Доступність посилання

ТОП новини

“Альтернатива”


Андрій Охрімович “Альтернатива”

Київ, 15 січня 2004 року.

Андрій Охрімович

“Що би ви порадили молодим людям, які бажають піти до шоу-бізнесу? По перше, ви мусите зробити щеплення від усіх відомих хвороб. Якщо ви після цього вижили – шукайте багату вдову, яка купить вам обладнання. Якщо не хочете лишатися у безвісті – обирайте будь-яку молодіжну проблему. Але краще зайнятися нерухомістю або роботою в галузі сантехніки. Нам так не вистачає патлатих сантехніків та агентів з нерухомості!”

(Френк Заппа, з інтерв’ю.)

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, вітаю вас. В ефірі “Альтернатива”. Експеримент в мистецтві, науці, політиці, і просто у житті...

Влада завжди переймається молоддю. Молодь, бачте, лякає спонтанністю. Є така підозра, що комсомол було створено для того, щоб молодих якнайшвидше зробити старими. Старі більше бояться, вони раціональні, не страждають на парадоксальні ідеї та мають менше пороху для бунту. Власне, якраз на них і можна покластися.

Мусимо визнати, що влада має підсвідоме бажання приспати явище, яке на тусовочних сленгах має назву рок-н-рол. Живий драйв несумісний з напівголодним сном свідомості. А що, як прокинуться і побачать, що король голий? Кожне покоління має власний спосіб не спати.

Теперішня “Альтернатива” спробує вимацати, чим дихає сучасний молодий андеґраунд. Як дивиться молодь на опорні стовпи нинішньої попсової цивілізації? Про це та дещо інше – розмова Віктора Недоступа з лідером та вокалісткою групи “Фарбований лис” Лесею Щербак та сучасним “продвинутим” дантистом Грицем Макаренком. Модерує Надія Шерстюк. Автор програми Андрій Охрімович.

Віктор Недоступ

Рок-музика є протестна, якщо навіть вона ні проти чого не протестує. Що Вас зараз не задовольняє? Є якісь такі речі, які муляють?

Леся Щербак

Дратує те, що музика і шоу-бізнес дуже розмежувалися. Те, що ми бачимо по TV, на радіостанціях, не відповідає тому, що відбувається насправді. Є багато талановитих молодих гуртів або тих, що вже сформувалися остаточно, але їх знає лише обмежене коло слухачів, а телебачення постійно нав’язує якісь жахливі проекти, які не мають під собою ніякого обґрунтування концептуально і просто, а якісь картинки, якісь голі баби бездарні, які знімають за купу грошей кліпи і красуються собі на екрані.

Віктор Недоступ

Грицю, зараз по телебаченню показують конкурс стриптизу, в рекламах різних – стегна оголені. А на Ваше покоління це якось впливає, заводить? Як взагалі Ви до цього ставитеся?

Гриць Макаренко

Серед будь-якого покоління є люди, яких заводить “чорна парнуха”, є люди, котрі полюбляють іноді подивитися еротику, а є люди, котрим до вподоби стриптиз. Тут відверто ділити ці вподобання відносно генерації, до якої належить людина, немає підґрунтя.

Леся Щербак

Все добре в міру. Коли це набуває ефекту масовості – це перестає дивувати, викликати якісь емоції і збуджувати. Щоб бути сексуальним, не обов’язково виходить голяка і під “мінусовочку” вихиляти стегнами. Можна це робити одягненим. Щоб бути альтернативною командою, не обов’язково стояти на голові, не обов’язково виробляти щось нереальне, а треба, в першу чергу, діяти так, як тобі подобається.

Андрій Охрімович

“Кидайте школу, доки ваші мізки не закам’яніли від затуплюючого впливу нашої системи освіти, і забурюйтесь у бібліотечну літературу, якщо у вас є бажання і терпіння чогось досягати. Ця пісня не для тих, хто полюбляє життєрадісні збіговиська з роботами на трибуні, які вам вдовбують, що слід читати.”

(Френк Заппа, коментар до пісні “Вибрики голодуючих, татусю.”)

Віктор Недоступ

Рок-н-рол, рок – це був заборонений плід, тому він мав якусь певну привабливість, яка межувала з сексуальною привабливістю.

Леся Щербак

На Україні дуже багато красивих людей, але необов’язково відразу ставати співаками і показувати себе по TV. Ну, можна, але це для якогось власного задоволення. Якщо ми бачимо якісь красиві тіла, які намагаються щось зробити в музиці, але, крім картинки, немає нічого, немає якоїсь іскри, то це просто марна трата часу і грошей.

Віктор Недоступ

Скажімо, 70-ті роки – це інтенсивний духовний пошук, далі, 90-ті, - це вже 70% були наслідком наркотичних марень чи просто точки зборки в наркотиках. Яке місце зараз ця третя складова рок-н-ролу посідає в “тусні”? чи усвідомлюють ті люди, що вони роблять, для чого?

Гриць Макаренко

В наш час наркотики серед молоді стали актуальною проблемою. А для кого й не проблема, а навпаки, вирішення якихось питань. Зараз в свою чергу зароджуються нові рухи, тобто є люди, які відмовляються взагалі від будь-яких токсинів. Серед молоді є будь-хто. Ці рухи між собою спокійно співіснують. В компаніях можуть спокійно сидіти люди, які вживають кокаїн, поруч – люди, які бухають по-чорному ту ж саму горілку, в тій же компанії спокійно можуть спілкуватися люди, які взагалі не вживають нічого, що може вплинути і затьмарити твою свідомість.

Віктор Недоступ

Гриць приблизно змалював середньостатистичний портрет публіки молодої, яка ходить на концерти, саме на концерти таких груп, як “Фарбований лис”, я так думаю. А Ви, Лесю, як виконавець відчуваєте ці нитки уваги? Ви за них смикаєте, чи, можливо, Ви когось лікуєте?

Леся Щербак

Колись представники одного із французьких груп сказали, що вони лікують людей своєю музикою. Я була б задоволена, якби моя музика насправді комусь допомогла. Якщо вона проникне аж до середини, і якщо людина проживає пісню від початку до кінця, то це для мене найбільший кайф і найбільше задоволення.

Андрій Охрімович





“Діти зараз перебувають у роздвоєній ситуації. Вони й справді впливають на економіку суспільства. Однак вони мусять відчути всю ненависть всього іншого світу до їхньої країни за її жадібність, виявлену матусями, татусями та їхніми предками. Вони мусять чесно визнати, ким є їхні матусі й татусі. Вони мають сказати: “Я ненавиджу свого батю за те, що він боягуз і алкаш. А ще він брехун, як і матуся. Вони наскрізь прогнили. Вони позбавлені смаку. Вони купують найогидніші меблі в світі. Вони барани.” Зрозуміло, це лише фантазія.”

(Френк Заппа, з інтерв’ю.)

Віктор Недоступ

Свого часу, коли я виступав, довкола нас крутилася купа різних ідіотів, екстрасенсів, хтось бачив НЛО, “тарілки”, приходили всякі КГБістські шамани. Всі крутилися довкола нас, якось знайомилися і розповідали: “От там ви застосували таку техніку, а там ви пробіглися по чакерах”. А у вас зараз вистачає такої публіки?

Леся Щербак

Дивних людей мені вистачає кожного дня. Я не дивуюся нічому. Тобто кожна людина має свої бзіки. З деякими дивинками можна ще якось співіснувати, а деякі просто страшенно дратують.

З приводу впливу на людей, то це відбувається несвідомо, це відбувається саме собою. Я не застосовую якихось суперстрашних психологічних прийомів. Все, що природно, те спрацьовує, а все, що штучне і навмисне, його видно, воно не працює – воно пластмасове.

Віктор Недоступ

Питання до Гриця як до лікаря. В тусовці був певний розподіл на різних маніяків, шизофреників: структурованих шизофреників, центрованих шизофреників. По яких ознаках йде диференціація?

Грицько Макаренко

Чіткі диференціації я, швидше, не як медик, а, швидше, як людини, яка належить до цих тусовок, можу спостерігати. Окремо є “фріки”. Насправді кожен з них має своє відхилення. Є люди, які занадто сильно відрізняються своєю поведінкою та вподобаннями, і кожен з них є окремою яскравою особистістю. Для того, щоб їх ділити на групи, то вони вже перестануть бути особистостями. Коли брати, що от в мене є знайомі 4 маніяки такої спрямованості і 5 шизофреників такої, і 8 такої, то це вже будуть відповідно палати в психіатричній клініці, але аж ніяк не компанія творчих людей.

Леся Щербак

Якщо взяти всіх так розподілити, розписати, то це просто береться довідник по психіатрії, і там можеш знайти всіх своїх знайомих, всіх своїх друзів. Якщо говорити з приводу якоїсь агресії, то зустрічалися такі люди навіть на концертах. Після чого я зрозуміла, що машина, охорона – це не розкіш, не “понти”, а це необхідність.

Віктор Недоступ

Після вдалих виступів в моменти ейфорії наш басист Добрийвечір постійно отримував чи бичка якогось в лоба, чи пачку сірників по голові, і цим завжди був невдоволений. Проте це не заважало нашій ейфорії.

Леся Щербак

Я проти цієї ейфорії, цієї затьмареності, успіхам примарним. Успіх триває доти, доки ти граєш на сцені. Далі, коли закінчується виступ, то починаються сірі будні, праця. А ти живеш, допоки ти є на сцені. Весь інший час ти працюєш для того, щоб жити на сцені.

Андрій Охрімович

“Я думаю, що нашій молоді пора усвідомити, що вони частина нації, яка живе у неймовірній брехні. Вони мусять затаврувати усе це батьківське лайно. Наші предки зґвалтували цю землю. Перші поселенці були ідіотами. Питомі американці – це люди, яких випхали з англійських боргових в’язниць. Ті, хто в жахливих голодних умовах по зимовому холоду добиралися сюди на кораблях і вижили, мабуть, вижили тому, що їли тіла своїх померлих попутників.”

(Френк Заппа, з інтерв’ю).

Віктор Недоступ

Ви ближче до живого виконання чи, все ж таки, до студійного запису?

Леся Щербак

Запис - це маленький відсоток того, що може бути справді у живому спілкуванні на сцені. Те, що відчуває людина, яка стоїть біля мікрофона, і та, яка сидить в залі, - це не може бути порівняно з тим, що йде в записі. Це приблизний скелет-схема. Живий виступ – це якась магія: ти виходиш і, загравши перший акорд, не знаєш, що буде в кінці пісні.

Кожен раз кожна пісня подається по-різному, сприймається по-різному, а тому це завжди цікаво. Найстрашніше для музиканта – це коли ти виходиш, а зал пустіє.

Електронщина – це одне, а живі виступи – це набагато цікавіше і набагато приємніше з точки зору виконавця.

Віктор Недоступ

А як Ви ставитеся до карооке?

Гриць Макаренко

Коли це карооке ставлять на всіх центральних вулицях міста, коли ти намагаєшся прогулятися і навколо бачиш п’яні пики, котрі кривими голосами волають на половину Хрещатика “Крошка моя”, то це, знаєте, не те, що огиду викликає, але настрій може опустити.

Андрій Охрімович

От вся та зовнішня технологічна атрибутика, оці підтанцьовки (вони люблять себе називати балетом)... А ти використовуєш всі ці “подтанцовкі”? Яке твоє ставлення до всього цього?

Леся Щербак

Там, де синхрончик, там, де співак, співаючи, одночасно рухається під раз-два-три, тут - “ножку влєво”, тут - “ножку вправо”, то особисто я розцінюю це як нещирість. Якщо завчені якісь рухи, які не відповідають навіть змісту пісні і подачі, – це схоже на передачу “Аеробіка” на одному із каналів, коли дівчата в лосинах роблять якісь вправи для зміцнення своїх сідниць, стегон та інших частин тіла.

В мене траплялися підтанцьовки, але вони настільки були спонтанними, що це виглядало весело і в тему. Якось в ДК “КПІ” на День молоді під пісню “Червоні черевики” на сцену вийшла моя сестричка з юнаком-режисером, і щось почали виробляти за моєю спиною. Я намагалася на них не дивитися, хоча й зал весь сміявся. І саме після цього випадку пісня стала хітом, “Червоні черевики” “вистрелили” завдяки цьому балєту.

Андрій Охрімович

“Лайно це все! Якби ті дітки, що вважають себе представниками андеґраунду, мали хоча б п’ять відсотків тої самовідданості, яку ми спостерігаємо у протилежному таборі... У тому таборі, де розкручують машину війни... В тому таборі люди вірять у свою справу. Вони роблять гроші і вірять у гроші. А ті пацани, що перебувають в андеґраунді, ні в що не вірять.

Андеґраунд передбачає безстрашність, а більшість представників андеґраунду насправді боягузи і... тупі. Вони стирчать у своєму “андеґраунді”, тому що не хочуть нічого робити. Вони надто ліниві, щоб чимось зайнятися. Я зустрічав дуже небагатьох представників андеґраунду, які мають бажання чимось зайнятися.”

(Френк Заппа, з інтерв’ю).

Надія Шерстюк

Треба сказати, що наше дослідження не тяжіє до зарозумілих резюме. Багато питань продовжують висіти у повітрі. Суспільство поки що не готове до подібних формулювань. Але хто з нині діючих політиків у зручний момент не хтів би з передвиборчого рукава витягнуть молодіжну карту?

Френк Заппа у подібних випадках казав: “Якби вісімнадцятирічні виборці об’єдналися, ми могли б отримати вісімнадцятирічного президента...”

З цього місця побажаємо вам всього найкращого і нагадаємо, що над цим випуском “Альтернативи” працювали: юний дантист Гриць Макаренко, лідер групи “Фарбований лис” Леся Щербак, журналіст Віктор Недоступ та автор програми Андрій Охрімович. Модерувала Надія Шерстюк.

Зустрінемось через тиждень. Говорить радіо “Свобода”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG