнi. Тут не йдеться про натяки, їх розумiють усi. Це неприпустиме! Тут не вистачає заборони. Необхiдна ширша акція”.

Прокурори мовчать. Мовчить католицька iєрархiя. Мовчить уряд, який виступає за демократичну i європейську Хорватiю. Петицiю з вимогою вжити законних заходiв щодо Томпсона досi пiдписало лише 600 осiб. Спiвак продовжує величати темнi постатi минулого й впивати молодь отруйною iдеологiєю. А в провiнцiйних мiстечках Хорватiї i Сербiї є тисячi таких Томсонiв. Бiльшiсть вдає, що їх не бачить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG